Α. Παπαφωτίου: Από το Αιγαίο Πέλαγος στο Turkaegean και σήμερα στη Θάλασσα των Νήσων…

13

Και μόνο η αλλαγή της ελληνικής ονομασίας του Αιγαίου Πελάγους με τεράστιο ιστορικό φορτίο στην “απρόσωπη” ονομασία “Θάλασσα των Νήσων” της “Γαλάζιας πατρίδας”, χωρίς ιστορική συνέχεια ορίζει και καθορίζει τους στόχους που έχουν οι συνομιλητές Τούρκοι του κ. Μητσοτάκη και της παρέας του.

 

Κύριος στόχος να σβηστούν οι μνήμες (Damnatio memoriae = καταδίκη της μνήμης) και να επιτευχθεί η αποσύνδεση του Ελληνικού Αιγαίου Πελάγους με την ιστορία μέσω της οποίας πιστοποιείται και βεβαιώνεται διαχρονικά η Ελληνικότητα του. Έχουν πλέον τις εμπειρίες των Εκκλησιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας που μετατράπηκαν σε τζαμιά, όπως και τη γνώση που προκύπτει  από τη διδασκαλία της Γαλάζιας πατρίδας που διδάσκονται ήδη στα σχολεία τους εφαρμόζοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που έχει σαφή προσανατολισμό στην κατάληψη ελληνικού χώρου. Όλοι θα μαθαίνουν πλέον για την αρχαία Τουρκία (!!!) χωρίς να αναφέρεται ο Ελληνισμός των 4000 χρόνων στα σημερινά εδάφη της Τουρκίας.

Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθούν οι συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας που είναι μεγάλες και καταιγιστικές όπως περισσότερες από 1.500 παραβιάσεις των ελληνικών εθνικών χωρικών υδάτων μέσα στο 2024, ως και τον Αύγουστο και χιλιάδες παράνομες αποβάσεις στα νησιά του Αιγαίου αλλογενούς πληθυσμού από Τούρκους διακινητές.

Τα αποτελέσματα της προσωπικής, της κρυφής και της μυστικής διπλωματίας του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη γίνονται σιγά-σιγά γνωστά από τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν, από τις τουρκικές εφημερίδες για το τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι οποίες εφημερίδες δηλώνουν προκλητικά τη χαρά τους για τις επιτυχίες που θα επιτευχθούν για τη χώρα τους και από τις δράσεις και ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού που πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν.

Από αυτές προκύπτει και είναι πλέον ορατό σε όλους ότι:

  1. Η Ελλάδα χάνει εθνική κυριαρχία δια χειρός του κ. Μητσοτάκη και της παρέας του.2. Η Τουρκία κερδίζει εθνική κυριαρχία δια χειρός του κ. Ερντογάν.

Τούτο φαίνεται από πολλούς τρόπους:

1) Όταν σε επαινούν οι εχθροί σου κάτι δεν κάνεις καλά!

Δεν γίνεται κατανοητό ποιας χώρας τα συμφέροντα υπηρετεί και εξασφαλίζει ο κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του. Γεγονός είναι ότι εξασφάλισε και κέρδισε τον έπαινο – ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της Κάσου.

2) Θαλάσσια πάρκα 

Αφού αδιαφορήσαμε συνειδητά για τη δημιουργία μεγάλου πάρκου στο Αιγαίο μελετάται η δημιουργία μικρών πάρκων μέσα στο πλάτος των χωρικών υδάτων των 6 μιλίων και ο υπόλοιπος χώρος αφήνεται στη διάθεση των Τούρκων.

3) Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός

Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή: Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (21/12/2023) επειδή δεν κατάρτισε ούτε κοινοποίησε τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια. Προτιμά ο κ. Μητσοτάκης, εφαρμόζοντας κρυφές συμφωνίες και με μία επιλήψιμη κυβερνητική απάθεια και μακαριότητα να πληρώνει η Ελλάδα πρόστιμο παρά να δηλώσει την εθνική επικράτεια για να μην κακοκαρδίσει τους Τούρκους που ήδη αλωνίζουν σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και να δημιουργήσει γκρι ζώνες.

4) Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδος και Ε.Ε.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδος και Ε.Ε., προσκρούει στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ που έχει επιβάλει ο Ερντογάν, όπως φάνηκε στην Κάσο. Η διπλωματική περιθωριοποίηση Μητσοτάκη είναι εντυπωσιακή. Υποχρεώνει την Ελλάδα και την Κύπρο στην πληρωμή λύτρων για έργα στον τόπο μας. Και τελικά το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε άδεια από την Αττάλεια (Τουρκία) για έρευνα στην Ελληνική ΑΟΖ.

Αδυνατεί να επιβάλει στην Τουρκία ένα έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και το σεβασμό της ελληνικής ΑΟΖ.

5) Διχοτόμηση της Κύπρου και άλλα πολλά

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα του ΟΗΕ και είπε όσα ήθελε να πει, απαίτησε διχοτόμηση της Κύπρου και ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους που αποτελεί προϊόν της παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής. Επανέλαβε τις θέσεις του για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με κάποιες νέες περίεργες προσθήκες. Ο δε πρωθυπουργός της Ελλάδος ως ηγέτης του μέλλοντος και αφού ζήτησε παγκόσμια διακυβέρνηση, απάντησε, αγγίζοντας τη σφαίρα του υπερβατικού, ότι «το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Φαίνεται ότι στο νου του κ. Πρωθυπουργού είναι η σκέψη ότι κρίσιμα εθνικά ζητήματα υποτάσσονται και επιλύονται στη βάση όχι του εθνικού συμφέροντος αλλά της διεθνούς τάξης η οποία μπορεί ασφαλώς και να καταστρατηγεί την εθνική κυριαρχία.

6) Στο σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

Κατά την 6η συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο σπίτι της Τουρκίας (!!!) στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, παρουσιάστηκε η εικόνα μιας ασπόνδυλης χώρας χωρίς εθνικό σχεδιασμό να σύρεται από τις επιδιώξεις του Τούρκου πρωθυπουργού και χωρίς να δίνει απάντηση στα ψεύδη του και έτοιμη για έμπρακτες υποχωρήσεις. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο  σπίτι της Τουρκίας (!!!) δεν είχε μόνο συμβολική σημασία υπέρ των Τούρκων αλλά και ουσιαστική καθόσον αποτελεί πράξη αποδοχής του πιο ισχυρού και αντικατοπτρίζει την αυξημένη ισχύ της Τουρκίας και τη μειούμενη της Ελλάδος. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα πάλι στο πολυώροφο σπίτι της Τουρκίας μυστική συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο της κρυφής (δεν είχε ανακοινωθεί) διπλωματίας της κυβέρνησης, που αποδεικνύει τους φόβους για τετελεσμένα στα Ελληνοτουρκικά και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σε καίρια διμερή ζητήματα.

7) Τζιχάτ Γιαϊτζί – Γαλάζια Πατρίδα

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη ο αρχιτέκτονας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, προέβη σε αδιανόητη προκλητική κίνηση, στήνοντας «νέα Ίμια», στη μικρονησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης. Και δικαιολόγησε  την κίνηση του λέγοντας:

«Για να μη δώσει η σιωπή μας φωνή στους Έλληνες, βρισκόμαστε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2024, στην 101η επέτειο της απελευθέρωσης της Ίμβρου από την ελληνική κατοχή, στο νησί Ζουράφα, που είναι ένας βράχος της Ίμβρου!»

Ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του έκανε γκρι την μικρονησίδα για να διεκδικείται εύκολα οποτεδήποτε χρειαστεί από την Τουρκία.

8) Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Το άρθρο 121 παρ. 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) περιγράφει ότι «οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα».

Το Μαξίμου που θέλει να «ακρωτηριάσει» το Αρχιπέλαγος με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενεργείας  που ορίζει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο ήδη ευρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Αποτελεί μειοδοσία το γεγονός ότι προετοιμάζεται νόμος του ελληνικού Κράτους ο οποίος απαγορεύει την τουριστική ανάπτυξη σε μια ολόκληρη κατηγορία νήσων (Ομάδας ΙΙΙ), μικρονησίδων και βραχονησίδων, καθιστώντας αυτές έτσι «γκρίζες». Τούτο σημαίνει ότι οποτεδήποτε γίνουν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και εν γένει στο ελληνικό αρχιπέλαγος, θα ευρεθεί η Τουρκία σε πλεονεκτική θέση, καθώς θα υπάρχει ελληνικός νόμος, ο οποίος θα δικαιώνει την απαίτησή της, να μην έχουν τα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα στη δεδομένη στιγμή «τραβιέται» αυτοβούλως, δυτικά, όσο μπορεί «προς τα μέσα» από τα θαλάσσια σύνορα μας με την Τουρκία με δυσμενέστατες συνέπειες στην επήρεια ΑΟΖ που προσφέρουν στην Ελλάδα οι μικρονησίδες της στο Αιγαίο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο (!!!) αλλάζει ο ορισμός της βραχονησίδας κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει κυρώσει η Ελληνική Δημοκρατία και θεωρεί πλέον ότι οι βραχονησίδες εξ ορισμού δεν διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα!

9) Τουρκικές Μηχανότρατες στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα

Η Τουρκία απειλεί στρατιωτικά την Ελλάδα, αλλά ήδη την έχει «κατακτήσει» σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Αναφέρουμε ένα μόνο τομέα που παρουσιάζεται στην πράξη η ακράτητη τουρκική επεκτατικότητα.

Διαρκής προσβολή των ελληνικών εθνικών Χωρικών Υδάτων από τουρκικά ψαροκάικα, από την Αλεξανδρούπολη ως το νότιο Αιγαίο και Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι έβαλαν σε εφαρμογή με εντολή Ερντογάν το σχέδιο τους να αλωνίζουν και να κανιβαλίζουν στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι ψαράδες υλοποιούν εντολές της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας η οποία αμφισβητεί συλλήβδην το status στο Αιγαίο.

Έχουμε σχεδόν καθημερινά εισβολή των Τουρκικών Μηχανοτρατών στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα που ψαρεύοντας φθάνουν σε απόσταση 300-400 μέτρα , μια πρακτική που έχει γίνει καθεστώς με ότι αυτό σημαίνει για τα Εθνικά συμφέροντα της χώρας με πολλές παρενέργειες. Διερωτάται κάποιος τι θα συμβεί εάν ένα Ελληνικό ψαράδικο παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.  Αμέσως θα τον συλλάβουν και θα εξαφανιστεί, το δε καΐκι του θα δημευθεί.

Αυτό είναι το ανοικτό παράθυρο του κ. Γεραπετρίτη, το οποίο ανοίγει για τους Τούρκους. Είναι έτοιμοι να  μπουν από το παράθυρο που ανοίγει η ομάδα του κ. Μητσοτάκη  και να καταπιούν την χώρα.

Μία είναι η απάντηση που πρέπει να  έχουμε πάντοτε στο νου μας και να δίδεται στους Τούρκους αυτή που έγραψε ο Ιωάννης Καποδίστριας και αποτελεί την παντοτινή απάντηση σε κάθε σημερινό θιασώτη εκχώρησης ελληνικών εθνικών δικαιωμάτων στην Τουρκία:

«Το να ελπίζουμε να επαναφέρουμε τους Τούρκους σε ένα σύστημα ανθρώπινης και λογικής συμπεριφοράς μέσω διαπραγματεύσεων σημαίνει προσβολή της εμπειρίας αιώνων και αποκήρυξη της μαρτυρίας της δικής μας εμπειρίας. Είναι μόνον δια της ισχύος των όπλων που μπορούμε, εφόσον υπάρχει χρόνος ακόμη, να φέρουμε ειρήνευση στην Ανατολή…»

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.