Βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ. και σκληρή κριτική από Καραμανλή και Σαμαρά…δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά

12

Η Νέα Δημοκρατία σκίστηκε στα δύο. Ο ήχος ήταν τόσο δυνατός και τρομακτικός, που το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με ένα «σσσς». Οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι του κόμματος, βρήκαν μια αλλοπρόσαλλη εκδήλωση, για να σπάσουν την σιωπή τους και να πυροβολήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κίνηση είναι πρωτοφανής. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αμφισβήτησαν και επέκριναν βασικές πτυχές της πολιτικής του νυν Πρωθυπουργού με έναν σοκαριστικά ωμό τρόπο. Τέτοια κίνηση, από πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς σε νυν Πρόεδρο και Πρωθυπουργό του ίδιου κόμματος, δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά. Από την άποψη αυτή, η -άσχετη- εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο χθες το βράδυ είναι ιστορική. Οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής αποδόμησαν χωρίς έλεος σχεδόν τα πάντα. Για να το πω κομψά, δεν βρήκαν τίποτε καλό στην κυβέρνηση του Κυριάκου, για την οποία ξημερώνει μια δύσκολη «επόμενη μέρα» διαρκείας μέχρι τις επόμενες εκλογές, με ενδιάμεσο σταθμό την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Γενάρη.

Βαθιά ενόχληση

Η ενόχληση των δύο ήταν για όλο το πακέτο: από το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με το επιτελικό κράτος, μέχρι επιλογές νομοσχεδίων, από τον χειρισμό της σχέσης με την Τουρκία μέχρι βασικές πτυχές και προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και φυσικά, το φόντο σε κάθε αποστροφή ήταν ο πλήρης παραγκωνισμός των δύο ιστορικών στελεχών από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έφτασαν στο σημείο να πουν «η δικιά μας ΝΔ», αλλά οι αιχμές και τα βέλη δείχνουν ότι πλέον η ΝΔ του Κυριάκου δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Είμαστε φίλοι

Περισσότερο απελευθερωμένος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. «Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Κι έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση! Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής, κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Ούτε εμένα. Με τον Κώστα είμαστε φίλοι και μαζί στη Νέα Δημοκρατία από το 1976. “Γεννηθήκαμε” και μεγαλώσαμε στην Παράταξη. Κι έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου» τόνισε.