Βραδιά Αστρονομίας με την Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου

24
Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου,    8:30μ.μ.
στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου 
Θέμα της βραδιάς,
Ο ΗΛΙΟΣ, ΟΙ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
  Καλεσμένη ομιλήτρια, η Δρ_Όλγα_Μαλανδράκη, διευθύντρια Φυσικής του Διαστήματος του ΙΑΑΔΕΤ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η οποία ως πλέον ειδική, θα μας μυήσει στα μυστικά του Ήλιου και στις επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων.
🔭  Θα ακολουθήσει Ουρανογραφία και Παρατήρηση με τα τηλεσκόπια της Ομάδας Αστρονομίας 
……………
         Η Δρ. Όλγα Ευαρέστου Μαλανδράκη, είναι Διευθύντρια Ερευνών Διαστημικής Φυσικής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). 
Έχει εμπειρία στην ανάλυση διαστημικών δεδομένων, με έμφαση στα ενεργειακά σωματίδια από τα διαστημόπλοια Ulysses, ACE, Wind, και STEREO, και εξειδικεύεται στις Ηλιακές Καταιγίδες και το Διαστημικό Καιρό.
 Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο το οποίο έχει δημοσιευτεί σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων με κριτές και παρουσιάσεις – πολλές προσκεκλημένες – σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
  Ενδεικτικά, έχει διερευνήσει την μαγνητική τοπολογία των Στεμματικών Εκτινάξεων Μάζας χρησιμοποιώντας τα ενεργειακά σωματίδια ως ιχνηλάτες, την διάδοση των ενεργειακών σωματιδίων πάνω από τους πόλους του Ήλιου, τις λεγόμενες ‘δεξαμένες’ σωματιδίων στον διάστημα,  καθώς και ανάλυση δεδομένων από τα πρωτοποριακά διαστημόπλοια Parker Solar Probe και Solar Orbiter, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας διερευνούν το περιβάλλον του ήλιου μας από πολύ κοντά.
      Η Δρ. Μαλανδράκη διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ηλίου-Γης της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2019-2023), συντονίστρια της Κοινοπραξίας του ερευνητικού προγράμματος HESPERIA, καθώς και Επιστημονική Υπεύθυνη και επικεφαλής της ομάδας του ΕΑΑ.
             Ειναι η κύρια εκδότης του βιβλίου ‘Solar Particle Radiation Storms Forecasting and Analysis, The HESPERIA HORIZON 2020 Project and Beyond’ από τον εκδοτικό οίκο Springer, με ελεύθερη πρόσβαση για όλη την επιστημονοκή κοινότητα https://www.springer.com/de/book/9783319600505), καθώς και υπεύθυνη για την Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ, που παρέχει σε πραγματικό χρόνο μοναδικές διεθνώς προβλέψεις Διαστημικού Καιρού.
             Οι προβλέψεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί στις υποδομές Διαστημικού Καιρού της ESA και της NASA, για την παροχή προστασίας στους αστροναύτες σε επανδρωμένες αποστολές στο Φεγγάρι και τον Άρη.
           Η Δρ. Μαλανδράκη στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων HESPERIA, SEPServer, COMESEP, στα οποία είχε ηγετικό ρόλο για το ΕΑΑ, έχει υλοποιήσει πολλές δράσεις ευρύτερης ενημέρωσης της κοινωνίας για την Διαστημική Φυσική, τις Ηλιακές Καταιγίδες, και τις σημαντικές επιπτώσεις που έχουν για την κοινωνία μας καθώς και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.