Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής) του Τριωδίου. Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα. Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.εμείς θα σας προτείνουμε το μενου που θα τους αφήσει όλους ευχαριστημένους.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
– 1 μπούτι αρνίσιο
– 2 λεμόνια
– 1/2 κούπα ελαιόλαδο
– Πιπεριές πράσινες ή διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο)
– 2 κρεμμύδια (προαιρετικά)
– Λίγη ρίγανη
– Αλάτι και πιπέρι
– Καλαμάκια για σουβλάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από το χασάπη μας να ξεκοκαλίσει το μπούτι. Τα κόκαλα τα φυλάμε για να φτιάξουμε άλλη φορά μια νόστιμη σούπα. Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κομμάτια μεγέθους περίπου μισού αντίχειρα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου μισή ώρα. Σε ένα βαζάκι που να κλείνει καλά χτυπάμε (σαν νες καφέ) το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη. Κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια μεγέθους όσο και τα κομμάτια του κρέατος. Περνάμε στα ξύλινα καλαμάκια εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε και κρεμμύδι, του βγάζουμε τις στρώσεις και τις κόβουμε όπως τις πιπεριές. Αυτές τις στρώσεις τις περνάμε εναλλάξ όπως και με το κρέας και την πιπεριά. Ψήνουμε τα σουβλάκια μας στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά αλείφοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το λαδολέμονο.
Χοιρινή τηγανιά με ημίσκληρο τυρί
Υλικά:
1 κ. χοιρινή τηγανιά από μπούτι
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
ι πιπερια
1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
60 γρ λιαστές τομάτες
1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα Νάξου
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά την τηγανιά, ανακατεύοντας για 6′-7′ ή μέχρι να ροδίσουν καλά όλα τα κομμάτια.
Όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπερια και σοτάρουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄-3′ να εξατμισθεί.
Xαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λεμόνι, την λιαστή τομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλ.τσ. νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να πιει τα υγρά και να μαλακώσει το κρέας.
Διαλύουμε τη μουστάρδα σε λίγο από το ζουμί του τηγανιού και τη ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το θυμάρι.
Κόβουμε την γραβιέρα σε κύβους την προσθέτουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5′ λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε την τηγανιά μας πασπαλισμένη με το μαϊντανό.
Λουκάνικα σαγανάκι
πηγή φωτο syntagesthspareas.gr
2 λουκάνικα χωριάτικα μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη ή κέρατο, για πιο πικάντικη γεύση
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του κρασιού κρέμα γάλακτος
2-3 κουτ. σούπας μουστάρδας
Aνάλογο αλατοπίπερο
1 πρέζα ρίγανη
Τρόπος παρασκευής:
1- Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο, τα λουκάνικα, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
2- Σοτάρετε και σβήστε με το κρασί και προσθέστε τη μουστάρδα
3- Μόλις τα υγρά μειωθούν ρίξτε την κρέμα γάλακτος το αλατοπίπερο και την ρίγανη.
4- Ανακατέψτε τα όλα μαζί και αφήστε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τα ωραιότερα κεμπάπ που έχετε δοκιμάσει θα τα βρείτε στο κρεοπωλείο
“Κάβουρας ” στην Κόρινθο
Πανσέτες στο γκριλ ή τη σχάρα με νόστιμη μαρινάδα
10 πανσετες
αλάτι
για την μαρινάδα
3 κ.σ. κέτσαπ
10 σταγόνες ταμπάσκο (κατά βούληση)
1 κ.γ. μέλι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα κόκκινη γλυκιά
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας όλα μαζί και αλείφουμε με αυτή τις πανσέτες μας.
Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 8 ώρες. Βγάζουμε τις πανσέτες και ψήνουμε είτε στα κάρβουνα είτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Δεν χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο. Σερβίρουμε ζεστές.
Πηγή
Η πιο εύκολη τυρόπιτα στον κόσμο
Υλικά
-
1 φύλλο σφολιάτας
-
200 γρ. τριμμένη φέτα
Εκτέλεση
-
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο εργασίας. Απλώνουμε παντού το τυρί.
-
Κάνουμε ένα σφιχτό ρολό τυλίγοντας κατά πλάτος (από τη μακριά πλευρά). Πιάνουμε το ρολό από τις άκρες και το στρίβουμε 5 φορές το λιγότερο και όσο παραπάνω χρειαστεί για να γίνει λεπτό το στριφτό πλέον ρολό.
Το τοποθετούμε στο ταψί μας σαν σαλίγκαρο. -
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε περίπου μισή ώρα.
Και για επιδόρπιο …
Τι θα λέγατε για κάτι διαφορετικό σε επιδόρπιο;
Σιροπιαστή βάση με άρωμα μαστίχας και κρέμα ζαχαροπλαστικής πασπαλισμένη με κανέλα! Γνωστό και ως πολίτικο Θεσσαλονίκης. Απίστευτο αποτέλεσμα!
Υλικά
Για την βάση
•2 1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
•1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•250ml φρέσκο γάλα
•1/2 κ.σ μπέικιν
•1 κ.γ μαγειρική σόδα
•1/2 κ.γ μαστίχα κοπανισμένηΓια το σιρόπι
•2 1/2 φλ/ τσαγιού ζάχαρη
•2 φλ/ τσαγιού νερόΓια την κρέμα
•1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
•600ml γάλαΕκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι,την ζάχαρη,την μαστίχα,το μπέικ και το γάλα με την σόδα αφού τα ανακατέψουμε πρώτα μαζί
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι περίπου 32εκ ή 25χ33 εκ.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα,στους 180 βαθμούς,για 30 λεπτά περίπου,βγάζουμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8 λεπτά και έτσι καυτό όπως θα είναι σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο όλη την επιφάνεια του γλυκού.Το αφήνουμε να κρυώσει καλάΧτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου με τα 600ml γάλα και με την βοήθεια μιας σπάτουλας την απλώνουμε πάνω απο ρεβανί
Πασπαλίζουμε με κανέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμεTip: Μπορούμε αντί για κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη κρέμα της αρεσκείας μας
Εδώ θα δείτε ακόμη περισσότερες υπέροχες ταβέρνες – εστιατόρια που σας περιμένουν για να περάσετε μία γευστική Τσικνοπέμτη
Χρόνια Πολλά!