Δήμος Κορινθίων: Καμία μέριμνα για Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά – Σε απόγνωση πολλές οικογένειες

930

Δήμος Κορινθίων: Καμία μέριμνα για Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά – Σε απόγνωση πολλές οικογένειες

Τα σχολεία έκλεισαν και οι τρίμηνες καλοκαιρινές διακοπές για τους μαθητές ξεκίνησαν με χαρά και ενθουσιασμό. Για τους περισσότερους γονείς, αυτή η εποχή φέρνει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά ανακούφιση για τη λήξη των μαθημάτων και απογευματινών δραστηριοτήτων, από την άλλη πλευρά αγωνία για την φύλαξη και την απασχόληση των παιδιών ειδικά όταν οι γονείς είναι εργαζόμενοι.

Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι,πολλές οικογένειες και για το λόγο αυτό οι δήμοι φροντίζουν να υλοποιούν προγράμματα θερινής απασχόλησης ώστε να δίνουν διέξοδο στους γονείς αλλά και στα παιδιά παρέχοντας πλήθος ψυχαγωγικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα εν λόγω προγράμματα ουδεμία σχέση έχουν με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ιδιωτικά ή δημοτικά, που λειτουργούν σε ετήσια βάση και δέχονται voucher μέσω της ΕΕΤΑΑ. Αυτό, για να μην μπερδευτούμε με το ΚΔΑΠ δήμου Κορινθίων που λειτουργεί εντός Δημοτικού Σχολείου και δέχεται αποκλειστικά παιδιά που διαθέτουν voucher της ΕΕΤΑΑ. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως κάθε χρόνο, χιλιάδες οικογένειες με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, που δικαιούνται voucher δεν το παίρνουν λόγω εξάντλησης των πόρων. Επιπλέον, πολλές είναι οι οικογένειες που οριακά μένουν εκτός αντιμετωπίζοντας ωστόσο μεγάλη οικονομική δυσκολία να πληρώσουν το κόστος ενός ΚΔΑΠ ή summer camp, ειδικά όταν έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

Ποια είναι λοιπόν η κοινωνική μέριμνα του Δήμου Κορινθίων για αυτές τις οικογένειες; Ειδικά στην εποχή της ακρίβειας που ζούμε, πώς θα τα βγάλουν πέρα οι γονείς; Θεωρούν βέβαιο οι αρμόδιοι πως υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες που θα κρατήσουν τα παιδιά; Με ποιο τρόπο δείχνει το ενδιαφέρον του για τους μικρούς πολίτες του τόπου μας, παρέχοντας δράσεις που αναπτύσσουν και καλλιεργούν τις δεξιότητές τους δίνοντας μια διαφυγή από τις οθόνες;

Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα πως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προσφέρει καλοκαιρινές δραστηριότητες – summer camp στα παιδιά της πόλης από 5 έως 14 ετών, καθημερινά από τις 8.30π.μ. – 2.30 μ.μ.. Το πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις  του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου του δήμου με τις εξής δραστηριότητες: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Τένις, Τοξοβολία, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Παραδοσιακοί και Μοντέρνοι Χοροί, Τζούντο, Αντιπτέριση (Badminton), Στίβος, Τοξοβολία, Προσχολική Κινητική Αγωγή & Δημιουργική Απασχόληση, Μπάνιο στη θάλασσα 1 – 2 φορές την εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν όλα τα παιδιά του Δήμου ενώ υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν οι γονείς και διαμορφώνεται ανάλογα με την φορολογική τους δήλωση και άλλα κριτήρια.

Αλλά κι εδώ δίπλα μας, στο Δήμο Βέλου Βόχας υλοποιείται αντίστοιχο πρόγραμμα κατά τους θερινούς μήνες στο κλειστό γυμναστήριο στο Βραχάτι και στο κλειστό γυμναστήριο του Βέλου, αλλά και σε δεκάδες άλλους δήμους της χώρας μας.

Γιατί όχι στο Δήμο Κορινθίων;  

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να στηρίζει κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη του Δήμου μας με πράξεις.

Νάνσυ (Αναστασία) Γιαννιδάκη
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Κορινθίων
με τον συνδυασμό «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»