Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Ποιοι υποψήφιοι δημαρχοι ξεχωρίζουν στην Π.Πελοποννήσου…”καθαρό” προβάδισμα Σταυρέλη-πίνακες

2508
Óôéãìéüôõðï áðü ôçí åêëïãéêÞ äéáêäéêáóßá óå åêëïãéêü ôìÞìá ôçò ÁèÞíáò ôçí ÊõñéáêÞ 7 Éïõëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Η έρευνα έγινε στην ανίχνευση θέσεων των δημοτών έξι δήμων της περιφέρειας σχετικά με τη σημαντικότητα ζητημάτων τοπικού χαρακτήρα στην περιοχή τους (πρόκειται για τους δήμους Κορινθίων, Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης, Καλαμάτας).

Σχεδόν το σύνολο των θεμάτων αξιολογούνται ως πρώτης προτεραιότητας από τους περισσότερους δημότες με την αποκομιδή απορριμμάτων και την επάρκεια και ποιότητα των σχολικών κτιρίων και των κοινωνικών δομών να βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών των δημοτών.

Σημειώνεται ότι δεύτερης σημασίας κρίθηκαν από την πλειονότητα των ερωτηθέντων τα ζητήματα της λειτουργίας του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, του φωτισμού των δρόμων, της προστασίας αδέσποτων ζώων και της φύλαξης αθλητικών χώρων και πάρκων.

Πρόθεση ψήφου στις δημοτικές εκλογές 2023 ανά δήμο.

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις πρώτες τάσεις πρόθεσης ψήφου για τις δημοτικές εκλογές του 2023 σε δύο μεγάλους δήμους της ΠεριφέρειαςΠελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω για κάθε δήμο προκύπτουν από δείγματα 300 ατόμων, καθώς σε όσους από τους δήμους δεν συμπληρώθηκε το μέγεθος αυτό με τη μέθοδο της onlineσυμπλήρωσης έγινε στη συνέχεια προσθήκη στο δείγμα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Δήμος ΚορινθίωνΣαφές προβάδισμα στον Δήμο Κορινθίων καταγράφηκε στην έρευνα για τον κ. Σταυρέλη (46%), τον οποίο ακολουθεί ο κ. Πρωτόπαππας (29%), ενώ ο σημερινός δήμαρχος κ. Νανόπουλος φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (16%), εύρημα που ευθυγραμμίζεται με τον πολύ χαμηλό δείκτη ικανοποίησης από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής που καταγράφηκε προηγουμένως για την Κόρινθο (βλ. Πίνακα 11).
Στη βάση αυτού του ευρήματος, το ερώτημα που τέθηκε στους κατοίκους του Δήμου Κορινθίων για την επιλογή ψήφου τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην περίπτωση που αντίπαλοι είναι οι κ.κ. Σταυρέλης και Νανόπουλος αποκτά μικρότερη σημασία, καθώς ο κ. Νανόπουλος δεν φαίνεται πιθανό να λάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η έρευνα αποτύπωσε μεγάλο πλεονέκτημα του κ. Σταυρέλη (52%) έναντι του κ. Νανόπουλου (16%),με το 32% του δείγματος να μην επιλέγει κανέναν από τους δύο(βλ. Πίνακα 12). Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις προτιμήσεις για τους υποψηφίους μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με μοναδική ίσωςεξαίρεση την εντονότερη στήριξη των λιγότερο μορφωμένων και των συνταξιούχων στην επιλογή του σημερινού Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου.
Ως προς το πολιτικό προφίλ των ψηφοφόρων των κ.κ. Σταυρέλη και Πρωτόπαππα, σημειώνεται ότι ο κ. Σταυρέλης κερδίζει περίπου το 60% των ψήφων της ΝΔ του 2023 και ο κ. Πρωτόπαππας το 90% των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑκαι το 35% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ του 2023.
Πίνακας 11 
Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Κορινθίων
ΓΚΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 16
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 29
ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 46
ΤΖΕΚΟΥ ΒΙΒΗ 2
ΔΞ/ΔΑ 5
Πίνακας 12 
Πρόθεση ψήφου στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Κορινθίων
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 16
ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 52
ΔΞ/ΔΑ 32

Πίνακας 2α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Πελοποννήσου
Πολύ Λίγο Καθόλου ΔΞ/ΔΑ
Κορινθίων 8 18 73 1
Άργους-Μυκηνών 56 9 35 0
Σπάρτης 8 25 67 0
Καλαμάτας 46 18 31 5

 

Το ποσοστό ικανοποίησης από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Πελοποννήσου -στο 38% κατά μέσο όρο- μεταφράζεται σε αντίστοιχου επιπέδου στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί.

Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 40% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 45% των ερωτηθέντων. Υπογραμμίζεται ότι η εικόνα για τους Δημάρχους Άργους-Μυκηνών, και Καλαμάτας είναι διαφορετική, καθώς σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι οι σημερινοί κάτοχοι του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγούν.

Στους άλλους δήμους πρωτευουσών καταγράφονται ποσοστά δυνητικά θετικών έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής των σημερινών δημάρχων της τάξης του 15%-20%, ποσοστά που δεν τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις εκ νέου το αξίωμά τους (βλ. Πίνακα 3α).

Πίνακας 3α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Πελοποννήσου
Σίγουρα ναι Δεν είμαι σίγουρος Σίγουρα όχι ΔΞ/ΔΑ
Κορινθίων 7 7 86 0
Άργους-Μυκηνών 57 5 38 0
Σπάρτης 11 17 72 0
Καλαμάτας 49 15 35 1

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι πολύ υψηλή για τους δήμους της Πελοποννήσου, καθώς τo 92% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 85% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες.

Δήμος Κορινθίων

Σαφές προβάδισμα στον Δήμο Κορινθίων καταγράφηκε στην έρευνα για τον κ. Σταυρέλη (46%), τον οποίο ακολουθεί ο κ. Πρωτόπαππας (29%), ενώ ο σημερινός δήμαρχος κ. Νανόπουλος φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (16%), εύρημα που ευθυγραμμίζεται με τον πολύ χαμηλό δείκτη  ικανοποίησης από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής που καταγράφηκε προηγουμένως για την Κόρινθο (βλ. Πίνακα 11).

Στη βάση αυτού του ευρήματος, το ερώτημα που τέθηκε στους κατοίκους του Δήμου Κορινθίων για την επιλογή ψήφου τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην περίπτωση που αντίπαλοι είναι οι κ.κ. Σταυρέλης και Νανόπουλος αποκτά μικρότερη σημασία, καθώς ο κ. Νανόπουλος δεν φαίνεται πιθανό να λάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η έρευνα αποτύπωσε μεγάλο πλεονέκτημα του κ. Σταυρέλη (52%) έναντι του κ. Νανόπουλου (16%), με το 32% του δείγματος να μην επιλέγει κανέναν από τους δύο (βλ. Πίνακα 12). Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις προτιμήσεις για τους υποψηφίους μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με μοναδική ίσως εξαίρεση την εντονότερη στήριξη των λιγότερο μορφωμένων και των συνταξιούχων στην επιλογή του σημερινού Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου. Ως προς το πολιτικό προφίλ των ψηφοφόρων των κ.κ. Σταυρέλη και Πρωτόπαππα, σημειώνεται ότι ο κ. Σταυρέλης κερδίζει περίπου το 60% των ψήφων της ΝΔ του 2023 και ο κ. Πρωτόπαππας το 90% των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και το 35% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ του 2023.

Πίνακας 11. Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Κορινθίων
ΓΚΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 16
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 29
ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 46
ΤΖΕΚΟΥ ΒΙΒΗ 2
ΔΞ/ΔΑ 5
Πίνακας 12. Πρόθεση ψήφου στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Κορινθίων
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 16
ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 52
ΔΞ/ΔΑ 32
πηγή-aftodioikisi.gr