Δημοσκόπηση Metron Analysi: Σε πτώση η ΝΔ – «Χαμένη» η αντιπολίτευση

27

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει μπει σε τροχιά ποσοστών κοντά και κάτω του 30% αλλά δεν «τσιμπάνε» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από την δυσαρέσκεια του κόσμου.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ανάγλυφα η πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο με το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν έχει μπει σε σπιράλ καθοδικής πορείας. Αν δηλαδή συνεχιστεί αυτή η τάση και στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει να είναι ίδιο με των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη (δημοσκοπικά) θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%

Η ΝΔ στο ψυχολογικό όριο του 30%

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ υπερβαίνει τα ποσοστά των ευρωεκλογών, μεν, αλλά το χαμηλό όριο της εκτίμησης ψήφου είναι, όπως το ποσοστό των ευρωεκλογών. Όπως φαίνεται πλέον, αυτή την στιγμή, το κυβερνών κόμμα έχει «ταβάνι« το 30% και εφόσον παραμείνουν αυτά τα ποσοστά δεν μπορεί να μιλήσει επ’ ουδενί για αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές.

Αν, δε, μειώνονται στις επόμενες δημοσκοπήσεις τότε θα διαμορφώνεται διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ έχει 30,4% (28,3% στις ευρωεκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 13,8% (14,3% στις ευρωεκλογές), το ΠΑΣΟΚ 12,9% (12,8%) στις ευρωεκλογές), το ΚΚΕ 9,9% (9,3% στις ευρωεκλογές), η Ελληνική Λύση 9,2% (9,3% στις ευρωεκλογές), η Πλεύση Ελευθερίας 5,3% (3,4% στις ευρωεκλογές), το ΜεΡΑ25 3,2% (2,5% στις ευρωεκλογές), η Φωνή Λογικής 3,1% (3% στις ευρωεκλογές), η ΝΙΚΗ 3% (4,4% στις ευρωεκλογές), η Νέα Αριστερά 2,8% (2,5% στις ευρωεκλογές), ο ΚΟΣΜΟΣ 1% ( 1,1% στις ευρωεκλογές) και οι Σπαρτιάτες 1,1%.

Σε ερώτηση για τον κύριο λόγο της αποχής στις Ευρωεκλογές, οι πολίτες απαντούν κατά 47% ότι έχει να κάνει με «αδιαφορία για τα πολιτικά» και κατά 42% πως πρόκειται για «διαμαρτυρία για το πολιτικό σύστημα». Τέλος το 8% βλέπει πίσω από την αποχή «πρακτικούς λόγους».

Ερωτώμενοι για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης επιβάλλει την εκλογή νέου προέδρου το 54% απαντά «Ναι» και το 41% «όχι». Όταν η ίδια ερώτηση γίνεται σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες με το «ναι» να παίρνει 50% και το «όχι» παίρνει 49%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προηγείται με 42% και ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40%, η Ζωή Κωνστατοπούλου έχει 39%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 30%, ο Στέφανος Κασσελάκης 27%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 25%.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 33% έναντι του Στέφανου Κασσελάκη που έχει 7%. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ακολουθεί με 6%, ενώ Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας έχουν από 4%.