Δήμος Βέλου–Βόχας-κ. Δήμαρχε, μας τιμωρείτε επειδή μερικοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν το νερό που έχουν καταναλώσει;

67
Χθες, 31/7/2024, διάβασα, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το παρακάτω άρθρο, υπογεγραμμένο από τη δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου, το οποίο σας παραθέτω αυτούσιο εδώ:
«Δήμος Βέλου–Βόχας Κορινθίας: «Από τις βρύσες βγαίνει νερό με χώμα»
«Καμπανάκι» από τους κατοίκους του Δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας – Τι αναφέρει ο δήμαρχος Αθανάσιος Μανάβης.
Ακατάλληλο νερό βγαίνει από τις βρύσες των σπιτιών του Δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας, όταν τρέχει. Κι αυτό διότι η περιοχή του Ζευγολατιού έχει μείνει και 70 μέρες χωρίς νερό, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Ήδη από τον Φεβρουάριο, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, πολλά χωριά του δήμου είχαν νερό μόνο για δύο ώρες καθημερινά. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δήμος υδρεύεται από δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις, οι οποίες όμως εξαιτίας της ξηρασίας έχουν πλέον ελάχιστο και υφάλμυρο νερό. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι πρόκειται για αγροτικό δήμο, μεγάλες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και διαρκώς επιδεινώνεται, ωστόσο η οποιαδήποτε λύση κολλάει στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών. «Μόλις μπαίνει ο Ιούνιος, ο δήμος είτε δεν έχει καθόλου νερό είτε από τις βρύσες βγαίνει νερό με χώμα. Δεν μπορούμε, όχι μόνο να πιούμε, αλλά δεν μπορούμε να πλύνουμε τα φρούτα, τα πιάτα ή τα ρούχα. Η μητέρα μου, μια γυναίκα 90 χρονών, έχει γεμίσει σπυράκια και ο γιατρός μάς συμβούλευσε να κάνουμε μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό. Παράλληλα, εξαιτίας της λάσπης που φέρνει το νερό χαλάνε συνέχεια τα καζανάκια και οι ηλιακοί. Πληρώνουμε λοιπόν νερό το οποίο είναι ακατάλληλο για χρήση», τονίζει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής.
Ο δήμαρχος Αθανάσιος Μανάβης εξηγεί ότι έχουν γίνει νέες γεωτρήσεις ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες νερού που μπαίνουν στο δίκτυο, αλλά το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν γίνουν τα αναγκαία έργα ώστε να συνδεθεί το δίκτυο του δήμου και να παίρνει νερό από τη Στυμφαλία. Όσον αφορά την απαίτηση των πολιτών να μεταφερθεί νερό με υδροφόρες, ο κ. Μανάβης εξηγεί ότι ο δήμος έχει 13 εκατομμύρια «ανείσπρακτες οφειλές» και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρει νερό με υδροφόρες.
Ο Δήμος Βέλου – Βόχας υδρεύεται από γεωτρήσεις που αντλούν νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα του συστήματος Κιάτου – Κορίνθου, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής βόρειας Πελοποννήσου. Το υδρολογικό αυτό σύστημα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση τόσο όσον αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα νερού που έχει και χαρακτηρίζεται «κόκκινο».
Υπάρχει η πρόθεση χρηματοδότησης του Δήμου Βέλου – Βόχας με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση υδραυλικών έργων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Μανάβης επιβεβαιώνει ότι έχει ενημερωθεί σχετικά, ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν έχει δημοπρατηθεί καν το έργο. Επίσης εκκρεμεί άδεια υδροδότησης από τη Διεύθυνση Υδάτων Πατρών που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».
Αυτή τη φορά αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να τοποθετηθώ, ως δημότης αυτού του Δήμου, ως μόνιμη κάτοικος του Ζευγολατιού, αλλά κι ως μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ζευγολατιού Καλεντζίου, που απευθύνθηκα στους συνδημότες μου, τον Οκτώβριο του 2023 και ζήτησα την ψήφο τους, με μοναδική υπόσχεση να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τον τόπο μας, συστρατευόμενη με τον πρώην Δήμαρχο, κ. Αννίβα Παπακυριάκο.
Η αλήθεια είναι πως οι αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου είναι ελάχιστες και ουσιαστικά σχεδόν καμία παρέμβαση δεν μπορεί να κάνει στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής. Μπορεί να προτείνει, αλλά αρκεί αυτό;
Σήμερα, με αφορμή το παραπάνω άρθρο, θα σταθώ στο θέμα του νερού και σας διαβεβαιώνω -ο δικός μου λόγος είναι συμβόλαιο- πως δεν έχω καμία πρόθεση αντιπολιτευτικής τακτικής.
Σωστά αναφέρεται από το δημότη, πως το πρόβλημα υπάρχει πολλά χρόνια κι όχι μια δεκαετία, θα συμπληρώσω εγώ, αλλά περισσότερες δεκαετίες και κάθε χρόνο επιδεινώνεται, λόγω υπεράντλησης, αύξησης του πληθυσμού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες κ.ά. Το νερό μας ποτέ, τουλάχιστον όσο εγώ μπορώ να θυμηθώ, δεν ήταν πόσιμο. Υδρευόμαστε από υδροφόρες, αγοράζοντας νερό, όπως αναγράφουν, Λουτρακίου ή από εμφιαλωμένα νερά.
Το καλοκαίρι το πρόβλημα μεγαλώνει με έλλειψη νερού ακόμη και για τις άκρως αναγκαίες οικιακές χρήσεις. Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουμε ντεπόζιτα αποθήκευσης νερού, αλλά υπάρχουν περιοχές στο χωριό που δεν έχουν καθόλου στο δίκτυο για πολλές μέρες, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ντεπόζιτα και να μην υπάρχει τρόπος να γεμίσουν ξανά, παρά με μεταφορά νερού από υδροφόρες. Κι εδώ θα σταθώ στα λόγια του κ. Δημάρχου που αναφέρονται στο άρθρο: «ο κ. Μανάβης εξηγεί ότι ο δήμος έχει 13 εκατομμύρια «ανείσπρακτες οφειλές» και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρει νερό με υδροφόρες.»
Και θα ρωτήσω: «Δηλαδή, κ. Δήμαρχε, μας τιμωρείτε επειδή μερικοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν το νερό που έχουν καταναλώσει;» και κάτι ακόμη: «Το καλοκαίρι του 2023, πολλοί συμπολίτες μας εξασφάλιζαν νερό στα σπίτια τους από υδροφόρες που έστελνε ο Δήμος. Μάλιστα κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επιφορτίστηκαν με αυτό το έργο, προσφέροντας πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο, τον οποίο στερούσαν από τις οικογένειές τους και εις βάρος της υγείας τους, κάποιες φορές. Νομίζω πως σε αυτό δεν μπορείτε να με διαψεύσετε, αφού στην προεκλογική περίοδο κάποιοι υποψήφιοί σας σατίριζαν το γεγονός, λες και αποτελεί κίνητρο για σάτιρα ο πόνος και το πρόβλημα του άλλου και μάλιστα των δημοτών. Τότε, κ. Δήμαρχε, είχαν εισπραχθεί όλα τα χρήματα και περίσσευαν για τις υδροφόρες;
Επιπλέον, το βασικό προεκλογικό σας μήνυμα αφορούσε στην επάρκεια νερού, το καλοκαίρι του 2024, όχι πόσιμου, αλλά επαρκούς για τις ανάγκες των δημοτών. Τώρα, βλέπετε, επειδή τώρα εσείς ήρθατε αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα για το οποίο ο Δήμος μας είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το 2023, πως το θέμα του νερού δεν λύνεται με δηλώσεις και ευχολόγια. Καλά κάνετε και το τονίζετε σε κάθε ευκαιρία, γιατί διαπιστώνετε κι εσείς πως για να λυθεί χρειάζονται μέσα που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, ως δημοτική αρχή, αλλά κρίνεται απαραίτητη η συμβολή της επίσημης πολιτείας και μάλιστα με δραστικά μέσα.
Καλό θα ήταν να πείτε όλη την αλήθεια για το νερό στην περιοχή μας και να μην μας κοινοποιείτε φωτογραφίες με νέες γεωτρήσεις που μας παρέχουν μεγάλες ποσότητες νερού, συνδέσεις και καθαρισμούς σε παλιές που λύνουν το πρόβλημα κάποιων χωριών, καθώς λέτε, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα.
Θέλω να πιστεύω πως είναι ζήτημα τιμής για σας, να λύσετε το δύσκολο αυτό πρόβλημα, αλλά, μέχρι να γίνει αυτό χρησιμοποιείστε, ακόμη και τη λύση των υδροφόρων. Μπορείτε να εξασφαλίσετε χρήματα. Από πού; Ίσως από το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεν νομίζω οι δημότες να θέλουν «θεάματα» τη στιγμή που τους λείπει το νερό. Προσωπικά, ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας, θα δεχόμουν να μην μας βοηθήσετε στις εκδηλώσεις μας, πράγμα που κάνατε και σας ευχαριστήσαμε γι΄ αυτό, αλλά να δίνατε τα χρήματα στην προμήθεια του νερού, όπως, θέλω να πιστεύω θα γινόταν με όλους τους Συλλόγους, που παράγουν το πλούσιο πολιτιστικό έργο στον Δήμο μας.
*Η Τάνια Γεωργιοπούλου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην «Καθημερινή» από το 2000 έως σήμερα. Καλύπτει θέματα που αφορούν στη μετανάστευση και την αγροτική παραγωγή κυρίως. Επίσης έχει ασχοληθεί με θέματα γαστρονομίας και οίνου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης εργαστεί σε άλλα έντυπα καλύπτοντας θέματα Περιβάλλοντος.
 
* Η φωτογραφία, που συνοδεύει το κείμενο, προέρχεται από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
 
*Δήμητρα Β. Τσεπεντζή:  εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας, Γενική Γραμματέας Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, Τοπική Σύμβουλος Ζευγολατιού Καλεντζίου