Εκδήλωση της “Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού”«Διπλωματία και Ιατρικός Τουρισμός»

552

«Διπλωματία και Ιατρικός Τουρισμός»: Εκδήλωση για την προώθηση της χώρας ως προορισμού Τουρισμού Υγείας, με βράβευση του Δρ. Κων/νου Πάντου για τη συνολική του προσφορά στον τομέα

 

Αθήνα, 7 Απριλίου 2023 _ Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Διπλωματία και Ιατρικός Τουρισμός», η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού και την Ελληνική Εταιρεία Αθλητιατρικών Επιστημών και ασφαλούς άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD), στις 7 Απριλίου 2023, στο AthensMarriottHotel.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απέστειλε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου,
η οποία επεσήμανε ότι η Ελλάδα, η πατρίδα του Ιπποκράτη, η χώρα που γέννησε την επιστήμη της Ιατρικής, έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ιατρικό τουρισμό. «Ο ιατρικός κόσμος της χώρας αντιλήφθηκε πρώτος, την τεράστια δυναμική, που κουβαλά στο DNA του ο τομέας της Υγείας στην πατρίδα μας.Και εδώ αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια σε όλη την ιατρική κοινότητα καθώς και στην ομάδα της ΕΛΙΤΟΥΡ, στον Πρόεδρο, τον κύριο Πατούλη και φυσικά στον Αντιπρόεδρο, τον μαιευτήρα- γυναικολόγο, Κωνσταντίνο Πάντο, ο οποίος είναι και το τιμώμενο πρόσωπο της μέρας».

Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα της Ιπποκρατείου ΑκαδημίαςΙαματικής Ιατρικής,συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος ΙΣΑ & ΕΛΙΤΟΥΡ, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο πρώην Αναπλ. Υπουργός, Βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα Αθηνών, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (E.A.I.Y.A.), Καθηγητής Νικόλαος Βραχνής, ο Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ΚαθηγητήςΠεριβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Πρόεδρος της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και Αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, διακεκριμένα μέλη της Ιατρικής Κοινότητας καιτης Επιστημονικής κοινότητας, γενικότερα, δημοσιογράφοι του Ομογενειακού Τύπου-μέλη της ΕΑΕΤΕ, καθώς και συντάκτες του ιατρικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ.

Αξίζει νααναφερθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού ”Meet the Expert”,που έχει ως βασικό στόχο να παρέχειστους συμμετέχοντες τις πιο ενημερωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εξελίξεις της Ιατρικής, του Αθλητισμού και της Ευεξίας, προσκαλώντας ειδικούς επιστήμονες, Διεθνώς καταξιωμένους, σε συνάντηση γνωριμίας στο πλαίσιο διαδραστικής συζήτησης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η έγκριτη Δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Παπακωστοπούλου.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων και της συζήτησης, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές ότι οι ομαλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών παίζουν καταλυτικό ρόλο μεταξύ άλλων και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες άλλων χωρών προς τους γιατρούς και τις κλινικές της χώρας μας, οι οποίες με πιστοποιήσεις και οργανωμένη δομή εγγυώνται ένα άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, που συνδυάζεται με ένα ταξίδι αναψυχής με περιηγήσεις και όμορφες στιγμές.

Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίστηκαν οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και από γειτονικές χώρες και, παράλληλα,αναδείχτηκε ως βέλτιστη πρακτική η συνεισφορά του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου,Δρ. Κωνσταντίνου Πάντου,Προέδρου της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και Αντιπροέδρου του ΕΛΙΤΟΥΡ, κορυφαίου επιστήμονα στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκε από τους συνδιοργανωτές (ΕΑΕΤΕ&SPORTSMEDWORLD) τιμητική πλακέτα στον Δρ.Κωνσταντίνο Πάντο ως IVF Specialist, με μέγιστη προσφορά στην εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης και την προβολή της Ελλάδας στο Εξωτερικό.Την πλακέτα παρέδωσε στον κ. Πάντο, οΒουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, Ρούλα Σκουρογιάννη, αναγόρευσε τον κ. Πάντο ως επίτιμο μέλος της Ένωσης.
Τέλος,τιμητική πλακέτα απένειμε στον κ. Κων. Πάντο, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής,Καθηγητής Κων. Κουσκούκης, για τη συνδρομή του στην καθιέρωση της Κινεζικής και Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική και την προώθηση στο εξωτερικό της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τον Τουρισμό Υγείας.

Συγκινημένος, ο Δρ. Κων. Πάντος ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την τιμητική εκδήλωση και δήλωσε τα εξής:«Ο Τουρισμός Υγείας εντάσσεται στους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας της χώρας μας, για αυτό εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρούμε να τοποθετήσουμε την Ελλάδα ψηλά στον χάρτη της νέας αυτής αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται παγκοσμίως.
Άλλωστε,η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην ιατρική αλλά και στη φιλοξενία. Και έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα το “εθνικό της κεφάλαιο” στο εξωτερικό, την Ομογένεια, η οποία είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει τη μητέρα-πατρίδα.

Στην Ελλάδα, έχουμε πολλούς και καλούς γιατρούς, ποιότητα υπηρεσιών και χαμηλές τιμές. Τα μικρά και συστηματικά βήματα που έχουμε κάνει, μας έχουν φέρει σήμερα σε σημείο, σε κάποιους τομείς, να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί.Όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση,όπου αποτελούμε μια από τις πρώτες επιλογές διεθνώς. Στην Κλινική «Γένεσις Αθηνών», υποδεχόμαστε υπογόνιμα ζευγάρια από 67 χώρες του κόσμου και είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτό!».

Ιατρικός Τουρισμός στη μετά πανδημία εποχή

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Νέοι ορίζοντες στις σχέσεις των χωρών στη μετά πανδημία εποχή με την επανεκκίνηση του Ιατρικού Τουρισμού», οΠεριφερειάρχης Αττικής,Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΛΙΤΟΥΡ και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, κ.Γιώργος Πατούληςεπεσήμανε ότι«στον μετα-πανδημικό κόσμο, ο Τουρισμός Υγείας κομίζει το αγαθό της Υγείας σε επίπεδο Διπλωματίας των χωρών, ως δίαυλο για να εργαστούν οι κοινωνίες με οραματισμό για έναν Υγιή πιο βιώσιμο κόσμο». Ο κύριος Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της Ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας για την ανάπτυξη, μετά την πανδημία, του Τουρισμού Υγείας διεθνώς και στη χώρα μας, την ώρα που, όπως είπε: «και η Διπλωματία στρέφει το βλέμμα της στην Ασφάλεια της Υγείας των χωρών, ενισχύοντας όλο και εντονότερα την Παγκόσμια Διπλωματία Υγείας».

Η διπλωματία της υγείας

Οπρώην Αναπλ. Υπουργός, Βουλευτής ΝΔ Βορείου Τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, με τίτλο: «Μπορεί να είναι η Ιατρική πεδίο ενδιαφέροντος για τη σύγχρονη Διπλωματία;», ανέφερε ότι «Διαχρονικά, η Ελλάδα είναι χώρα εξωστρεφής με ανοιχτούς ορίζοντες και μακρά παράδοση φιλοξενίας. Αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια ένας πρόσθετος πόλος έλξης για επισκέψεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας. Αλλά όσο περισσότερο η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός ιατρικός προορισμός, τόσο περισσότερη οργάνωση και προγραμματισμός χρειάζεται. Για αυτό “Η διπλωματία της υγείας” αποτελεί ένα νέο πεδίο συγκεκριμένης κρατικής δράσης».

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στηνΙατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Καθηγητής κ. Νικόλαος Βραχνής, αναπτύσσοντας το θέμα: «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & Ιατρικός Τουρισμός», επισήμανε ότι «η E.A.I.Y.A. στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στον τομέα του ιατρικού Τουρισμού. Η Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της,  εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα με στόχο τη διευκόλυνση ακόμη περισσότερων ζευγαριών στην απόκτηση ενός παιδιού. Ο νέος Ν. 4958/2022(με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις»), εκσυγχρονίζει το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ευνοεί το πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η Ελλάδα, με τον νέο νόμο, έγινε ακόμη πιο ανταγωνιστική στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού,προσελκύοντας ακόμη περισσότερους ασθενείς από το εξωτερικό. Η E.A.I.Y.A. θα συνεχίσει να συμβάλει με το έργο της -και μέσω της διπλωματίας της υγείας- στην αύξηση του Ιατρικού Τουρισμού στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Νεότερα δεδομένα στη Συμπληρωματική Ιατρική

Από τη μεριά του, οΚαθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, παρουσιάζοντας τα «Νεότερα δεδομένα στη Συμπληρωματική Ιατρική»,αναφέρθηκε στην καθιέρωση της Κινεζικής Ιατρικής ως συμπληρωματικής θεραπευτικής μεθόδου, με επιστημονική τεκμηρίωση των ιατρικών της εφαρμογών. «Ελπιδοφόρα σημάδια για την Ελλάδα είναι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το 2018, που επικυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2022, σύμφωνα με την οποία καθιερώθηκε η Κινεζική Ιατρική και η Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική».

Συμπεράσματα

Ανάμεσα στα συμπεράσματα που βγήκαν από την εκδήλωση είναι πως:

  • Η χώρα μας μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο κομμάτι του Ιατρικού Τουρισμού, πόσο δε μάλλον φέτος που αναμένεται μεγαλύτερη ροή τουριστών μετά την πανδημία.
  • Οι Έλληνες γιατροί κατακτούν τις καρδιές των ξένων επισκεπτών και των ομογενών που θέλουν να αποκτήσουν μωρό και νιώθουν ασφάλεια σε κλινικές που προσφέρουν εγγυημένο αποτέλεσμα και ηρεμία στους μέλλοντες γονείς.
  • Μαζί με την ιατρική, θέση στη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής υγείας των πολιτών που επιλέγουν υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, έχει και ο ιαματικός τουρισμός, ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος που χαρίζει ευεξία.
Μπορείτε να δείτε και τη σχετική ανάρτηση στο site της ΕΑΕΤΕ: http://www.eaete.gr/?p=51474 

Επίσης, δείτε και το απόσπασμα από το Δελτίο Ειδήσεων του ANT1: