Ελληνίδα επιστήμονας έστησε «μαϊμού» έρευνα για να τσεπώσει 1,1 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια

81

Απάτη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε βάρος ευρωπαϊκών κονδυλίων με εγκέφαλο Ελληνίδα επιστήμονα αποκάλυψε η OLAF.

Η γυναίκα έστησε ψευδή διεθνή επιστημονική έρευνα σε ελληνικό πανεπιστήμιο για να βάλει στην τσέπη της τεράστια ποσά.

Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, με πρωταγωνίστρια ελληνίδα επιστήμονα της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στο πανεπιστήμιο που έλαβε την επιχορήγηση 1,1 εκατ. ευρώ από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA).

Για πρώτη φορά η υπόθεση ήρθε στην προσοχή της OLAF όταν ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονταν οι διεθνείς ερευνητές.

Οι επιταγές εκδόθηκαν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών αλλά στη συνέχεια κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλούς δικαιούχους. Όπως προέκυψε οι επιταγές αυτές είχαν κατατεθεί προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την επικεφαλής επιστήμονα.

Η έρευνα της OLAF εντόπισε στοιχεία που απέδειξαν ότι το «κεφάλι» της υποτιθέμενης έρευνας είχε δημιουργήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν για να «πληρώνει» τους διεθνείς ερευνητές. Σε αυτούς είχε ορίσει τον εαυτό της δικαιούχο ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, τεράστια ποσά από τους εν λόγω λογαριασμούς είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την Ελληνίδα είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό της.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές που φέρεται να συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με τον OLAF και δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν καν ότι το όνομά τους ήταν συνδεδεμένο με το έργο. Επίσης, δεν είχαν γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ούτε για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Έβαζε εμπόδια στην έρευνα

Όταν η ερευνητική ομάδα του OLAF αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στο ελληνικό πανεπιστήμιο η ελληνίδα προσπάθησε να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την έρευνα. Δεν τα κατάφερε καθώς η OLAF με τη βοήθεια και των ελληνικών αρχών που παρείχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τις ψηφιακές έρευνες, μπόρεσε να συγκεντρώσει στοιχεία που αποδείκνυαν την απάτη.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Ville Itälä.

«Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές του OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να `πληρώνουν` ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν ζωτικής σημασίας στοιχείο για να φτάσουν στο τέλος αυτής της προσπάθειας απάτης επί του προϋπολογισμού της ΕΕ – και αυτό θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών των οποίων τα ονόματα έτυχαν εκμετάλλευσης ως μέρος της απόπειρας απάτης», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ