Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης | Δημήτρης Πτωχός προς μαθητές “Είμαστε δίπλα σας”

9

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης | Δημήτρης Πτωχός προς μαθητές: «Είμαστε δίπλα σας για να αναζητήσετε όσα μπορείτε να κάνετε εδώ, στην Πελοπόννησο, στην Ευρώπη»

Ένα μοναδικό κράμα θετικής ενέργειας, νεανικής αύρας και ελπίδας για το μέλλον κυριάρχησε κατά την εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης που διοργάνωσε το 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου, σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, στην αίθουσα του Βουλευτικού, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να είναι ο κύριος ομιλητής.

Μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό, με την ζωντάνια να περισσεύει, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κλήθηκε να μιλήσει για τα οφέλη των Ευρωπαίων νέων από τις πολιτικές της ΕΕ και τις σύγχρονες προκλήσεις, ενώ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην αξία της συμμετοχής στα κοινά και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την βιωσιμότητα.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυταρχισμός, διώξεις, καταπίεση. Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε σε μια ήπειρο όπου το να μιλάς ελεύθερα, να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις επιλογές, θεωρείται δεδομένο. Όλοι εμείς εδώ, δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Κι όμως, θα μπορούσε. Απλώς, εδώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 1974 και στην Ελλάδα αναγνωρίζουμε την ελευθερία ως το υπέρτατο αγαθό», ανέφερε αρχικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός και συνέχισε: «Ελευθερία είναι η οργανωμένη πολιτεία. Ελευθερία είναι οι νόμοι που ψηφίζουν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις. Δεν είναι κάτι αόριστο και ασαφές».

 

Σχετικά με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι νέοι και τις επιλογές που έχουν στην Πελοπόννησο για να βγουν στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης, ανέφερε: «Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τη ζωή σας με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε τα  φέρνουμε κι εδώ στην Πελοπόννησο. Έχουμε προγράμματα που ενισχύουν το ταλέντο, την καινοτομία. Προγράμματα που θα σας δώσουν πολλούς λόγους να μείνετε εδώ, στον τόπο μας και γιατί όχι κάποιοι να ασχοληθείτε και με την Γεωργία όπως αυτή έχει μεταμορφωθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία».

«Είστε, είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εδώ. Είστε τυχεροί που μεγαλώνετε εδώ!», είπε καταφατικά προς τους μαθητές, καταχειροκροτούμενος ο Περιφερειάρχης, ενώ σημείωσε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στα όνειρα και στις φιλοδοξίες του.

Κλείνοντας, ζήτησε από τους μαθητές, να μην διστάσουν να ψάξουν ακόμα περισσότερα σχετικά με τα προγράμματα και τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της νέας γενιάς. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε κι άλλο τα διαθέσιμα εργαλεία, τα προγράμματα, τις συνεργασίες. Αναζητείστε τα, ρωτήστε τους καθηγητές σας, τα γραφεία της Περιφέρειας ανά τους νομούς. Μην διστάζετε να αναζητήσετε όσα μπορείτε να κάνετε εδώ, στην Πελοπόννησο, στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές της ομάδας EPAS, προς τον Περιφερειάρχη, σχετικές με την κλιματική αλλαγή, την βιωσιμότητα, τις προοπτικές και το μέλλον της Περιφέρειάς μας, ενώ η συζήτηση έκλεισε με την προσδοκία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να δημιουργηθεί μία ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπούν τις Περιφερειακές Ενότητες και η φωνή τους θα μπορεί να ακουστεί σε κάποιο από τα επόμενα Περιφερειακά Συμβούλια.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξαίρετοι ομιλητές, βραβεύτηκαν μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό αφίσας για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Αθλητισμού Βασίλης Σιδέρης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Γανώσης.