Επίσκεψη Κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη των αιγοπροβάτων

6

Στο Μεσινό βρέθηκε εχθές κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας με επικεφαλής τον Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μανόλης Χνάρη, προκειμένου να ενημερωθεί  για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξαιτίας της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Το κλιμάκιο αποτελείτο από τον Γραμματέα του Τομέα Θανάση Πετρόπουλο, τον Γραμματέα Ν.Ε Κορινθίας Θάνο Θεοχάρη, τον Υπ. Βουλευτή Βαγγέλη Ανδριανάκο, τον Υπ. Βουλευτή Νίκο Δήμα, τον Υπ. Περιφ Σύμβουλο Κοσμά Θεμέλιο, τον Αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Νίκο Νιφόρα, ενώ στην συνάντηση έδωσε το παρόν και ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έλαβε χώρα, οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν στην ολοκληρωτική καταστροφή πολλών κοπαδιών με τη συνεπακόλουθη πρόκληση ανυπολόγιστης για τους ίδιους οικονομικής ζημίας. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε,  η εν λόγω περιοχή βασίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα, με τις μαζικές θανατώσεις ζώων εξαιτίας της πανώλης να συνεπάγονται πλέον την ύπαρξη λιγοστών κοπαδιών στην περιοχή. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, καθώς το εισόδημα τους είναι πλέον μηδενικό.

Ο Μ. Χνάρης σχολιάζοντας με τη σειρά του την εν λόγω κατάσταση, επεσήμανε την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην αποτροπή της εισόδου και διάδοσης του ιού της πανώλης στη χώρα μας όσο και στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς και την πλήρη αναξιοπιστία της στη θωράκιση της χώρα μας από μελλοντικά νοσήματα, ζητήματα τα οποία έχει θέσει εγκαίρως και λεπτομερώς υπόψη του αρμοδίου Υπουργού με κοινοβουλευτική παρέμβαση του.

Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης σχετικής ΚΥΑ για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι η τιμή αποζημίωσης θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ζώου, καθώς και ότι για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου παραμένει σε εκκρεμότητα η δέσμευση για την ένταξη των πληγέντων στο μέτρο 5.2.

Παράλληλα, συνδυαστικά με τα ανωτέρω, υπογράμμισε ότι για την επιτάχυνση των ελέγχων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί επιτέλους στη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Ο Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε ότι δύο μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, οι κτηνοτρόφοι αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία, καθώς ούτε τα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου αποδίδουν, ούτε το ζήτημα των αποζημιώσεων προχωράει με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. πλήρης φάκελος αιτήματος αποζημιώσεων. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη για τήρηση της καραντίνας και επανέλεγχο όλων των κοπαδιών της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με τα κτηνιατρικά πρωτόκολλα, την σημασία της οικονομικής ενίσχυσηςγια την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών, της αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος,  την κάλυψη των ζωοτροφών για τα εναπομείναντα κοπάδια και φυσικά την πρόβλεψη ποσού για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει τριετής πρόβλεψη αποζημιώσεων μέσω ΟΣΔΕ όλων των συνεπακόλουθων ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους που έχουν θανατώσει τα ζώα τους.

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας θέσει τον πρωτογενή τομέα ως ύψιστη προτεραιότητά του, είναι πάντοτε παρόν, καταγράφοντας και αναδεικνύοντας τα προβλήματα του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προτείνοντας ταυτόχρονα συνεχώς λύσεις στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικής πολιτικής που έχει διαμορφώσει, εν αντιθέσει με την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία με τα κενά και τις παραλείψεις της,  κατ’ ουσίαν αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.