Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – Αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα

3475

Το Κέντρο Άμεσης Δράσης φέρεται να έδωσε εντολή να μη διέρχονται περιπολικά μπροστά από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Σκηνές που μόνο σε ταινία τύπου «φαρ-ουέστ» εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, έξω από την ΑΣΟΕΕ, με τους πυροβολισμούς του αστυνομικού, όπως δείχνει βίντεο-ντοκουμέντο, που βγήκε στη δημοσιότητα.

Συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ, όπως φαίνεται και σε βίντεο ντοκουμέντο. Νωρίτερα, ομάδα κουκουλοφόρων είχε επιτεθεί με πέτρες εναντίον του περιπολικού στο οποίο επέβαινε ο αστυνομικός, ο οποίος όπως δήλωσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του.

Ειδικότερα, στο βίντεο φαίνεται το περιπολικό βρίσκεται στην κίνηση της Πατησίων, στο ρεύμα προς Ομόνοια, την ώρα που εξελίσσονται επεισόδια. Στο βίντεο ακούγονται τέσσερις πυροβολισμοί και φαίνεται μια ομάδα να ρίχνει αντικείμενα προς το όχημα.

Στη συνέχεια υπάρχουν πλάνα με νεαρούς να έχουν πλησιάσει το περιπολικό, που προσπαθεί να μανούβρες να φύγει.

 

 

Μάλιστα, στο ίδιο το βίντεο διακρίνεται ο αστυνομικός να κρατάει το όπλο και να το στρέφει προς το παράθυρο, ενώ οδηγεί με το άλλο χέρι! Κάτι πραγματικά επικίνδυνο, αφού θα μπορούσε να εκπυρσοκροτήσει κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με τραγικές συνέπειες.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι το ίδιο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ (Κέντρο Αμεσης Δράσης) φέρεται να έδωσε εντολή ώστε να μη διέρχονται περιπολικά μπροστά από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου όπου μαίνονταν επεισόδια, σύμφωνα με την kathimerini.gr. Σύμφωνα με όσα επικαλείται το ρεπορτάζ, το περιπολικό δεν… μπόρεσε να φύγει από τους πλαϊνούς δρόμους, ενώ στη συνέχεια κάνει λόγο πως θεώρησαν ασφαλές να συνεχίσουν προς Ομόνοια, καθώς ήταν στο απέναντι ρεύμα από την πύλη της ΑΣΟΕΕ.

Φοιτητής περιγράφει ότι είδε αστυνομικό να τρέχει τρομαγμένος.

Ο Αρχιφύλακας, που ήταν και ο οδηγός του οχήματος, παρέμεινε στο περιπολικό. Στην κατάθεση του,  φέρεται να υποστήριξε:
«Ήμουν κολλημένος στην κίνηση. Ξεκινάω την πρώτη φορά ενώ δεχόμουν επίθεση με πέτρες καδρόνια και άλλα αντικείμενα, σταματάω λόγω των οχημάτων, ξεκινάω και πάλι όμως δεν μπορούσα να φύγω από το σημείο, καθώς είχα εγκλωβιστεί. Τότε έβγαλα το χέρι μου με το υπηρεσιακό μου όπλο από το παράθυρο και ενώ το έβλεπαν, προειδοποίησα πως αν δεν έφευγαν θα πυροβολούσα».

Στη συνέχεια πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα άτομα και τελικά να αποχωρήσει.

Την ίδια ώρα, με εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των τριών αστυνομικών, καθώς παράκουσαν εντολές του κέντρου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία: «Είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο».


Το επιτελικό έργο του Νόμου και της Τάξης του κ. Μητσοτάκη και του κ. Θεοδωρικάκου, που προκαλεί ανασφάλεια σε όλους μας, σε κάθε γωνιά της χώρας, ΕΥΤΥΧΩΣ, ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί,  φέρονται να υποστηρίζουν πως όταν δόθηκε η εντολή από το κέντρο βρίσκονταν ήδη στην οδό Πατησίων, επισημαίνοντας πως επειδή κινούνταν στο ρεύμα προς Ομόνοια δεν θεώρησαν πως διέτρεχαν κίνδυνο,πιστεύοντας ότι η εντολή αφορούσε τα περιπολικά που κινούνταν στο ρεύμα, που διέρχεται έξω ακριβώς από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.