Ερχεται το νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας – Επιμηκύνεται η περίοδος καταβολής

19

Μέχρι το Πάσχα αναμένεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προς ψήφιση τη ρύθμιση που θα διαμορφώνει το νέο επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας που θα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, με αυξημένο ποσό αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Αρχικώς θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ακολούθως αφού αξιολογηθεί, θα θεσμοθετηθεί η καθολική του εφαρμογή.

Το νέο επίδομα ανεργίας, «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Ενδέχεται μάλιστα να φθάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.

Η εφαρμογή του νέου επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και το πρώτο διάστημα θα περιορισθεί σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πιθανότατα στην Αττική), προκειμένου να αξιολογηθεί το νέο μέτρο, πριν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025

Το νέο επίδομα ανεργίας

Το νέο επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας.

 

2. Το επίδομα θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Του πρώτους μήνες θα δίδεται το 70% του μισθού και σταδιακά – ανά τέσσερις μήνες – θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

3. Τίθεται ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

4. Επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φθάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

5. Θα υπάρχουν επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.