Η επιστήμη πίσω από τη νηστεία

1370

Όταν ακούμε τη λέξη νηστεία, οι εικόνες που αναδύονται είναι συνυφασμένες με την στέρηση και τον ασκητισμό. Έρευνες ωστόσο δείχνουν, πως η νηστεία εκφράζει μία βαθύτερη φιλοσοφία, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Πιο αναλυτικά:

Νηστεία, τι έδειξαν οι έρευνες στην Ελλάδα;

Πόσοι απέχουν από το κρέας στην Ελλάδα;

6 στις 10 Ελληνίδες, ηλικίας 20-49 ετών, απέχουν από κρέας και γαλακτοκομικά έστω και μία ημέρα ετησίως, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιατρικής και Κοινωνίας. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται, με την αύξηση της ηλικίας. Ιδιαίτερα στους άνδρες, στις ηλικίες 25 – 44 ετών, η νηστεία φαίνεται πως δεν είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμά τους, και αυτό γιατί το 45% νηστεύει μόνο μία ημέρα.

Έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, από την ομάδα του κ. Αντώνη Καφάτου έδειξαν ότι:

Νηστεία και χοληστερόλη

Όσοι ενήλικοι νήστευαν παρουσίαζαν μείωση στην κακή χοληστερόλη τους κατά 20% και πλέον, ενώ αυξάνονταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και των βιταμινών. Όσοι νήστευαν 180 ημέρες τον χρόνο, είχαν 12,5% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και 20% χαμηλότερη LDL (κακή) χοληστερόλη, από όσους δεν νήστευαν.

Ανάπτυξη παιδιών και νηστεία

Σε παιδιά, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, τα οποία νηστεύουν αυστηρά, δεν μένουν πίσω στην ανάπτυξή τους. Αντίθετα, έχουν το ίδιο ανάστημα με εκείνα που δεν νηστεύουν, ενώ παράλληλα έχουν 50% χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας.

Καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης

Στα άτομα που ακολουθούν ευλαβικά τις επιταγές της νηστείας, παρατηρήθηκαν: Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη εντερική λειτουργία, χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Μειωμένα επίπεδα παχυσαρκίας

Τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες.

Νηστεία και κατάθλιψη

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η νηστεία καταπολεμά και την κατάθλιψη.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τη νηστεία στο εξωτερικό;

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Επιδημιολογική μελέτη του 2008 από γιατρούς και άλλους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας στον οργανισμό. Στην Πολιτεία αυτή οι άνθρωποι που ανήκουν στην εκκλησία LDS, (Μορμόνοι) έχουν ακόμη χαμηλότερο ποσοστό θανάτων, λόγω καρδιακών παθήσεων, από τους υπόλοιπους κατοίκους της Γιούτα και των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των ερευνητών έδειξαν ότι η συστηματική νηστεία, όπως γίνεται από τους Μορμόνους μειώνει κατά 54% τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση. Επίσης, η εν λόγω νηστεία μείωνε σημαντικά και τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη.

Μειωμένος κίνδυνος θρόμβωσης

Κλινική δοκιμή στην Ισπανία όπου συμμετείχαν 21 εθελοντές με υψηλή χοληστερόλη, το παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο θρόμβωσης των αιμοφόρων αγγείων προστατεύοντας έτσι την καρδιά, τον εγκέφαλο και το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτή η ιδιότητα του ελαιολάδου αποδίδεται στην μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, σε σύγκριση με άλλα λάδια.

Μειωμένος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου

Ερευνητές από τη Γιούτα εξέτασαν 200 άτομα, τα οποία είχαν κάνει διαγνωστικό τεστ, που δείχνει αν κάποιος πάσχει ή όχι από στεφανιαία νόσο. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα, πως οι άνθρωποι οι οποίοι νηστεύουν τακτικά κάθε χρόνο, αντιμετωπίζουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σε σχέση με όσους είναι κρεατοφάγοι.

Νηστεία κατά του καρκίνου

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας υποστηρίζουν πως η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου. Έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν πως η νηστεία συρρίκνωσε τους καρκινικούς όγκους και αύξησε την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.

Διάθεση και ευεξία

Έρευνα που διεξήχθη σε 39 άτομα, στον διατροφικό τομέα του Benedictine University of Illinois και στο School of nutrition and health promotion στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έδειξε ότι η αντικατάσταση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων με φυτικά, βελτιώνει τη διάθεση και την ευεξία. Πέρα από τα θετικά οφέλη της νηστείας, μέτρο θα πρέπει να μπει και στην κατανάλωση ζυμαρικών, αμυλούχων τροφών, αλλά και στη χρήση ελαιολάδου και ζάχαρης, αφού την περίοδο της νηστείας μπορεί εύκολα κανείς να δει τα κιλά στη ζυγαριά του να ανεβαίνουν.

zervoumaria.gr