Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αρχική ΓΝΩΜΗ Η κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ με αριθμούς

Η κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ με αριθμούς

38

Ο αναλυτής δεδομένων της Good Affairs, Γιώργος Τράπαλης, εξηγεί  το πώς διαμορφώνονται πλέον οι συσχετισμοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά το μπαράζ αποχωρήσεων στελεχών.

Όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως παίρνουν χρόνια για να συμβούν στην πολιτική ζωή του τόπου. Το ντόμινο εξελίξεων – και κυρίως αποχωρήσεων– που έφερε στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη θα μνημονεύεται για χρόνια. Το ερώτημα όμως που γεννάται σε πρώτη φάση δεν είναι άλλο από την αποτίμηση της δυναμικής τόσο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του υπό διαμόρφωση πολιτικού χώρου, με προεξάρχοντες εκείνους που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου.

Το ΒΗΜΑ επικοινώνησε με τον αναλυτή δεδομένων της Good Affairs, Γιώργο Τράπαλη, θέτοντάς του τα σχετικά ερωτήματα.

«Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να σταματήσει η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ»

«Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο κάποιος να αποτιμήσει ξεκάθαρα τη δυναμική του υπο διαμόρφωση χώρου. Ουτε καν την εναπομείνασα δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά την εκλογή του νέου προέδρου του και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που θα σταματήσει αυτή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τράπαλης.

Ο αναλυτής δεδομένων τονίζει ακόμη πως στην παρούσα βουλή, αν τελικά επέλθει συμφωνία μεταξύ των αποχωρησάντων βουλευτών, θα υπάρχουν τρεις ΚΟ από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε την κα Κωνσταντοπούλου, η οποία γνωρίζει ανάλογα προβλήματα αποχωρήσεων. «Άρα ένα πρώτο κοινό συμπέρασμα που μπορούμε να διαπιστώσουμε, είναι πως μετά το τέλος της σκληρής δεκαετίας 2010-2020, αυτός ο χώρος δεν βρίσκει κάποιον συνεκτικό ιστό να τον ενώνει. Αν τελικά αυτός ήταν η εξουσία γίνεται κατανοητό πως οι πολλαπλές διασπάσεις μετά την συντριπτική ήττα του Ιουνίου και η μη ενωτική συμπεριφορά του κ. Κασσελακη επιτάχυναν την κρίση» συμπληρώνει.

Το πράσινο κόμμα

Όσον αφορά τις διεργασίες στο ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ο κ. Τράπαλης σημειώνει: «Στις επερχόμενες ευρωεκλογές αυτό μπορεί να φανεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μιας και πέρα από αυτά τα κόμματα, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και ένα πράσινο κόμμα με παλιές … ερυθρόλευκες αποχρώσεις, υπό τον Πέτρο Κόκκαλη. Σε κάθε περίπτωση ακομη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήσει τη πρωτοκαθεδρία, θα παλεύει επι ίσοις οροις, στην καλύτερη των περιπτώσεων για αυτό, καθώς ΠΑΣΟΚ & ΚΚΕ φαίνεται να τον ξεπερνούν».

Ιδιαίτερη άξια έχει να δούμε – όσο και αν αυτό φαίνεται επίφοβο – την πραγματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ μετά από ολες αυτές τις αποχωρήσεις.

Τα δεδομένα

Εξετάζοντας λοιπόν τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τράπαλης αναφέρει: «Φυσικά εκ των προτέρων οφείλουμε να πούμε πως η πολυσταυρία σε μεγάλες περιφέρειες όπως και το γεγονός ότι σαφή άποψη για την τοποθέτηση μπορούμε να έχουμε μόνο για τους βουλευτές του κόμματος, μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα τα οποία είναι επισφαλή.

Αναλυτικότερα, 11 βουλευτές έφυγαν οι οποίοι αποτελούν το 23% της ΚΟ ομάδας αλλά αν καταμετρήσουμε μόνο τους σταυρούς των εκλεγέντων βουλευτών, αυτοί αποτελούν το 1/3 του συνόλου.

Ταυτόχρονα αν αθροίσουμε το ποσοστό των υποψηφίων προέδρων οι οποίοι αποχώρησαν (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζουμάκας) αυτό εκτοξεύεται στο 46,5%.

Τώρα όσον αφορά την ευρωομάδα όπου έχουν μείνει μόλις 2 από τους 6 ευρωβουλευτές, μόλις το 38% των σταυρών από τους εκλεγέντες παραμένει στο κόμμα (υπό το καθεστώς της τετρασταυρίας η οποία πάντα θολώνει τα νερά)

Αν μάλιστα δεχτούμε πως το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ (όσοι θέλουν το κόμμα να πάρει στροφή προς την ριζοσπαστική αριστερά) αποτέλούσε το 40% της δύναμης του (έρευνα 18-22 /7 GOOD AFFAIRS – BHMA) και αυτό εκφράστηκε σε τεράστιο βαθμό από Αχτσιόγλου – Τσακαλώτο, τότε μπορούμε να πούμε πως το ποσοστό που μετρά αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-12%, το οποίο έρχεται και επιβεβαιώνεται από όλους αυτούς τους αριθμούς. Τώρα αν ζητάμε να βρούμε το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων που προκύπτουν, ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Προς το παρόν ακόμη ο Κ. Κασελλακης ακούει Χαρούλα Αλέξιου και »όταν παιρνω φορά φορά κατηφόρα»» καταλήγει ο κύριος Τράπαλης.

Πηγή