Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου – Μερική έκλειψη σελήνης λίγο πριν τα μεσάνυχτα

20
Η πανσέληνος το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.

Το φεγγάρι είναι και πάλι ξεχωριστό, καθώς φέτος συμπίπτει με την Εθνική επέτειο. Η πανσέληνος Οκτωβρίου είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κυνηγού», με το λεξικό της Οξφόρδης να αναφέρει πως η πιο πρώιμη καταγεγραμμένη χρήση του συγκεκριμένου όρου χρονολογείται από το 1710 μ.Χ.

Όπως και κάθε πανσέληνος, έτσι και αυτή έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Σε αυτή την περίπτωση, το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου ήταν το «σημάδι» των κυνηγών να βγουν έξω και να κυνηγήσουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τον χειμώνα.

Το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να παρατηρήσουμε μια μερική έκλειψη Σελήνης. Το κυρίως φαινόμενο, δηλαδή η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, θα ξεκινήσει στις 22:35 ώρα Ελλάδας.
Νωρίτερα θα έχει ξεκινήσει η έκλειψη παρασκιάς η οποία ως γνωστόν είναι αδιόρατη αρχικά στο γυμνό μάτι αλλά θα γίνει ορατή καθώς πλησιάζουμε προς την έκλειψη σκιάς.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 45 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό. Η κορύφωση του φαινομένου θα σημειωθεί στις 23:14.
argolikeseidhseis.gr