Η Πόλις Εάλω. Εκδήλωση της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου- φωτο

46
Η Πόλις Εάλω. Εκδήλωση της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου
Την Κυριακή 2 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα «Χρυσοστόμου Σμύρνης» του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ιωνία Κορίνθου, η Μικρασιατική Στέγη πραγματοποίησε την από της ιδρύσεως του Συλλόγου 1991 την καθιερωμένη Εκδήλωση «Η Πόλις Εάλω».
Είναι αφιέρωμα ετήσιο, με αφορμή την πυρωμένη ημερομηνία στο τέλος Μαΐου, όπου ενθυμούμεθα την 29η Μαΐου 1453, ημέρα της αλώσεως της Κων/πόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, έναν από τους πιο δραματικούς σταθμούς της ιστορικής μας πορείας.
Επί 32 συναπτά έτη τέτοιες μέρες ο Σύλλογός μας «ενθυμείται» την πικράν Άλωσιν της Πόλης των Πόλεων, που θρήνησε όχι μόνο το Γένος των Ρωμιών αλλά και όλος ο πολιτισμένος κόσμος τότε.
«Το κλειδί του κόσμου χάθηκεν! Κλάψατε Χριστιανοί της Ανατολής Χριστιανοί της Δύσης»! όπως έγραψε σύγχρονος ευρωπαίος Ιστορικός.
Έκτοτε οι Οθωμανοί Τούρκοι εδραιώθηκαν στην Ευρώπη με πολλές και δυσμενείς συνέπειες έως της σήμερον! Ο Βυζαντινολόγος Άγγλος Ιστορικός Sir Steven Runciman γράφει χαρακτηριστικά για την είσοδο των Τούρκων στην Πόλη από τη μικρή αφύλαχτη τυχαία πύλη των τειχών την Κερκόπορτα « η Κερκόπορτα, ένας κόκκος άμμου έκρινε την Ιστορία του Κόσμου»!
Η κατάμεστη αίθουσα άκουσε με προσοχή τον εξαίρετο και καταξιωμένο ομιλητή Παναγιώτη Ιωαννίδη Ιστορικό Ερευνητή, Ποιητή και Συγγραφέα στην ενδιαφέρουσα ομιλία του σχετική όχι μόνο για την Άλωση του 1453 αλλά και την προηγηθείσα του 1204 από τους Λατίνους Σταυροφόρους καθώς και την κακή διακυβέρνηση Αυτοκρατόρων. Ακόμη εξέθεσε τα τραγικά συμβάντα της Άλωσης των βάρβαρων κατακτητών και έκλεισε με τις συνέπειες της Αλώσεως για το Γένος. Ήταν όντως ξεχωριστή ομιλία.
Άλλη μια χρονιά, την επιμέλεια της Μικρασιατικής Στέγης «μάθαμε Ιστορία» ως έχουμε χρέος και συμφέρον, αφού απ’ αυτό εξαρτάται η σωστή στάση και Πολιτική μας ως Έθνος και Κράτος για το Μέλλον μας. Πόσο δίκιο είχαν οι Αρχαίοι: «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν»!
Η σοβαρή, περιεκτική και θελκτική ομιλία πλαισιώθηκε από τα ξεχωριστά παραδοσιακά τραγούδια της Αλώσεως, όπως τη βίωσε και την έψαλλε ο λαός μας από τον Πόντο ως την Κρήτη καθώς και το συγκινητικό του Σπανουδάκη «Θα ’ρθεις σαν αστραπή», που οι Χορωδίες της Μικρασιατικής Στέγης και του Δήμου Κορινθίων με τη διδασκαλία της κυρίας Αναστασίας Αγγιστριώτη απέδωσαν θαυμάσια και έκλεισε με Πολίτικους Χορούς Τμήματος Ενηλίκων του Συλλόγου υπό την καθοδήγηση του Χοροδιδασκάλου Δημήτρη Μπάκου, που καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό οι συντελεστές τους.
Παρόντες: η καλή μας φίλη Μαριλένα Σούκουλη και εξαίρετη Βουλευτής, μόνη εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και των Πολιτικών της Κορινθίας. Επίσης αναγνώστηκε μήνυμα του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα.
Παρόντες οι Αρχές του Δήμου, ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Λαμπρινός, οι Αντιδήμαρχοι Στριμενοπούλου και Ρουμελιώτης αλλά και ο αγαπητός φίλος τέως Αντιπεριφερειάρχης κύριος Βυτινιώτης με τη σύζυγό του, ο καταξιωμένος Πολιτικός Μηχανικός και Συγγραφέας
Λάκης Παπαφωτίου, η πανάξια Μαρία Χρησταρά, η «κολώνα» του Καλογεροπούλειου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, όλοι αγαπητοί και συνοδοιπόροι.
Οφείλουμε θερμότατες ευχαριστίες στον εκλεκτό ηχολήπτη και φίλο μας Τάσο Κωνσταντίνου, στην ενοριακή Επιτροπή του Ναού και το σεβάσμιο Ιερέα μας παπα-Γιάννη, το Δήμο Κορινθίων για τη διάθεση καθισμάτων αλλά και όλους του Συμπολίτες μας και φίλους από τη γύρω περιοχή για την αγάπη και στήριξή τους τόσα χρόνια.
Από τη Μικρασιατική Στέγη