Η Τοπική αυτοδιοίκηση πνίγεται στη λάσπη της

35

Η Τοπική αυτοδιοίκηση πνίγεται στη λάσπη της

Τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Θεσσαλία ( Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα) μας έχουν βυθίσει σε περισυλλογή και ανησυχία. Ανυπολόγιστες ζημιές, όλεθρος, νεκροί άνθρωποι και ζώα, χιλιάδες πολίτες απροστάτευτοι περιμένουν βοήθεια που δεν φτάνει, καταστροφή κάθε είδους σοδιάς, απώλεια εστιών. Εκεί, στον Θεσσαλικό κάμπο λέγεται πως εργάζονταν 1000 «αόρατοι άνθρωποι» που ίσως κανείς δεν αναζητήσει

Ο κρατικός μηχανισμός απουσιάζει, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση είτε σε δημοτικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτοί που διοικούν και αποφασίζουν για τη ζωή μας αποδεικνύονται πλέον ανίκανοι να διαχειριστούν τέτοιου είδους τραγωδίες. Ωστόσο κομπάζουν με αυταρέσκεια πως όλα έγιναν σωστά.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα συσσωρευμένων λαθών, αναλγησίας, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, απάτης και διαφθοράς σε βάρος των δημοτών καθώς και έλλειψης προγραμματισμού και ελέγχων των εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλα τα επίπεδα.

Είναι το αποτέλεσμα ενός φθαρμένου μοντέλου αυτοδιοίκησης που λειτουργεί ως σύστημα «υπέρ ημετέρων», οι οποίοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και δημιουργούν αδιαπέραστο καθεστώς διαφθοράς.

Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης των ελληνικών κυβερνήσεων να τηρήσουν την Οδηγία του 2007 για τη χαρτογράφηση και τον σχεδιασμό προστασίας των περιοχών που επηρεάζονται άμεσα από τηνκλιματική αλλαγή.

Παρά  τις 12 καταδικαστικές αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να τις αγνοεί. Φέτος,επιδεικτικά οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναδημιουργία του περιβάλλοντος, μαζί με όλους τους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και των εθνικιστικών κομμάτων.

Ζούμε εγκλήματα χωρίς τιμωρία, έργα χωρίς ελέγχους, καθημερινότητα χωρίς  πρόγραμμα, τραγωδίες χωρίς ασφάλεια.

Πάνω στη λάσπη και στα συντρίμμια θα κερδοσκοπήσουν και πάλι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Γιατί έτσι δουλεύει το σύστημα και είμαστε ολομόναχοι και αβοήθητοι.

Σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε για τον δήμο Κορινθίων :

  • «Τι θα συνέβαινε αν αυτή η συμφορά κτυπούσε την πόρτα μας;»
  • «Πόσο έτοιμος θα ήταν ο δήμος μας σε περίπτωση φωτιάς ή πλημύρας»
  • «Ποιος θα μας προστάτευε; Θα ήμασταν ασφαλείς;»
  • «Τι υποδομές διαθέτει ο δήμος Κορινθίων για αντίστοιχες περιπτώσεις;»
  • «Ποια αντιπλημμυρικά ή αντιπυρικά μέσα έχουν ληφθεί για την προστασία μας;»

Ο κατάλογος των ερωτήσεων θα μπορούσε να είναι μακρύς και η απάντηση μόνο ΜΙΑ: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ

Στο απαρχαιωμένο και αμαρτωλό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι νέο και προοδευτικό με υλικά παλαιοκομματισμού.

Δεν μπορείς ν’ αλλάξεις αν δεν αλλάξεις τα πρόσωπα που διοικούν.

Εμείς στην Πράσινη Πόλη καταδικάζουμε κάθε απόφαση ή/και  ενέργεια που στερεί ζωή από το φυσικό περιβάλλον. Κάθε ενέργεια που κλέβει τις ανάσες μας.

Εμείς στην Πράσινη πόλη, δεν θέλουμε να κινδυνεύουν οι συνδημότες μας, δεν θέλουμε να καίγονται ή να χάνονται στη λάσπη άνθρωποι,σπίτια, ζώα , περιουσίες και δάση.

Το παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης, όπως το γνωρίσαμε και το μισήσαμε πνίγεται στη λάσπη του. Ας το βοηθήσουμε να εξαφανιστεί εντελώς από τις ζωές μας.

Κάποιοι από τους «επαγγελματίες» της αυτοδιοίκησης αποφασίζουν χρόνια για τη ζωή μας και ίσως με τη στάση τους βοήθησαν να καούν δάση, περιουσίες, εγκαταστάσεις ή να πλημυρίσουν ολόκληρες περιοχές.

Στο χέρι μας  είναι! Στις 8 Οκτωβρίου έχουμε μια και μοναδική ευκαιρία.

Αυτό που προέχει ΤΩΡΑ είναι να βοηθήσουμε τους πληγέντες με όλες μας τις δυνάμεις.

Θα ακολουθήσει κάλεσμά μας για άμεση βοήθεια.

Το Γραφείο Τύπου