Ιατροδικαστική μελέτη διαπίστωσε ότι ο Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε

1554

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής μπορεί τελικά να λύθηκε αφού ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα πέθανε αφού δηλητηριάστηκε με μια ισχυρή τοξίνη, επιβεβαιώνοντας υποψίες δεκαετιών ότι δολοφονήθηκε.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Νερούδα – που έγινε γνωστός ως νεαρός ποιητής με τη συλλογή Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα κι ένα Τραγούδι Απελπισμένο – πέθανε από καρκίνο του προστάτη και υποσιτισμό στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, μόλις 12 ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του φίλου του, προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Αλλά κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου του ανιψιού του Νερούδα, Ροδόλφο Ρέγιες, πίστευαν εδώ και καιρό ότι δολοφονήθηκε εξαιτίας της αντίθεσής του στην τότε αρχόμενη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Πριν από δέκα χρόνια, ένας Χιλιανός δικαστής διέταξε την εκταφή των λειψάνων του ποιητή αφού ο πρώην σοφέρ του, Manuel Araya, αποκάλυψε ότι ταραγμένος ο Νερούδα τού είχε τηλεφωνήσει από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν για να του πει ότι του έκαναν ένεση στο στομάχι ενώ κοιμόταν. Ο ποιητής πέθανε ώρες αργότερα.

Δείγματα των λειψάνων του Νερούδα στάλθηκαν σε εγκληματολογικά εργαστήρια σε τέσσερις χώρες για ανάλυση και το 2015 η κυβέρνηση της Χιλής είπε ότι ήταν «πολύ πιθανό ότι κάποιος τρίτος» ευθύνεται για τον θάνατό του. Δύο χρόνια αργότερα, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων είπε ότι ήταν «100% πεπεισμένοι» ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη.

Τη Δευτέρα, ο Ρέγιες είπε ότι οι επιστημονικές εξετάσεις έδειξαν ότι η τοξίνη clostridium botulinum υπήρχε στο σώμα του θείου του όταν πέθανε, υποδηλώνοντας ότι πράγματι «δηλητηριάστηκε» μετά το πραξικόπημα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμπειρογνωμόνων πρόκειται να δημοσιευθούν σε έκθεση την Τετάρτη.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε λόγος να υπήρχε το clostridium botulinum στα οστά του», είπε ο Ρέγιες στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε μέσω της παρέμβασης κρατικών πρακτόρων το 1973».

Το βακτήριο, που παράγει τη νευροτοξίνη που προκαλεί την αλλαντίαση, ανακαλύφθηκε σε ένα από τα δόντια του Νερούδα που είχαν εκταφεί το 2017. Ο Ρέγιες είπε ότι η ανάλυση από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είχε δείξει ότι τα βακτήρια εισήλθαν στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή τη γύρω περιοχή.

«Βρήκαμε τη σφαίρα που σκότωσε τον Νερούδα και ήταν στο σώμα του», είπε ο Ρέγιες. «Ποιος πυροβόλησε; Θα το μάθουμε σύντομα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νερούδα σκοτώθηκε με την άμεση παρέμβαση ενός τρίτου».

Πηγή: Guardian – efsyn.gr