Κλείνει η 4η Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ – «Ένα προαναγγελθέν έγκλημα στη Μεγαλόπολη»

29

Κλείνει η 4η Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ – «Ένα προαναγγελθέν έγκλημα στη Μεγαλόπολη»

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου  κάνει λόγο για εγκληματικά σχέδια Κυβερνήσεων…

ΑΡΚΑΔΙΑ. Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου αντιδρά στην υλοποίηση ενός «προαναγγελθέντος εγκλήματος», στο κλείσιμο της 4ης Λιγνιτικής Μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση – παρέμβασή του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Στάσσης ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας της 4ης Λιγνιτικής Μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης στις 31-12-2024. «Μαζί με το κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη βάζουν ταφόπλακα στην ήδη ερημοποιημένη ευρύτερη περιοχή, καταδικάζοντάς τη σε περαιτέρω φτωχοποίηση, ανεργία και οικονομικό μαρασμό, αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες συναδέλφους μας».

Κλείνει η 4η Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ – «Ένα προαναγγελθέν έγκλημα στη Μεγαλόπολη»

Το Σωματείο συνεχίζει λέγοντας τα εξής:

“Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα ! Πρόκειται για προαναγγελθέν έγκλημα ! Εδώ και πάνω από μια δεκαετία το Σωματείο μας έχει αποκαλύψει στους συναδέλφους και στην τοπική κοινωνία τα εγκληματικά σχέδια των κυβερνήσεων για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μαζί με τις αιτίες, τους ενόχους και τις τραγικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή.

Η βασικότερη αιτία είναι η απολιγνιτοποίηση και η «πράσινη μετάβαση» ως συνέχεια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ε.Ε. Για όσους έχουν «κοντή» μνήμη να θυμίσουμε μερικά βήματα σε αυτή την πορεία: Το ξεπούλημα του ασφαλιστικού των εργαζομένων και συνταξιούχων. Τις τρεις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ μέχρι το 49%. Το διαχωρισμό της ΔΕΗ σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για να προωθηθεί η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, παραχωρώντας τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής στο ιδιωτικό κεφάλαιο από τη μία και καθιστώντας τα δίκτυα ελκυστικά προς πώληση. Την αδειοδότηση μεγάλων εταιρειών για παραγωγή ηλεκτρισμού με μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) με εγγυημένα κέρδη. Την απολιγνιτοποίηση και βέβαια την κρατική στήριξη με επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές στους ομίλους της «πράσινης Ενέργειας». Όλα για την τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν την ώρα που το ρεύμα είναι πανάκριβο για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ένοχες για το έγκλημα είναι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις που ακολούθησαν πιστά τη στρατηγική της Ε.Ε για την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απολιγνιτοποίησης, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική που λειτουργούσε σε βάρος των εργαζόμενων της ΔΕΗ και των λαϊκών νοικοκυριών που χρυσοπληρώνουν το ρεύμα, στηρίζοντας την κερδοφορία των αρπαχτικών. Για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους άξιους συμπαραστάτες είχαν όλους τους δήμαρχους του Δήμου Μεγαλόπολης τα τελευταία 25 χρόνια -και τον σημερινό- όλες τις περιφερειακές αρχές της περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πλειοψηφούν στη ΓΕΝΟΠ (ΕΑΜΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ) που όχι μόνο στήριξαν κάθε φάση της «απελευθέρωσης» αλλά έβαλαν και πλάτη, για να λειανθούν και να αποτραπούν οι όποιες λαϊκές αντιδράσεις, σπέρνοντας αυταπάτες ότι υπάρχει και «καλή απελευθέρωση», αποκοιμίζοντας τους εργαζόμενους, στηρίζοντας έμπρακτα τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Δείτε επίσης:

Η μάχη της «κεντροαριστερής» καρέκλας

 

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση που τους πετάει στην επισφάλεια, την ανεργία και ερημώνει την Μεγαλόπολη, να υπάρξει συσπείρωση των εργαζομένων και να σπάσουμε τις αυταπάτες για στήριξη από βουλευτές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν και ψηφίζουν τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη με την αλληλεγγύη της κοινωνίας να κερδίσουν όπως οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που δίνουν έναν συγκλονιστικό, δίκαιο αγώνα εδώ και 4,5 χρόνια να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και δημόσια, να μην πεταχτούν στην ανεργία και να μην ερημώσει η περιοχή τους. Δεν περιμένουμε σωτήρες που μας χτυπούν τη πλάτη και μετά υλοποιούν κατά γράμμα αντεργατικούς σχεδιασμούς υπονομεύοντας ακόμη και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου θα είναι μπροστά και σε αυτή τη μάχη. Καλούμε τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης , τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία να αγωνιστούμε μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα διεκδικώντας να μην κλείσει η 4η Μονάδα και τα λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να μην ερημώσει η περιοχή !

Διεκδικούμε ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο φορέα ενέργειας με αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών για φτηνό ρεύμα με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού, ενταγμένους στη ΣΣΕ που σήμερα καλύπτει μόνο τους μόνιμους υπαλλήλους”.

Πηγή