Κορινθία: Ένα Ταξίδι στη Γλωσσική Ποικιλομορφία και την Ελληνική Λογοτεχνία

28

Ένα Ταξίδι στη Γλωσσική Ποικιλομορφία και την Ελληνική Λογοτεχνία

Βιζυηνός από τον ΓΛΟΜΙΛ(ο) και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας

Σε μια εμπνευσμένη εκδήλωση, ο Όμιλος για την χαρτογράφηση της τοπικής γλωσσικής ποικιλότητας (ΓΛΟΜΙΛ(ος), 4ο Λύκειο Κορίνθου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Μιχαήλ Ι. Μαρίνη) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας προσέφεραν μια αξέχαστη εμπειρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Κορινθίας.

Ο ηθοποιός Γιώργος Μπινιάρης, με την εξαιρετική μουσική συνοδεία του Νίκου Σουκαρά και την εμφάνιση-έκπληξη της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου, προσέφερε μια καθηλωτική θεατρική αφήγηση τουεμβληματικού διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον”. Ο κόσμος του Βιζυηνού ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια 70  ενθουσιασμένων μαθητών από έξι διαφορετικά σχολεία της περιοχής, καθώς και των 15 συνοδών καθηγητών.

Η επιτυχία της εκδήλωσης αποτελεί έναν φάρο ελπίδας και έμπνευσης. Οι μαθητές αποκτούν μια πιο βαθιά κατανόηση της γεωγραφικής γλωσσικής ποικιλότητας και της διαχρονικής γλωσσικής αλλαγής, και παράλληλα ενισχύεται η αγάπη τους για την ελληνική λογοτεχνία. Ο ΓΛΟΜΙΛ(ος) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας απέδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η εκπαίδευση και η πολιτιστική ανάπτυξη περνούν μέσα από την αγάπη για την τέχνη και την ιστορία. Αναδεικνύοντας τις ιστορίες που σχηματίζουν την ταυτότητά μας, αυτές οι πρωτοβουλίες καταφέρνουν να συνδέσουν τις νέες γενιές με τις ρίζες και τις παραδόσεις τους.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τέτοιες πολιτιστικές συναντήσεις, οι οποίες ενισχύουν τη σύνδεση των νέων με την πλούσια πολιτιστική και εκπαιδευτική κληρονομιά του τόπου μας. Με τέτοιες προσπάθειες, όχι μόνο εκτιμούμε και διαφυλάσσουμε τη γλωσσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά δημιουργούμε και μια γέφυρα προς το μέλλον, ενώνοντας τις νέες γενιές με το παρελθόν μας και ενισχύοντας τον πολιτιστικό μας διάλογο.

Πέραν των ίδιων των συνδιοργανωτών (ΓΛΟΜΙΛ(ος) και Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας), την επιτυχία της εκδήλωσης διασφάλισαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, η υποστήριξη του ΔήμουΚορινθίων και η βοήθεια της κας Ζέτα Τσώρη στην οργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης.

Ένα Ταξίδι στη Γλωσσική Ποικιλομορφία και την Ελληνική Λογοτεχνία

Διαβάστε επίσης

 

Καιρός: Έρχεται παν-τουρκικός χιονιάς από την Κυριακή