Εκρηκτική η κατάσταση στο Κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου – Ξεκίνησαν απεργία πείνας …

67

Εκρηκτική η κατάσταση στο Κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου – Ξεκίνησαν απεργία πείνας …

 Άρθρο – παρέμβαση που έστειλε στην efsyn.gr η συλλογικότητα Solidarity With Migrants.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατάσταση στο κολαστήριο της Κορίνθου χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο. Όπως δηλώνει και ένας από τους πρόσφυγες κρατούμενους: η κατάσταση είναι εκρηκτική και έχει ξεσπάσει κρίση.

Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια πολύ φρικτή συνθήκη, ένα άτομο αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού, άλλοι αυτοτραυματίζονται συνεχώς λόγω της κακής ψυχολογικής τους κατάστασης που έχει αναπτύξει η διαβίωση εκεί μέσα και ένας άλλος έχει μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική μετά από απόπειρα. Τα παραπάνω υπάρχουν καταγεγραμμένα σε φωτογραφίες και βίντεο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από διάφορες δυσκολίες: ιατρικές, ψυχολογικές, πείνα, αστυνομική βία και καταστολή, μεταξύ πολλών άλλων. Το κράτος όχι μόνο αγνοεί αυτή την υπόθεση αλλά έχει διαμορφώσει ένα ολόκληρο νομικό-ρητορικό οπλοστάσιο για να μπορεί να κρατάει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη κατάσταση.

Στις 26 Φεβρουαρίου, κάποιοι από τους φυλακισμένους πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Οι απεργοί πείνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές και χειραγώγηση από το κράτος ώστε να τερματίσουν την απεργία τους. Λίγες μέρες αργότερα, 8 άτομα μεταφέρθηκαν από την Κόρινθο στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, χωρίς να τους δοθεί λόγος για τη μεταφορά τους.
Εκρηκτική η κατάσταση στο Κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου

Πολλοί κρατούμενοι μας έχουν ενημερώσει για τη φρικτή κατάσταση που αναγκάζονται να υποστούν με γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, με βρωμιά και έντομα να κατακλύζουν τα δωμάτια και τους διαδρόμους, χωρίς να παρέχεται στους κρατούμενους ούτε χλωρίνη ούτε αρκετό υλικό καθαρισμού για να διατηρείται ο χώρος απολυμασμένος, καθιστώντας τον χώρο έναν χώρο υψηλού κινδύνου μόλυνσης και επιβλαβή για την υγεία τους, η οποία σε κάποιους από αυτούς είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση. Το φαγητό είναι ελάχιστο, σχεδόν πάντα μπαγιάτικο και μερικές φορές επικίνδυνο για κατανάλωση, καθώς έχει σκουλήκια ή/και μούχλα. “Έχω να φάω δύο μέρες και ας μην κάνω απεργία πείνας”, δηλώνει ένας από τους κρατούμενους με τους οποίους μιλήσαμε διαδικτυακά. Οι ώρες προαυλισμού δεν τηρούνται και οι φύλακες κλειδώνουν τους θαλάμους και τα δωμάτια, περιορίζοντας τη μετακίνηση των κρατουμένων. Αυτά που τους παρέχουν δεν είναι σχεδόν τίποτα, πολύ βασικός ρουχισμός, μόνο βασικά φάρμακα και ιατρική ή ψυχιατρική παρακολούθηση, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα με πολλούς τρόπους.

Solidarity With Migrants

Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το στρατόπεδο της Κορίνθου την Κυριακή (10/3/2024) κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου και οι μπάτσοι στην είσοδο δεν μας επέτρεψαν να δούμε το άτομο που θέλαμε να δούμε, εμποδίζοντας την ελευθερία του να κοινωνικοποιηθεί, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει “πρώτος βαθμός συγγένειας” για να επιτραπεί η επίσκεψη, επικαλούμενοι έναν αυθαίρετο εσωτερικό κανονισμό, αγνοώντας ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει κάποιον συγγενή στην Ελλάδα για να τον επισκεφτεί. Όσο για τις καταγγελίες, μας “διαβεβαίωσαν” ότι “όλα καλύπτονται από την υπηρεσία” και ότι οι κρατούμενοι “έχουν ό,τι θέλουν”, ενώ τους στοχοποιούν ως ψεύτες για τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες που σχετίζονται με το θέμα. Όντας αυτοί που κατηγορούμαστε ότι αναπαράγουμε ψέματα, εμείς έχουμε θεμελιώδη στοιχεία και αποδείξεις για τις πραγματικές συνθήκες… Δηλαδή ο άνθρωπος που μας ανέφερε ότι οι φύλακες αγνόησαν την έκκλησή του για επίσκεψη στον γιατρό, στέλνοντάς μας φωτογραφία του άδειου κουτιού με τα αναγκαία φάρμακα και το χαρτί από νοσοκομείο με την επέμβαση αγγειοπλαστικής στην καρδιά του, λέει ψέματα!; Είναι εκείνοι που δεν είναι απλώς ανέντιμοι, αλλά σκληροί και διαπράττουν απαράδεκτες πράξεις και συμπεριφορές.

Αυτό που η αστυνομία δεν θέλει να διαρρεύσει είναι η εικόνα της κατάστασης στο εσωτερικό, οι άθλιες συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, η στέρηση της ελευθερίας και των βασικών δικαιωμάτων, οι συνεχείς και αυθαίρετες τρίμηνες ανανεώσεις του εγκλεισμού, τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και καμιά φορά η τελική ποινή της απέλασης. Αυτό είναι που φοβούνται ότι αρχίζει να διαδίδεται, γι’ αυτό δεν μας αφήνουν να μπούμε, αλλά ποτέ δεν θα μας σταματήσουν να δρούμε ενάντια σε αυτές τις σκληρές πράξεις και θα αγωνιστούμε μέχρι τον οριστικό τερματισμό του εγκλεισμού και αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κρατούμενους πρόσφυγες και καλούμε τους ανθρώπους του κινήματος να συμμετάσχουν σε κάθε αγωνιστική προσπάθεια για να αντισταθούν στο άθλιο καθεστώς εγκλεισμού και απέλασης. Σταματήστε τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών. Ελευθερία μετακίνησης για όλα.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο: Η Φρεγάτα «Ύδρα»: έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν

 

Πηγή