Μακελειό στη Μόσχα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την ένοπλη επίθεση σε συναυλιακό χώρο

14

Μακελειό στη Μόσχα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την ένοπλη επίθεση με  όπλα και χειροβομβίδες σε συναυλιακό χώρο.

Επίθεση με όπλα και χειροβομβίδες σημειώθηκε σε συναυλιακό χώρο στα προάστια της Μόσχας μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και κανάλια στο Telegram, ορισμένα από τα οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.

Οι πρώτες πληροφορίες  κάνουν λόγο για 40 με 60 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας.

Το περιστατικό, η ακριβής φύση του οποίου μένει να διευκρινιστεί, έλαβε χώρα στο Crocus City Hall, μια αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

O αριθμός των ενόπλων που εισέβαλαν στο ισόγειο και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κυμαίνεται από δύο έως πέντε σύμφωνα με διάφορες πηγές. Το ποιοι είναι οι δράστες και ποια τα κίνητρά τους παραμένει προς το παρόν άγνωστο.  Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στο κτίριο.

Η Συνήγορος του Πολίτη της Ρωσίας Moskalkova χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική πράξη», σύμφωνα με το RIA Novosti, ενώ ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «τερατώδες έγκλημα».

Επίσης ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη.

«Σε εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον χώρο», δήλωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών στο πρακτορείο TASS.

Ο ανταποκριτής του Ria Novosti  ανέφερε ότι στη συνέχεια πέταξαν μια χειροβομβίδα ή μια βόμβα, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά.

«Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα ξάπλωσε στο πάτωμα για να γλιτώσει από τους πυροβολισμούς, έμεινε εκεί για 15-20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω», είπε.

Η φωτιά έχει τυλίξει το ένα τρίτο του κτιρίου του συναυλιακού χώρου. Η οροφή του κτιρίου έχει σχεδόν παραδοθεί στις φλόγες, μετέδωσε το TASS ενώ νεότερες αναφορές κάνουν λόγο για κατάρρευσή της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα, μαζί με τουλάχιστον 100 πολίτες.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να φύγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς. Άλλα βίντεο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταδίδει το IFX επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Με πληροφορίες real.gr

Δείτε επίσης

Kατάθεση Στεφάνων μαθητών/τριών στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου