Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου…απίστευτα υψηλή η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας

767

Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου καταγράφεται μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και οι μεγάλες ανησυχίες για διάχυση της τραπεζικής κρίσης. Οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, ωστόσο παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Μέσα σε δέκα μέρες η τιμή του πετρελαίου (Brent) έπεσε από τα 86,18 δολάρια/βαρέλι στα 74,70 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες που αγγίζουν το 15,3%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 74 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 68,35 δολ. το βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 3 Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών στο υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρισκόταν την Τετάρτη 15 Μαΐου βρισκόταν στο 1,909 ευρώ/λίτρο, ενώ το diesel στα 1,708 ευρώ/λίτρο.

Αν και η τιμή του πετρελαίου δείχνει μια τάση ανάκαμψης, παραμένει στην περιοχή των 74 δολαρίων/βαρέλι, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για σημαντικές μειώσεις και στις αντλίες.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας το πετρέλαιο κίνησης έχει σταθεροποιηθεί κοντά το 1,7 ευρώ/λίτρο, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να δούμε τιμές που θα θυμίζουν παλαιότερες εποχές.

Μεγαλύτερες αντιστάσεις, αντιθέτως, παρουσιάζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία παραμένει στα επίπεδα του 1,9 ευρώ/λίτρο, γεγονός που δημιουργεί μια σημαντική απόσταση ανάμεσα στη βενζίνη και το diesel.