Μελέτη του Χάρβαρντ : Αυτές είναι οι 10 συνήθειες «κλειδιά» της ευτυχίας

18

Μια μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τις συνήθειες «κλειδιά» που συμβάλλουν στην ευημερία και την ευτυχία μας. Ενώ ο καθένας έχει τον δικό του ορισμό της ευτυχίας, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που αναφέρονται συχνά στη συλλογική φαντασία. Ένα από αυτά είναι τα χρήματα, τα οποία, αν δεν σας “κάνουν ευτυχισμένους”, τουλάχιστον συμβάλλουν σε αυτό. Η εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή ικανοποίησης για ορισμένους, ιδίως σε σχέση με το κύρος που συνεπάγεται. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το να είστε καλά περιτριγυρισμένοι, να έχετε ένα πάθος ή να ταξιδεύετε. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει διεξάγει μια μακρά μελέτη για την ευτυχία. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 με τη μελέτη Harvard Study of Adult Development, όπου οι ερευνητές διερεύνησαν τα μυστικά της ευτυχίας και τον τρόπο διατήρησής τους. Ορισμένες από αυτές τις συνήθειες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Αυτές οι 10 συνήθειες μας κάνουν ευτυχισμένους

Για πάνω από 80 χρόνια, ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολουθούσαν τους ίδιους ανθρώπους και τους έκαναν χιλιάδες ερωτήσεις. Αξιολογώντας τα δεδομένα, κατάφεραν να προσδιορίσουν τι πραγματικά κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Ενώ η αξιοποίηση των μικρών απλών απολαύσεων της ζωής συμβάλλει πάντα στην αύξηση του επιπέδου ευτυχίας, τα πιο εκτεταμένα θέματα βοηθούν στο να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Εργαλεία που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ή αγχωτικές καταστάσεις. Έχουν εντοπίσει εννέα συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την ευτυχία, και σας έχουμε συμπεριλάβει μία ακόμη ως μπόνους:

Η σημασία της καλλιέργειας των σχέσεων

– Κάντε έναν απολογισμό των σχέσεών σας: Αφιερώστε χρόνο για να αξιολογήσετε τη σημασία των σχέσεών σας, να σκεφτείτε τι λαμβάνετε από τους ανθρώπους γύρω σας και τι τους δίνετε.

– Διατηρήστε άτυπες σχέσεις: Οι σχέσεις δεν αφορούν μόνο τη φιλία και την αγάπη. Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους γύρω σας με σεβασμό, χαιρετήστε τον μπαρίστα στο καφέ που επισκέπτεστε καθημερινά. Αφιερώστε χρόνο για μια κουβέντα με τον οικοδεσπότη στη δουλειά ή με τον γείτονα που συναντάτε όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας. Αυτές οι σχέσεις μπορεί να εξελίσσονται ή να παραμένουν σταθερές, αλλά είναι σημαντικές.

Η τέχνη του να δίνεις το χρόνο σου στους άλλους

– Το να αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε συζήτηση: Το να βλέπετε φίλους αυξάνει την ευτυχία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η τέχνη της συζήτησης σας επιτρέπει να μοιραστείτε τις απόψεις σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους, να τους δώσετε το χρόνο σας και να νιώσετε ότι σας ακούνε. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία όλοι κερδίζουν.

– Καλλιεργήστε την καλοσύνη: Το να είστε προσεκτικοί, ευγενικοί, ευαίσθητοι και ανοιχτοί στους άλλους είναι μια συναισθηματική ώθηση και πηγή χαράς. Και λειτουργεί και για εσάς: το να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας είναι ένα πραγματικό “κλειδί” για να σταματήσετε να πηγαίνετε ενάντια στον εαυτό σας και να προχωρήσετε μπροστά.

– Συμμετέχετε: Ο εθελοντισμός συμβάλλει στην προσωπική ολοκλήρωση. Το να προσφέρετε το χρόνο σας μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και στη μακροζωία σας.

Η σημασία του να αγκαλιάζετε τις αδυναμίες σας

– Να είστε ευάλωτοι: Το να ρίχνετε τη μάσκα, να είστε ο εαυτός σας και να δείχνετε την ευαλωτότητά σας είναι μέρος των συνηθειών που θα σας κάνουν να νιώθετε πιο γεμάτοι κάθε μέρα.

– Μαθαίνοντας να ζητάτε συγγνώμη: Για να διατηρήσετε υγιείς σχέσεις, πρέπει να ξέρετε πώς να ζητάτε συγγνώμη από καιρό σε καιρό.

Η σημασία του να παραμένουμε περίεργοι και ανοιχτοί

– Το να είσαι περίεργος: Είναι ένας τρόπος να διεγείρεις τον εγκέφαλό σου, να ανοίγεσαι στους άλλους και στον κόσμο.

– Να εκφράζετε την αγάπη σας: Στους φίλους σας, στο σύντροφό σας, στην οικογένειά σας. Το να δείχνετε την αγάπη σας και να την λέτε θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology and Wellbeing, εξετάζει την έκφραση της ευγνωμοσύνης. Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι ένας απλός τρόπος για όλους να βελτιώσουν την ποιότητα των σχέσεών τους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ευτυχία μας.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου

Πηγή: Psychologies.com/Lauréna Valette/ https://www.psychologies.com/moi/se-connaitre/bonheur-habitudes-cles-etude-harvard