Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Κόρινθο

404

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Κόρινθο και με  εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια  μέσα σε  πλήθος κόσμου γιορτάστηκε και φέτος ο αγιασμός των Υδάτων  στη Κόρινθο…

 

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Κόρινθο και με  εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια,  μέσα σε  πλήθος κόσμου γιορτάστηκε και φέτος ο αγιασμός των Υδάτων  στη Κόρινθο σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου   Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού Και Πολυφέγγους

κ.κ  Διονυσίου ,  ακολούθησε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, με κατάληξη την παραλία του Αγίου Νικολάου , που πραγματοποιήθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων και η ρίψη του Σταυρού του οποίου έπιασε ο Φίλιππος Πολυδορόπουλος .

Μετά την έξοδο όλων από το πλωτό σκάφος, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε στoν  Δήμαρχο κ Νίκο Στυρέλη  το δοχείο του Αγιασμού για την υδροδότηση του Δήμου .

Τι γιορτάζει η Εκκλησία – Τα έθιμα

 

Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε την βάπτιση του  Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο τον Βαπτιστή.

Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωταγίαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωταγίαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.

Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα…

Ο μεγάλος αγιασμός γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου.

Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, μπορεί και σε μια δεξαμενή. Μπροστά τα εξαπτέρυγα, πίσω οι παπάδες με τα καλά τους άμφια, ύστερα οι αρχές του τόπου και παραπίσω το πλήθος. Στις πόλεις η πομπή γίνεται πιο πλούσια με τη μουσική και τη στρατιωτική παράταξη. Όταν γίνει ο αγιασμός, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για θεοφανεια

Το πιάσιμο του Σταυρού γίνεται από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά κυρίως άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, το ίδιο και οι σειρήνες των πλοίων. Όλοι οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές, και ραντίζουν μ’ αυτόν τα σπίτια, τα δέντρα, τα χωράφια και τα ζώα τους.

Για τα Φώτα ο λαός πιστεύει πως είναι ο καιρός, η γιορτή που φεύγουν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται την αγιαστούρα του παπά. Ο τρόμος τους αρχίζει από την παραμονή των Φώτων που γίνεται ο μικρός αγιασμός.

Γι αυτό και το έθιμο λέει:

Στις πέντε του Γενάρη
Φεύγουν οι καλικαντζάροι

Αλλά ο μεγάλος τους τρόμος είναι τα Φώτα.

Φεύγουν τότε λέγοντας:

Φεύγετε να φεύγουμε
κι έφτασε ο τουρλόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του…

 Η εορτή των Θεοφανίων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες »για τον δήμο Κορινθίων

 

Πηγή φωτογραφιών : kartson.blogspot.com 

mixalis oikonomou

βίντεο από ekorinthos