Μητσοτάκης: Όχι σε κυβέρνηση ανοχής, όχι συγκυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό

2719

Δύο αρνήσεις που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου συμπεριέλαβε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύμπηξης κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές – υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής – απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβέρνησης με άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, απαντώντας έτσι στα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Υπογράμμισε, δε, ότι στις εκλογές οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και ότι δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ο πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Το δεύτερο «όχι» απευθυνόταν και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα το πρωί της Τρίτης έκανε λόγο και για κυβέρνηση ανοχής, όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΜεΡΑ25. Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι «κλείνει το μάτι» σε αυτό που ονομάζει «κυβέρνηση ηττημένων», κάνοντας λόγο για το σενάριο της ψήφου ανοχής και ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής ακόμη και αν του την προσέφερε κάποιο κόμμα.

Μένοντας στο ζήτημα των εκλογών και ερωτηθείς σχετικά με το τι θα κάνει με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα σεβαστώ το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου έχει εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός», ωστόσο, στο ερώτημα για το αν προτίθεται να αξιοποιήσει τη διαδικασία επιδιώκοντας συνεργασία με άλλα κόμματα, δεν θέλησε να απαντήσει πέραν του να πει ότι «δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, θα το δούμε μετά τις εκλογές».

Σχετικά με την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών και μια «μονομαχία» του ιδίου με τον Α. Τσίπρα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων». 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φάνηκε πιο… δεκτικός για «μονομαχία» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση – τονίζοντας, πάντως, ότι το σύστημα της Ελλάδας δεν είναι προεδρικό, ώστε να γίνονται τέτοια debate, λέγοντας ότι «η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους»

Αναφερόμενος στην οικονομία, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με κυβέρνηση ΝΔ μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα, ενώ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίος και προσδιόρισε στα 45 δισ. ευρώ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο και είπε χαρακτηριστικά: «Αναρωτιέμαι αν θέλουμε να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα»

Μάλιστα, έδωσε και μια πρόγευση για τα όσα θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Τετάρτης, στο πρόγραμμα της ΝΔ, λέγοντας ότι «τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από εμάς από εδώ και στο εξής. Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα. Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδία. Ό,τι ισχύει συν 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και μέχρι το 2027 θα σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση».

topontiki.gr