ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

959

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου κατά το παρελθόν διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2022. Συγκεκριμένα  την Κυριακή, 28 Αυγούστου, παραμονή της Εορτής, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ενοριακό Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μορφή του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που διαχρονικά αφυπνίζει συνειδήσεις αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο.

Την επομένη, ανήμερα της Εορτής και στον ως άνω Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο λόγο επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα του Τιμίου Προδρόμου, καθώς είναι ο μοναδικός Προφήτης, που ο ερχομός του προφητεύθηκε από άλλους Προφήτες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο «αυγερινός» που προμηνύει τον ερχομό του «Ηλίου της Δικαιοσύνης» Χριστού και ο Προφήτης που στέκεται μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Ο Πρόδρομος καταξιώνεται από την ζωή και την διδαχή Του, καθώς ενώ χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από τον Ιουδαϊκό Λαό παραμένει ταπεινός και κηρύττει όχι μόνο με λόγους αλλά και με έργα την Πίστη του. Εξ’ αυτού ήλεγξε τον Βασιλέα Ηρώδη, που ως Βασιλέας όφειλε να δίδει στον Λαό του το καλό παράδειγμα και όχι να αμαρτάνει. Πανηγυρίζουμε σήμερα την μνήμη του Τιμίου Προδρόμου με μια χροιά λύπης για τον ειδεχθή θάνατο Του, χαιρόμαστε όμως γιατί ζει στην Βασιλεία του Θεού, διδάσκει και προετοιμάζει την κάθε μία καρδιά που θέλει να υποδεχθεί τον Ιησού Χριστό. Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος βρίσκεται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Την ίδια ημέρα στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Κιάτου λειτούργησε και κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.