Μ. Καλαϊτζιδάκης: Σε τηλεργασία «νόμιμα» ή «παράνομα»; -Τι λένε συνδικαλιστές & αιρετοί

30

Σε καθεστώς τηλεργασίας δούλευε από το 2021, ο δημοτικός υπάλληλος Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες και έγκυρες πηγές του aftodioikidi.gr . Συγκεκριμένα ο φερόμενος ως «παλαιοχριστιανός» που ζούμε με την οικογένεια του σε λαγούμι στην Κορινθία και για τον οποίο διέταξε ΕΔΕ για το καθεστώς εργασίας του, η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, από το 2021 εργαζόταν με τηλεργασία στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ερέτριας – Αμαρύνθου.

«Εγώ κάνω τηλεργασία, έχω τη βάση δεδομένων του δήμου στον υπολογιστή μου, ας αποδείξουν ότι δεν δουλεύω», δήλωσε ο μιλώντας στο Live News την Τετάρτη (21.02.24) και αφότου αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης. Μάλιστα ο ίδιος επικαλέστηκε λόγους υγείας για τους οποίους ήταν σε καθεστώς τηλεργασίας και σημείωσε: «Έχω βγει με αναπηρία, έχω χαρτί από τα ΚΕΠΑ και με 15 χρόνια στο Δημόσιο θα έπρεπε να έχω βγει στη σύνταξη, χάρη τους κάνω που δουλεύω».

Ο 45χρονος δημοτικός υπάλληλος και «παλαιοχριστιανός», σημειώνουμε ότι προσκόμισε στο αυτόφωρο μονομελές Κορίνθου έγγραφο, με το οποίο επικαλέστηκε ότι πάσχει από ψυχιατρικό νόσημα σε ποσοστό αναπηρίας 67%, ζήτησε να εξεταστεί από πραγματογνώμονα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, δεν είναι απαραίτητη η ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου, καθώς η αναφερόμενη πάθηση δεν μεταβάλλεται στο χρόνο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το εν λόγω έγγραφο για το ψυχιατρικό νόσημα είχε ισχύ το 2020 και έπρεπε να είχε ανανεωθεί δύο χρόνια μετά, το 2022. Όμως, όπως υποστήριξε ο 45χρονος, είχε περάσει από σχετική επιτροπή το 2020 και λόγω του κορονοϊού δεν ανανεώθηκε.

Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ: Δεν ήταν εντελώς εξαφανισμένος από την υπηρεσία

Ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Εύβοιας, Δημήτρη Βοργιά, ο οποίος μίλησε στο aftodioikisi.gr εργαζόταν στο Γραφείο Κίνησης της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου και ήταν αρμόδιος να ανεβάζει στη Διαύγεια τα Δελτία Καυσίμων ώστε στη συνέχεια να να εκδίδονται τα εντάλματα πληρωμής από το λογιστήριο του δήμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, εφόσον ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, είχε προσκομίσει στην υπηρεσία του έγγραφο που για λόγους υγείας δικαιούνταν να εργάζεται εξ αποστάσεως τότε ήταν απόλυτα δικαιολογημένος για το διάστημα 2021 – 2022, αφού υπήρχαν και οι ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο για το 2023 βάσει της νομοθεσίας «επιτρέπονται μόνο 44 μέρες τηλεργασίας».

Ο κ. Βοργίας επίσης απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο Μ. Καλαϊτζιδάκης ήταν εντελώς «εξαφανισμένος» από την υπηρεσία, αφού όπως ανέφερε σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες πήγαινε 3 με 4 φορές το μήνα στην υπηρεσία προκειμένου να προμηθευτεί τα έγγραφα που χρειαζόταν να αναρτήσει στη Διαύγεια.

Ο πρόεδρος του Σωματείου επίσης επιβεβαίωσε ότι η νέα δημοτική αρχή Ερέτριας – Αμαρύνθου, διενέργησε έλεγχο για όλο το προσωπικό του δήμου από τις αρχές Ιανουαρίου προκειμένου να εξακριβώσει ότι όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους και εκτελούν το έργο τους.

Αλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, δεν είχε ούτε κάρτα που έπρεπε να χτυπάει στην υπηρεσία του.

Δήμαρχος Ερέτριας: Εχει κινηθεί πειθαρχικός έλεγχος

Θυμίζουμε ότι το aftodioikisi. gr, από την πρώτη στιγμή μίλησε με τον δήμαρχο Ερέτριας Ερέτριας – Αμαρύνθου, Νίκο Γουρνή, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, πληρωνόταν κανονικά από το δήμο, παρότι δεν εμφανιζόταν στην δημοτική υπηρεσία καθαριότητας. «Την περίπτωσή του συγκεκριμένου υπαλλήλου την είχαμε ψάξει από 5 – 6 Ιανουαρίου 2024, όπου και ελέγχαμε το προσωπικό που έχουμε στο δυναμικό του δήμου», μας ανέφερε ο δήμαρχος και υποστήριξε: « Στις 16 Ιανουαρίου 2024 συνέταξε έγγραφο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και στις 17 του ίδιου μήνα το αποστείλαμε υπηρεσιακώς στο σπίτι που είχε δηλώσει ως μόνιμη κατοικία στον Ωρωπό. Με το έγγραφο ζητούσαμε εξηγήσεις για τους λόγους απουσίας του από την υπηρεσία του». Ο κ. Γουρνής ωστόσο ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο «δεν ήταν κανείς και αναρτήσαμε το έγγραφο στο χώρο της υπηρεσίας του».

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι στη συνέχεια «με νεότερο έγγραφο της, η δημοτική αρχή στις 13 Φεβρουαρίου τον κάλεσε σε απολογία εντός πέντε εργάσιμων ημερών προκειμένου να δικαιολογήσει του λόγους της απουσίας του». Ημερολογιακά η προθεσμία που έδωσε ο δήμος στον Μανώλη Καλαϊτζιδάκη, έληξε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Αντιδήμαρχος οικονομικών Ερέτριας: «Ο Μανώλης μετά το 2021 δεν εμφανίστηκε ποτέ στην εργασία του»

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Προσωπικού του δήμου Ερέτριας Παρασκευή Αμερικάνου, μιλώντας στο Μega σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Μανώλης μετά το 2021 δεν εμφανίστηκε ποτέ στην εργασία του. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του είχε αναθέσει δουλειές στο Γραφείο Κίνησης. Το εξ αποστάσεως δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Επικοινώνησα μαζί του αρχές μέσα στον Ιανουάριο και του συζητήσαμε να δουλεύει με φυσική παρουσία στο δήμο. Τον καλέσαμε σε απολογία. Δεν ήρθε ποτέ. Τώρα είμαστε στο στάδιο του πειθαρχικού ελέγχου».

Πλέον θα εξεταστεί και το ποινικό κομμάτι της αργίας, δηλαδή της απόλυσης του, όπως είπε η αντιδήμαρχος.

Κεραμέως: Ζητήσαμε πλήρη έλεγχο για το ζήτημα

Την ίδια στιγμή για το θέμα τοποθετήθηκε στο Mega, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.  «Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα ζητήσαμε πλήρη έλεγχο της υπόθεσης.

Αυτή την στιγμή, πρόσθεσε η ίδια, γίνεται ένας έλεγχος σε τρία επίπεδα:

  1. Έλεγχος από την προϊστάμενη Αρχή, που είναι ο Δήμος και έχει κινήσει πειθαρχικό έλεγχο
  2. Από την Αποκεντρωμένη διοίκηση που ελέγχει τους Δήμους
  3.  Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Αμέσως κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες, δεν γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα, σημείωσε η κ. Κεραμέως και επισήμανε: «Πολλοί έχουν υποστεί κυρώσεις στα πειθαρχικά αλλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήδη είναι σε λειτουργία το e-peitharxika και σύντομα θα δοθούν τα πρώτα στατιστικά για τα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων».