Νέα Δημοσκόπηση: Αγγίζει το 20% το ΠΑΣΟΚ – καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο «κανένας» είναι ξανά στην κορυφή

5

Το ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 20% στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται πλέον στην δεύτερη θέση με διαφορά μικρότερη των 10 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία που παραμένει πρώτη με 29,1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 8,7% ενώ η Ελληνική Λύση είναι τρίτο κόμμα με 9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9%.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά το κομμάτων είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ 29,1%

ΠΑΣΟΚ 19,8%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9%

ΚΚΕ 8,9%

ΣΥΡΙΖΑ 8,7%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5,3%

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 4,5%

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 4%

ΝΙΚΗ 2,4%

 

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 15,3% και παραμένει στη δεύτερη θέση με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 22,5%. Τρίτο κόμμα και εδώ η Ελληνική Λύση με 7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,8%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται με μεγάλη διαφορά ο…κανένας με 37% ενώ ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29%. ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%.

Δείτε αναλυτικά:

Την ίδια στιγμή το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 68% των ερωτηθέντων το πιστεύει αυτό, ενώ το 25% θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή. Στα αξιοσημείωτα είναι και η διακύμανση του σχετικού ποσοστού τους τελευταίους έξι μήνες.

Η πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο κατά 4% και η άποψη ότι πηγαίνει προς της σωστή έχει μείωση 6%.

Η ακρίβεια «τσακίζει» τα νοικοκυριά

Την ίδια ώρα η εικόνα στα βασικά προβλήματα των πολιτών παραμένει σχεδόν ίδια. Η ακρίβεια και η πορεία της οικονομίας γενικότερα μονοπωλούν την κορυφή στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή με 38% και η οικονομία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 24%. Στα αξιοσημείωτα είναι και η αύξηση της ανησυχίας για το μεταναστευτικό. Στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου συγκέντρωνε μόλις 1%, ενώ τώρα έχει ανέβει στο 4%.

Αγωνία για τα ελληνοτουρκικά

Με δεδομένη τη συζήτηση που υπάρχει για τα ελληνοτουρκικά και τα πυρά που δέχεται η Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της έγινε σχετική ερώτηση στον κόσμο για την άποψή του. Το 56% θεωρεί ότι θα χειροτερέψουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το 31% είναι αισιόδοξο ότι θα πάνε προς το καλύτερο.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν έχει κερδίσει 6%, ενώ η αισιόδοξες προβλέψεις έχουν μειωθεί κατά επτά μονάδες.

Πρώτος ο Ανδρουλάκης, ο «κανένας» ρίχνει οκτώ μονάδες στον Μητσοτάκη

Στα ερωτήματα που αφορούν το πολιτικό σκηνικό της χώρας εκεί παρατηρούμε άνοδο στη δημοτικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ ανέβηκε στην κορυφή των προτιμήσεων φτάνοντας στο 41% και κερδίζοντας 11 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.

Στο αντίστοιχο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τέσσερις μονάδες με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να είναι στη δεύτερη θέση με 38%, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι στην τρίτη θέση με 37%. Μεγάλη πτώση παρουσιάζει και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος χάνει εννιά μονάδες.

 

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο «κανένας» είναι ξανά στην κορυφή και μάλιστα με 37%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29% με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παρουσιάζει άνοδο δύο μονάδων και στο συγκεκριμένο ερώτημα φτάνοντας στο 6% όσο έχει και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Κάτω από το 10% η διαφορά ΝΔ – ΠαΣοΚ

Η εκτίμηση ψήφου παρουσιάζει και εκείνη ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι απώλειες της ΝΔ σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου είναι μικρές και για την ακρίβεια είναι 0,7%. Το κυβερνών κόμμα παραμένει σταθερά πρώτο με 29,1%.

Ωστόσο, το ΠαΣοΚ είναι ξεκάθαρα το κερδισμένο σε αυτή την δημοσκόπηση φτάνοντας στο 19,8% κερδίζοντας τέσσερις μονάδες μέσα σε ένα μήνα (15,7). Η Ελληνική Λύση είναι τρίτη με 9%, τέταρτο το ΚΚΕ με 8,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην πέμπτη θέση με 8,7%.

Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος της Νέας Αριστεράς η οποία φτάνει στο 4% από το 2,6% που υπολογιζόταν πριν από ένα μήνα.

aftodioikisi.gr