Ντόναλντ Τραμπ: Ένοχος για τη σεξουαλική κακοποίηση της Τζιν Κάρολ

2391

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες – Θα της καταβάλει 5 εκατ. ως αποζημίωση μετά την δικαστική απόφαση.

Ένοχο έκρινε αστικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση της δημοσιογράφου και συγγραφέως Τζιν Κάρολ το 1996 σε δοκιμαστήρια πολυκαταστήματος.

Ο Τραμπ κρίθηκε επίσης ένοχος για ξυλοδαρμό και συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά όχι για βιασμό. Η ετυμηγορία χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο «σεξουαλικό αρπακτικό».

Οι εννέα ένορκοι (έξι άνδρες και τρεις γυναίκες) διαβουλεύτηκαν λιγότερο από τρεις ώρες και δικαίωσαν τελικά την Κάρολ. Μάλιστα, ο δικαστής Λιούις Κάπλαν τους ζήτησε να παραμείνουν ανώνυμοι.

Αν και περισσότερες από 12 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση όλα αυτά τα χρόνια, ισχυρισμούς που πάντα αρνιόταν, η υπόθεση της Τζιν Κάρολ είναι η πρώτη που δικάζεται ενώπιον ενόρκων.

5 εκατ. η αποζημίωση

Ο Τραμπ καταδικάστηκε από το δικαστήριο, το οποίο επιδίκασε αποζημίωση στην Κάρολ 5 εκατ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ πρέπει να πληρώσει στην Κάρολ 3 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα 2 εκατ. δολάρια για τον ξυλοδαρμό, η οποία περιλαμβάνει και τη σεξουαλική επίθεση που είπε στο δικαστήριο ότι συνέβη τη δεκαετία του 1990.

Ο πρώην πρόεδρος δικάστηκε σε αστικό, και όχι ποινικό δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι, η μόνη κύρωση που θα υποστεί ο Τραμπ, θα είναι οικονομική.

Ο ίδιος, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στη δίκη, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Κάρολ κατακλύστηκε από τους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από την αίθουσα του δικαστηρίου και χαμογέλασε καθώς μπήκε στο αυτοκίνητο με τους δικηγόρους της. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε στους δημοσιογράφους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ κρίνεται υπεύθυνος για σεξουαλική επίθεση.

Τι κατέθεσε η Τζιν Κάρολ

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η 79χρονη Κάρολ κατέθεσε ενώπιον των ενόρκων. «Είμαι εδώ επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ με βίασε και όταν το έγραψα αυτό, είπε ψέματα και είπε ότι δεν συνέβη», κατέθεσε προ ημερών η Τζιν Κάρολ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. «Είπε ψέματα και έβλαψε το όνομά μου και είμαι εδώ για να προσπαθήσω να πάρω πίσω τη ζωή μου», πρόσθεσε.

Η Κάρολ κατέθεσε ότι γνώρισε τον Τραμπ χρόνια πριν από τη συνάντησή τους στο πολυκατάστημα και τον θεωρούσε «ευχάριστο» και «κοινωνικό». Στο Bergdorf, όπως είπε, έφευγε όταν ο Τραμπ την αναγνώρισε και της έτεινε το χέρι του, αναγκάζοντάς την να σταματήσει.

«Είπε: Έι, εσύ είσαι εκείνη η κυρία με τις συμβουλές και απάντησα: ‘Ει, εσύ είσαι εκείνος ο μεγιστάνας των ακινήτων», είπε. Οι δυο τους άρχισαν να αστειεύονται και ο τόνος του Τραμπ ήταν «πειρακτικός», συνέχισε, καταθέτοντας ότι εκείνος ήθελε να αγοράσει εσώρουχα για μια άλλη γυναίκα. Της ζήτησε να δοκιμάσει ένα εσώρουχο και εκείνη αστειεύτηκε, αντιπροτείνοντάς του να το φορέσει ο ίδιος. Όπως υποστήριξε, στη συνέχεια την οδήγησε σε ένα δοκιμαστήριο, έκλεισε την πόρτα, την έσπρωξε στον τοίχο και την βίασε.

Η Κάρολ προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της ενώ περιέγραφε πώς τον απώθησε.

Όταν ρωτήθηκε από τον δικηγόρο της αν είπε «όχι», απάντησε: «Δεν θυμάμαι να το λέω. Ίσως να το είπα». Πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή έριχνε το φταίξιμο στον εαυτό της, φοβόταν ότι θα έχανε τη δουλειά της και ότι ο Τραμπ θα την εκδικείτο εάν τον κατέδιδε.

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις αντέδρασε στην ετυμηγορία, δημοσιεύοντας ένα μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth.

Δεν έχω απολυτώς καμία ιδέα ποια είναι αυτή η γυναίκα. Αυτή η ετυμηγορία είναι αίσχος – συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών» έγραψε ο πρώην πρόεδρος.

Η ομάδα Τραμπ εξέδωσε δήλωση

Εκπρόσωπος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση και προβάλλει τον κοινό ισχυρισμό ότι υπάρχει «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του Τραμπ από το Δημοκρατικό κόμμα.

«Μην κάνετε λάθος, όλη αυτή η ψεύτικη υπόθεση είναι μια πολιτική προσπάθεια που στοχεύει τον Πρόεδρο Τραμπ επειδή είναι πλέον ένας δυνατός υποψήφιος για να εκλεγεί ξανά Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Η συνεχιζόμενη κατάχρηση του μεγάλου Συντάγματος για πολιτικούς σκοπούς είναι αηδιαστική και δεν γίνεται ανεκτή», συνεχίζει η δήλωση. «Το έθνος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όταν ισχυρισμοί που στερούνται αποδείξεων ή αυτόπτες μάρτυρες μπορούν να εισβάλουν στα δικαστήρια μας για να κερδίσουν πολιτικούς βαθμούς».

Η ομάδα του Τραμπ είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας σε αυτή την υπόθεση.