Ν. Σπηλιόπουλος: «Η Aυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι»

512
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ & ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΔΕ)

Ο Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Κορινθίων και Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης ΓΓ Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», μετά την συμμετοχή του μαζί με τον Δήμαρχο Κορινθίων Β. Νανόπουλο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, προέβη σε σχόλια και συμπεράσματα.

 

«Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 23/11 το 3ήμερο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στον Βόλο.

Είχα την χαρά και την τιμή να εκπροσωπήσω τον Δήμο Κορινθίων μαζί με τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Β. Νανόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου, Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ε. Παπαϊωάννου.

Πλήθος συμμετοχών (άνω των 1.500 συνέδρων και παρατηρητών), τόσο στις κεντρικές ομιλίες & παρουσιάσεις, όσο και στις παράλληλες συναντήσεις που έλαβαν χώρα.

Η ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων μεγάλη και τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των Δήμων της χώρας πολλά, καίρια και πολλές φορές ιδιαιτέρως απαιτητικά και πολυπαραγοντικά.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες, καθώς το περιβάλλον (εσωτερικό & εξωτερικό) είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και πολλές φορές μη προβλέψιμο (δεκαετής οικονομική κρίση, πανδημία, εχθροπραξίες στην Ουκρανία, κτλ.).

Θα ήθελα να εστιάσω όμως στο μεγάλο στοίχημα του εκσυγχρονισμού των Δήμων της χώρας και στην προώθηση πολιτικών και δράσεων ανάπτυξης, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

 

Τα ζητούμενα και οι προκλήσεις που αναδείχθηκαν και στο εν λόγω συνέδριο, παραμένουν ιδιαιτέρως επίκαιρα:

  • Περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από την εφαρμογή του μοντέλου λειτουργίας των «έξυπνων πόλεων».
  • Εμπλουτισμός και συνεχής βελτίωση των ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών για την διευκόλυνση και αύξηση της παραγωγικότητας των δημοτικών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Επιτάχυνση στην αξιολόγηση και εν τέλει στην έγκριση των αντίστοιχων χρηματοδοτικών αιτημάτων των Δήμων, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τους πόρους του Προγράμματος «Α. Τρίτσης», τα Προγράμματα από το ΕΣΠΑ («Έξυπνες πόλεις-Smart Cities»), το Ταμείο

Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ», κλπ., καθώς οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες με διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύουν την γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων και άρα την δυνατότητα στον τελικό αποδέκτη τον πολίτη δηλαδή, να λάβει την τεράστια προστιθέμενη αξία όλων αυτών των δράσεων και πολιτικών.

Είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη ο άμεσος εκσυγχρονισμός των Δήμων, με διαδικασίες τεχνολογικής αναβάθμισης, με αυτοματοποίηση υφιστάμενων πολύπλοκων διαδικασιών, με εξ ορθολογισμό και μείωση των λειτουργικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτευχθεί πέραν όλων των άλλων και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε δράσεις ανάπτυξης, καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής, αύξησης του βιοτικού επιπέδου των δημοτών και εν γένει των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης το μεγάλο ζητούμενο είναι ο μετασχηματισμός των πόλεων σε έξυπνους, βιώσιμους, σύγχρονους, λειτουργικούς τόπους, με την καινοτομία και την τεχνολογία να παίζουν πρωταρχικό ρόλο, αξιοποιώντας παράλληλα τα τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής που πρέπει να μείνουν αναλλοίωτα και να προβληθούν περαιτέρω.

Σε όλα αυτά βεβαίως κομβικό ρόλο οφείλει να παίξει το κεντρικό κράτος δημιουργώντας συνθήκες και περιβάλλοντα που θα διευκολύνουν και θα υποβοηθήσουν ουσιαστικά τους Δήμους σε αυτή την εξαιρετικά κοπιώδη προσπάθεια τους.

Χωρίς αμφιβολία, έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά θετικά βήματα, όμως εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το momentum των πολλών και σημαντικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα «τρέξουν» έως το 2027, κονδύλια που δεν έχουν έρθει ποτέ πάλι στη χώρα μας.

Οι καιροί ου μενετοί…»