Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Οι δύο άγνωστοι τρόποι για να δώσεις ενέργεια στον εγκέφαλο...

Οι δύο άγνωστοι τρόποι για να δώσεις ενέργεια στον εγκέφαλο σου.

26

Ενίσχυσε την ομελέτα σου με 2 συστατικά και δώσε ενέργεια στον εγκέφαλο σου.

 Αν δεν ξέρεις πώς να τονώσεις τον εγκέφαλο σου βάλε αυτά τα 2 συστατικά το πρωί στην ομελέτα σου

Ενα από τα πράγματα που μπορεί να μας απασχολεί μεγαλώνοντας είναι η υγεία του εγκεφάλου μας σε γνωστικό επίπεδο. Η μνήμη και η ομίχλη εγκεφάλου είναι από τα πρώτα στη λίστα της προσοχή μας. Ωστόσο πλέον υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση για να έχουμε την υγεία του εγκεφάλου μας υπό έλεγχο, με πρώτο και καλύτερο την υγεινή διατροφή.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά από νόστιμα, θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη γνωστική μας υγεία στο επόμενο επίπεδο – συμπεριλαμβανομένων μερικών επιλογών που μπορούμε εύκολα να εφαρμόσουμε στη διατροφή μας και δει στο πρωινό μας. Η νευροεπιστήμονας Patricia Granek, Ph.D., αναφέρει τα 2 συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο και που ίσως δεν έχουν περάσει από το μυαλό μας πως έχουν εξαιρετικές θρεπτικές ουσίες. Και αυτά είναι: το μπρόκολο και οι  σπόροι chia.

Πώς να το προλάβεις την κοιλιά της εμμηνόπαυσης και πώς να την διώξεις αποτελεσματικαPIN IT

1. Μπρόκολο και υγεία του εγκεφάλου

Αυτό το πράσινο λαχανικό στέκεται ως διατροφική δύναμη, με μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης Κ. H Dr. Granek ανέφερε στο She Finds πως: «Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με μείωση των γνωστικών ικανοτήτων καθώς γερνάμε». Αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να συμβάλουν στη γνωστική έκπτωση.

Επιπλέον, η βιταμίνη Κ, η οποία είναι άφθονη στο μπρόκολο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας. Η Dr. Granek σημειώνει ότι η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στο σχηματισμό σφιγγολιπιδίων, ενός τύπου λίπους που συσσωρεύεται πυκνά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι η συμπερίληψη του μπρόκολου στη διατροφή σoυ μπορεί να ενισχύσει τη δομική ακεραιότητα των εγκεφαλικών κυττάρων και να υποστηρίξει τη γνωστική ευεξία.

2. Σπόροι Chia για ενίσχυση της μνήμης

Οι σπόροι Chia, που συχνά χαιρετίζονται ως υπερτροφή για καλό λόγο, προσφέρουν μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA). Η γιατρός υπογραμμίζει τη σημασία των ωμέγα-3 για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά καθώς γερνάμε. «Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, με μελέτες που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και της βελτιωμένης μνήμης και γνωστικής απόδοσης στους ηλικιωμένους», σημειώνει. Η συμπερίληψη των σπόρων chia στη διατροφή σου μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη πηγή αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων, βοηθώντας ενδεχομένως στη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων και στη βελτίωση της μνήμης. Και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτοί οι μικροί αλλά δυνατοί σπόροι είναι επίσης ένα υπέροχο μυστικό όπλο για απώλεια βάρους.

Ενσωμάτωσε τα στα αυγά σου

Για να ξεκλειδώσεις τα συνδυασμένα οφέλη του μπρόκολου και των σπόρων chia, η Dr. Granek συνιστά έναν απλό και νόστιμο τρόπο: να τα ενσωματώσεις στα πρωινά σου αυγά. Το μπρόκολο, άχνισε το ελαφρά για να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ τους σπόρους chia, είναι πιο βιοδιαθέσιμοι όταν αλέθονται ελαφρά, ενισχύοντας τα θρεπτικά τους οφέλη. Χτύπησε αυγά σε ένα μπολ και πρόσθεσε μέσα αυτά τα 2 θρεπτικά συστατικά φτιάχνοντας τα είτε ομελέτα, είτε scrambled.

Αυτή η μαγειρική μέθοδος όχι μόνο εμποτίζει το πιάτο με πλούσια υφή και γεύση, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα θρεπτικά συστατικά των υλικών που τονώνουν τον εγκέφαλο ενσωματώνονται αποτελεσματικά σε ένα θρεπτικό γεύμα. Κάνοντας αυτή την απλή προσθήκη στη ρουτίνα πρωινού σου, μπορείς να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και να έχεις μια πιο έντονη μνήμη.

Διαβάστε επίσης

Η σάουνα προστατεύει τους άντρες από την άνοια

Ερευνητές του University of Eastern Finland, ανακάλυψαν ότι άντρες που χρησιμοποιούσαν συχνά σάουνα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Η 20ετης έρευνα έδειξε ότι άντρες που έκαναν σάουνα 4 έως 7 φορές την εβδομάδα είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με άντρες που έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Η έρευνα (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) εξέτασε την επίδραση της σάουνας στον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του  Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας σε περισσότερους από 2.000 μεσήλικες άντρες στην ανατολική Φινλανδία.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Άντρες που έκαναν σάουνα μια φορά την εβδομάδα, άντρες που έκαναν σάουνα 2-3 φορές εβδομαδιαίως και άντρες που έκαναν σάουνα 4 έως 7 φορές την εβδομάδα.

Άλλες πιθανές επιδράσεις από τη συχνή χρήση σάουνας ήταν σημαντικά μειωμένος κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιακών συμβάντων καθώς και συνολική θνησιμότητα.

Ο καθηγητής Jari Laukkanen, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζει και τον εγκέφαλο και πως η αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης κατά τη σάουνα μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Age and Ageing.

Οι άντρες που έκαναν σάουνα 4-7 φορές την εβδομάδα είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer σε σχέση με όσους έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.