ΈΚΤΑΚΤΟ: Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

19

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης  εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Ο Νετανιάχου συγκαλεί πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, γνωστοποίησε το γραφείο του.

Στην ανακοίνωσε αναφέρεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκέντρωσε τους αξιωματούχους στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Πληροφορίες για τρίτο κύμα drones

ΜΜΕ που συνδέονται με το Ιράν μεταδίδουν ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε τρίτο κύμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ

00:2014.04.24

Aναχαιτίσεις πάνω από την Ιορδανία και τη Συρία;

Το Channel 12 μεταδίδει, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να αναχαιτίζει ιρανικά drones πάνω από τη Συρία και την Ιορδανία.

Η δυνατότητα να το κάνει αυτό οφείλεται σε μια εναέρια ομπρέλα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ σε συνεργασία με περιφερειακούς συμμάχους.

O υπουργός Άμυνας του Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι θα στοχοποιηθούν όσες από τις γειτονικές χώρες ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ για να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Αξιωματούχοι: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μεγάλο χτύπημα

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ιράν θα εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News πως η χώρα τους προετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι τα όπλα αναμένεται να στοχεύσουν ισραηλινές κυβερνητικές εγκαταστάσεις και όχι πολίτες ή θρησκευτικούς χώρους.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συντονίζονται στενά για το πώς θα αμυνθούν απέναντι στην επίθεση. Η κυβέρνηση δεν ανέμενε ότι το Ιράν θα στόχευε οποιοδήποτε αμερικανικό περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή, πρόσθεσαν. «Είμαστε έτοιμοι. Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι» είπε ο αξιωματούχος.

Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης κατά «συγκεκριμένων στόχων στα κατεχόμενα»

Η Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την εκτόξευση δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων προς τα κατεχόμενα εδάφη και τις θέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος. Αυτό μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA αναφέροντας επίσης:

Πρόκειται «για την απάντηση στα πολυάριθμα εγκλήματα που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και του μαρτυρικού θανάτου μιας ομάδας διοικητών και συμβούλων στρατιωτών της χώρας μας στη Συρία. Σύμφωνα με την Pasdaran, η επίθεση στρέφεται κατά «συγκεκριμένων στόχων εντός των κατεχόμενων εδαφών».

Φωτογραφία αρχείου | Iranian Defense Ministry via AP

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης  εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Πάνω από το Ιράκ τα ιρανικά drones

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν αυτή την ώρα πάνω από τη νότια ιρακινή πόλη της Βασόρας.

Η Ιορδανία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

Και το Ιράκ κλείνει τον εναέριο χώρο του

Το Ιράκ ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του και αναστέλλει κάθε εναέρια κυκλοφορία. «Έχουμε προετοιμαστεί εκ των προτέρων για διάφορα σενάρια. Προκειμένου να αναχαιτίσουμε αυτές τις εκτοξεύσεις, έχουμε τους κύκλους προστασίας τόσο από το ναυτικό όσο και από την αεροπορία σε διάφορα επίπεδα», προσθέτει.

Το Ισραήλ θέλει να αναχαιτίζει drones με τη βοήθεια των ΗΠΑ εκτός εναέριου χώρου

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε τα εξής:
«Θα προσπαθήσουμε να τα εμποδίσουμε να φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος, αυτό είναι το καθήκον μας». «Εάν εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, τότε θα ακούσετε σειρήνες και συναγερμούς όπου εισέλθουν αυτές οι απειλές και θα τις αναχαιτίσουμε».

Δύο ισραηλινές πηγές δήλωσαν στον δημοσιογράφο του Axios Barak Ravid ότι το σχέδιο του Ισραήλ είναι να αναχαιτίσει όσο το δυνατόν περισσότερα drones που εκτοξεύονται από το Ιράν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Στις 2 τη νύχτα αναμένεται η επίθεση

Οι αεροπορικές αρχές ανακοίνωσε ότι κλείνει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ για όλες τις πτήσεις ενόψει της επικείμενης επίθεσης. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα drones αναμένεται να φτάσουν στις 2 π.μ.

Αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθεάθησαν πάνω από την επαρχία Sulaymaniya του Ιράκ, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Φωτογραφία αρχείου | Iranian Army via AP

IDF: Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν στο Ισραήλ

«Θα χρειαστεί χρόνος για να εισέλθουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στον εναέριο χώρο μας» ήταν η πρώτη αντίδραση από τις ισραηλινές δυνάμεις IDF:

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ. Το Ynet αναφέρει  ανεπιβεβαίωτες αναφορές βάσει των οποίων εκτοξεύτηκαν 50 έως 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, δύο πτήσεις από το Τελ Αβίβ για τη Ταϊλάνδη επέστρεψαν στην ισραηλινή πρωτεύουσα.

Η Ιορδανία κλείνει τον εναέριο χώρο της

Η Ιορδανία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka.

Με χτύπημα προειδοποίησε ο Νετανιάχου

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Εκτιμούμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Όποιος μας βλάψει, θα χτυπήσουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Νετανιάχου σε διάγγελμά του πριν τις πληροφορίες για ιρανική επίθεση.

La Repubblica: 100 τα drones

H ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδας γράφει πως πρόκειται για 100 drones, που χρειάζονται αρκετές ώρες για να καλύψουν την απόσταση των δύο χωρών

Δεκάδες αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Ιράν προς στο Ισραήλ

O δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Αxios επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους, το Ιράν εξαπολύει επίθεση κατά του Ισραήλ χρησιμοποιώντας δεκάδες drones.

Στη συνέχεια το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης  εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα επέβαλε η Γερμανία στον Γιάνη Βαρουφάκη

 

Πριν τα αντίποινα

 Kλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Οι προηγούμενες εξελίξεις: