Οι μετανάστες ξανάρχονται στην Κόρινθο… δεν υπάρχει καμία “κόκκινη γραμμή” διαρκής υποχωρητικότητα της Δημοτικής Αρχής….!

87

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σε μείζον κοινωνικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα εξελίσσεται η έλευση των μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου.

Πρόσφατα ο υποψήφιος σύμβουλος του κ. Νανόπουλου και διορισμένος  στο Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής, Σπύρος Πανταζής, με αναρτήσεις προέτρεψε τους φίλους του να ταίσουν “σκυλάκια α λα κρεμ” τους μετανάστες που έκαναν διαδήλωση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έτσι ώστε σύμφωνα με τον ίδιο να λυθεί και το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη της Κορίνθου.

Αυτή η λογική καταδικάστηκε από μερίδα Κορίνθιων φιλόζωων και ανθρωπιστών αλλά επικροτήθηκε από μία άλλη. Το θέμα έφεραν στο συμβούλιο η εκπρόσωπος του ΚΚΕ και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο Δ.Σ. αλλά τελικά πέρασε η σθεναρή θέση του κ. Νανόπουλου (με ψήφους 13-9) ότι αυτά αποτελούν προσωπικές απόψεις και το θέμα δεν πρέπει να συζητηθεί.

Προκαλεί έκπληξη, βέβαια, πως αυτές απόψεις ενός μέλους του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου δεν καταδικάζονται αλλά προφανώς ο  κ. Νανόπουλος θεώρησε ότι οι ψήφοι και η επιρροή του κ. Πανταζή βαραίνουν περισσότερο στη ζυγαριά από το ατόπημά του.

Πάντως, όπως σημείωσε με ανάρτησή της η κα Φουργιώτη, ο κ. Νανόπουλος   παρενέβη και οι αναρτήσεις του κ. Πανταζή αποσύρθηκαν. Αυτά είναι τα γεγονότα. Πάμε τώρα στην ουσία.

ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων ο πρώην Δήμαρχος Αλ. Πνευματικός ανέφερε ότι στην “κλειστή δομή” του στρατοπέδου (αυτοί δηλ. που δεν μπορούν να εξέλθουν) είναι συγκεντρωμένοι 1100 μετανάστες.

Στην “ανοιχτή δομή” (αυτοί δηλ. που έρχονται και μπορούν να βγουν και να κάνουν τη βόλτα τους στην πόλη) θα φιλοξενούνται 600 μετανάστες (ίσως και 700) σε συνθήκες τρισάθλιες (όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα από φωτογραφικό υλικό – δείτε εδώ). Θεωρητικά, λοιπόν, είναι 1700 – 1800.

ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ οι μετανάστες θα σιτίζονται κανονικάθα δημιουργηθεί ιατρείο μέσα στο στρατόπεδο, θα μένουν λίγο και μετά θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές (σε ποιες;) και θα ενσωματωθούν κανονικά στη ζωή της πόλης.

Στη θεωρία (και πάλι) ο  κ. Νανόπουλος έχει δεσμευθεί ότι ο αριθμός δεν θα αυξηθεί.  Πληροφορίες και φήμες, πάντως, λένε ότι στο στρατόπεδο θα συγκεντρωθούν συνολικά από 2500-5000 μετανάστες, αριθμός ΥΠΕΡΟΓΚΟΣ για τα δεδομένα μιας μικρής επαρχιακής πόλης.

Αυτά όλα είναι στη θεωρία. Ας δούμε τώρα την πράξη και τα πιθανά σενάρια.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Κατ’ αρχήν έχει αποδειχθεί ότι οι υποσχέσεις των πολιτικών μένουν συνήθως υποσχέσεις. Προς το παρόν λοιπόν ΔΕΝ έχει κατασκευαστεί κάποιο ιατρείο με αποτέλεσμα οι ασθενείς μετανάστες να επιβαρύνουν το νοσοκομείο Κορίνθου.

Δεύτερον, η “κανονική σίτιση” οδήγησε μετανάστες να διαδηλώσουν προ δυο εβδομάδων στην πόλη της Κορίνθου.

Τρίτον η δέσμευση για μη αύξηση του αριθμού των μεταναστών είναι αμφισβητούμενη εξ’ ορισμού. Πρόσφατα, διαβάσαμε ότι άλλοι 700 μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Σάμο στην ενδοχώρα (πιθανότατα και στην Κόρινθο).

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι φιλοξενούνται 600 μετανάστες στην Κόρινθο. Υποθετικά και πάλι 400 εξ’ αυτών αποφασίζουν να φύγουν για δυο εβδομάδες και να πάνε στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει κανένας αν θα γυρίσουν ή όχι.

Αυτοί που θα απομείνουν θα λογίζονται ως 600 ή ως 200; Εάν συμβεί το δεύτερο άρα θα μπορούν να έρθουν άλλοι 400 από τα νησιά. Τι θα συμβεί όμως εάν οι πρώτοι 400 επιστρέψουν; Πιάσαμε το χιλιάρικο. Και τι θα συμβεί εάν αυτό συμβαίνει συνέχεια;

ΑΛΛΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ας πάμε σε άλλο σενάριο. Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή κάποιοι μετανάστες για τον όποιο λόγο (μέθη, καταπίεση, φόβος, αβεβαιότητα κλπ) δημιουργούν επεισόδια στο κέντρο της πόλης;

Ποιος εξασφαλίζει ότι δεν θα δούμε κάποια εξέγερση είτε από ομοιδεάτες του κ. Πανταζή είτε από καταπιεσμένους από την οικονομική κρίση Κορίνθιους που βλέπουν τα έξοδα των μεταναστών να καλύπτονται από την Ε.Ε. ενώ οι ίδιοι πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη διαρκώς (εφόσον αυτή έχει κάτι μέσα);

Επόμενο σενάριο. Ποιος εξασφαλίζει ότι οι μετανάστες, δυσαρεστημένοι για τον όποιο λόγο, δεν θα πυκνώσουν τις διαδηλώσεις τους στο κέντρο της πόλης;

  • Και τι θα γίνει εάν αυτό σημειώσει πανελλήνια απήχηση;
  • Τι τουρισμό θα σχεδιάσει μετά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Πιέτρης, και
  • πως αυτό συνάδει με τις στρατηγικές ανάπτυξης της περιοχής;
  • Ποιος θα επενδύσει (σε τουριστικό ή άλλο τομέα) σε μια περιοχή που έχει τέτοια θέματα;

Το Δ.Σ. της Κορίνθου, ο  κ. Νανόπουλος και ο   κ. Νίκας έχουν ζητήσει να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η πόλης της Κορίνθου με την έλευση νέων μεταναστών. Ποιος εξασφαλίζει ότι θα ακουστούν τη στιγμή που η κυρίαρχη θέση είναι ότι η χώρα δέχεται επίθεση την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί άρα “πάρτε τους και μη μιλάτε”;

ΤΑ ΛΑΘΗ

Η διαρκής υποχωρητικότητα της Δημοτικής Αρχής στην Κόρινθο είναι οφθαμοφανής. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ “κόκκινη γραμμή”. Υπάρχουν ψηφίσματα, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, διαμαρτυρίες και συναντήσεις με αρμόδιους αλλά δεν υπάρχει “κόκκινη γραμμή”, δηλ. αν συμβεί αυτό εμείς θα κάνουμε το άλλο.

Επίσης, δεν υπάρχει σχέδιο. Πως θα συνυπάξουν Κορίνθιοι και μετανάστες χωρίς ενημέρωση, προετοιμασία, κάποιο σχέδιο τελοσπάντων. Η άρνηση του ζητήματος δεν είναι λύση, ούτε να κλείσουμε τα μάτια.

ΠΡΩΤΑ από όλα είμαστε άνθρωποι και πρέπει να δείχνουμε ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ στον πόνο του όποιου συνανθρώπου μας από όποιο μέρος.

ΟΜΩΣ

ΠΡΕΠΕΙ να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα σχέδιο ώστε να αποφευχθούν προβλήματα, να δυσφημιστεί η πόλη και επιτέλους να βάλουμε κάποια όρια στο ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ η πόλη της Κορίνθου.  

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε “παρατράγουδα”. Όμως εάν τελικά έχουμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Το “μοίρασμα του καρπουζιού” που επιχειρεί ο κ. Νανόπουλος (δηλ. δεχόμαστε όλους τους μετανάστες με μόνη αντίδραση τα ψηφίσματα και τις ευχές αλλά δίνουμε και ανοχή στον κ. Πανταζή και τους ομοιδεάτες του) ενδεχομένως κάποια στιγμή να “πνίξουν” τον ίδιο ή την πόλη. Τα “σπόρια” μπορεί να κολλήσουν και στο “λαιμό”.

Καλή τύχη σε όλους.

Κ.Ρ.

πηγή-isthmos.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ