Ο Βασίλης Πανταζής για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής στον Δήμο Κορινθίων

476

Κύριε Πανταζή καλημέρα.

Οδεύουμε στον τελευταίο χρόνο της θητείας της νέας δημοτικής αρχής. Ποια είναι η άποψη σας για την μέχρι τώρα θητεία της;

Καλημέρα.

Ήδη η δημοτική αρχή διανύει το τελευταίο έτος της θητείας της και μπορούμε να την κρίνουμε με ασφάλεια και αντικειμενικότητα.

Θα ήθελα να την κρίνω από το έργο της αλλά δυστυχώς είναι τόσο περιορισμένο που δεν επιδέχεται κριτικής. Οπότε θα αρκεστώ σε μια αναδρομή του τι πραγματικά έχουμε δει αυτό το διάστημα.

Δυστυχώς η θητεία της ξεκίνησε με πολύ άσχημο τρόπο, με μια μεγάλη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή από την φωτιά που έκαψε την περιοχή στο Γαλατάκι μέχρι Αθίκια κάτι που επαναλήφθηκε και αργότερα σε άλλη περιοχή. Βέβαια δεν ευθύνεται απόλυτα αλλά η εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία , η δοκιμαστική εφαρμογή των σχεδίων και η ενημέρωση των δημοτών, δεν φαίνεται να την απασχολεί καθόλου. Σε μια περιοχή όπου τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών βασίζονταν στο 6ο ΣΠ, δεν βλέπουμε οι αρμόδιοι να συγκινούνται, ακόμη και για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και κυρίως των σχολείων.

Είναι μία συνέχεια της νοοτροπίας του προηγούμενου δημάρχου, όπου οι υποχρεώσεις αρχίζουν και τελειώνουν με μια συνάντηση των οργάνων του συντονιστικού, τις φωτογραφήσεις και ίσως και στις προσευχές να μην μας βρει κάποιο κακό. Συγχρόνως βιώσαμε τη δημιουργία και την παγίωση της ανοικτής δομής στο στρατόπεδο της Κορίνθου η οποία τους μόνους που δεν εξυπηρετεί είναι οι  Κορίνθιοι δημότες. Σας θυμίζω και την αντίδραση της δημοτικής αρχής, 3 λεπτά με ένα απορριμματοφόρο στα διόδια για φωτογραφίες και ως εκεί.

Είδαμε θετικά το πρώτο ένα-ενάμιση έτος μια καλύτερη καθαριότητα έστω σε κεντρικά σημεία. Έδειξε βέβαια διαφορά με την προηγούμενη περίοδο, αλλά μάλλον  αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι ο προηγούμενος δήμαρχος το τελευταίο μισό της θητείας του μετά τη διάσπαση του συνδυασμού του, ήταν παντελώς αδύναμος να ανταποκριθεί, κάτι που μου αποδεικνύει ότι τα στελέχη που αποχώρησαν έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στις επιτυχίες που είχε ο συνδυασμός του την προηγούμενη περίοδο.   Έτσι λοιπόν από το μείον που είμαστε φτάσαμε στο συν ένα αλλά ήδη οδεύουμε να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει η σημερινή κατάσταση την προηγούμενη απαράδεκτη.

Τι άλλο είδαμε; Με την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής είχαμε αγορές καινούργιων αυτοκινήτων για την κίνηση του δημάρχου και των συνεργατών του, κατασκευή μεγάλων γραφείων αντιδημάρχων ενώ οι υπάλληλοι ψάχνουν χώρους, αλλά και τεράστιο αριθμό απευθείας αναθέσεων , κάτι για το οποίο κατηγορούσε ο δήμαρχος σαν αντιπολίτευση την προηγούμενη δημοτική αρχή, υποσχόμενος άλλη οικονομική πολιτική.

Είδαμε τεράστια ποσά που δίδονται σε εργολάβους για έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει και μάλλον δεν θα ξεκινήσουν, όπως το σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου, ανάθεση σε ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ μειοδότη (αντίθετα με όσα διακήρυσσε ο δήμαρχος σαν αντιπολίτευση όπου έλεγε ότι δεν θα συμβασιοποιήσει κανένα έργο αν δεν υπάρχουν δύο ή τρεις μειοδότες) της διαχείρισης του ηλεκτροφωτισμού, με ποσό που ο καθένας που έχει λίγη σχέση με το αντικείμενο το βρίσκει εξωφρενικό και γενικά μια διαχείριση των οικονομικών. Θυμίζω την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου οικονομικών αλλά και την άρνηση των οικονομικών υπηρεσιών να υπογράψουν τα χρηματικά εντάλματα, κάτι που βάζει σε σκέψεις τον κάθε πολίτη.

Είδαμε πρόσφατα την πρωτοφανή και οπωσδήποτε αντίθετη με τα συμφέροντα των Κορινθίων κατακύρωση τριών διαγωνισμών οδοποιίας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, με την εξευτελιστική έκπτωση 2-3%.

Είδαμε παράδοση του στρατοπέδου σε βάρος της ποιότητας ζωής των Κορινθίων,  τη φαγωμάρα μεταξύ των στελεχών, τις υβριστικές επιθέσεις κατά δημοτών από πρόσωπο κλειδί της δημοτικής αρχής και πάντως δεν είδαμε κάτι που θα με έπειθε ότι ο σημερινός δήμαρχος με τους σημερινούς συνεργάτες του μπορεί να χειριστεί τις υποθέσεις του Δήμου σαν μια σύγχρονη δημοτική αρχή.

Τι δεν είδαμε; Δεν είδαμε κανένα έργο, μικρό ή μεγάλο, που να τονίζει ή να αλλάζει τη φυσιογνωμία του Δήμου αλλά ούτε την εκπόνηση κάποιου σχεδίου που θα μπορούσε να μας πείσει ότι πράγματι ενδιαφέρονται για την πρόοδο του τόπου.

Και δεν αναφέρομαι βέβαια σε αυτά που εγκρίθηκε να υλοποιηθούν με ενέργειες των δύο υπουργών μας οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν την περιοχή με κάθε τρόπο. Το μόνο που βλέπουμε, είναι η πίσσα (μάλιστα αυτή που στρώθηκε τον πρώτο χρόνο της θητείας σε πολλά σημεία ήδη χρήζει επισκευής), και πεζοδρόμια, ένδειξη ότι θεωρούν τους Κορίνθιους σαν πολίτες του περασμένου αιώνα με ελάχιστες απαιτήσεις και όχι σαν δημότες ενός Δήμου που θα έπρεπε να ήταν κόσμημα για την χώρα.

Σαν δημοτικός σύμβουλος είχατε δηλώσει αντίθετος και με το σχέδιο και με τον τρόπο κατασκευής της κεντρικής πλατείας της Κορίνθου.

Κοιτάξτε. Η πλατεία και οι ασφαλτοστρώσεις που αποπερατώθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή, ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια του προηγούμενου δημάρχου να γαντζωθεί στην καρέκλα. Ο νυν σαν αντιπολίτευση ακολουθούσε οποιαδήποτε γραμμή στρεφόταν κατά Πνευματικού. Ούτε είχε συγκεκριμένη άποψη ούτε έδειξε ότι τον ενδιαφέρει η πλατεία. Φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τον εργολάβο. Δεν τον κήρυξε έκπτωτο, επέτρεψε αλλαγή των υλικών και μείωση του αντικειμένου της μελέτης και επέτρεψε τον άθλιο τεχνικά τρόπο κατασκευής της. Ίσως ο ίδιος να μην δίνει σημασία στις πλατείες, για εμάς όμως τους Κορίνθιους τα Περιβολάκια μας είναι το ορόσημο της πόλης, Και γνωρίζουμε ότι για εκατό τουλάχιστον χρόνια αυτό το έκτρωμα θα βασανίζει εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτό όμως το έχουν χρεώσει ήδη οι Κορίνθιοι και θα το αντιληφθούν προσεχώς.

Πως κρίνεται τον δήμαρχο;

Έχω αναφερθεί δημόσια πολλές φορές για τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να το κάνω ακόμη μία φορά, εξάλλου πλέον όλοι και όλες έχουμε κάνει τις διαπιστώσεις μας.  Να θυμίσω εδώ ότι το ποσοστό του το 2019 στον Α γύρο ήταν 25,53%.

Η δικαιολογία του, ότι λόγω πανδημίας και απλής αναλογικής δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί δεν ευσταθεί, αφού όλοι βλέπουμε σε άλλους κοντινούς δήμους να υπάρχει οργασμός δραστηριοτήτων αλλά και όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έδωσε υπερεξουσίες στους δημάρχους καθιστώντας ουσιαστικά ανενεργά τα δημοτικά συμβούλια.

Θυμίζω ότι είχε κρατήσει στα χέρια του όλες τις θέσεις με οικονομική εξουσία (Δήμαρχος, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών κλπ) και οι αποφάσεις που οδήγησαν στην καθοδική πορεία του Δήμου  ήταν αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Ακολουθεί πάντως σχολαστικά συγκεκριμένα βήματα του προηγούμενου δημάρχου, τον οποίο μάλλον προσπαθεί να αντιγράψει . Δηλαδή θα δούμε (ήδη αρχίσαμε να διαβάζουμε την νέα υποσχεσιολογία) προς το τέλος της θητείας υποσχέσεις για τεράστια έργα και θέσεις εργασίας και οτιδήποτε μπορεί να θολώσει το μάτι των ψηφοφόρων. Αλλά είναι μάταιος ο κόπος αφού στην κοινωνία έχει παγιωθεί η άποψη για την αποτελεσματικότητα του δημάρχου και των συνεργατών του.

Εσείς στις εκλογές τι θα κάνετε;

Κοιτάξτε.

Πάντα, η ενασχόληση μου με τα κοινά είχε δύο άξονες.

1ος και κυριότερος η προστασία του δημοσίου χρήματος και 2ος η ύπαρξη πραγματικού ενδιαφέροντος από τον επικεφαλής για την ανάπτυξη του τόπου.

Αυτοί ήταν οι βασικοί άξονες με τους οποίους επιλέγω τον συνδυασμό ή αποχωρώ από αυτόν όταν διαπιστώσω δεύτερες και τρίτες σκέψεις από τον επικεφαλής  .

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση τα παραπάνω,  είναι μονόδρομος η συστράτευση μου στο πλευρό του Νίκου Σταυρέλη, του οποίου τις γνώσεις, τις ικανότητες και κυρίως το ήθος, την ηθική και την τιμιότητα, είχα την τύχη να διαπιστώσω όντας αντίπαλος στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου επί μία πενταετία.

Στο τέλος των προηγούμενων εκλογών είχα δηλώσει ότι δεν θα ασχοληθώ πάλι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Κορινθίων, καθιστά αναγκαία τη συμπόρευση όλων, στην προσπάθεια να βρούμε την άκρη και να ξετυλίξουμε το κουβάρι  της εργατικότητας, του σχεδιασμού, του σεβασμού του δημοσίου χρήματος, της οργάνωσης των υπηρεσιών  και κυρίως της αγάπης και της προσφοράς προς τον τόπο μας και κάθε κάτοικο του.

Πρέπει να υπάρξει μια νέα, διαφορετική, σοβαρή και συγκροτημένη δημοτική αρχή, μια ελπίδα απέναντι στην αγανάκτηση που επικρατεί σήμερα στον Δήμο Κορινθίων.

Έτσι σήμερα, θα ήθελα να δηλώσω, ότι αφού συζήτησα με τα στελέχη του συνδυασμού του κυρίου Σταυρέλη και τον ίδιο προσωπικά, διαπίστωσα σύγκλιση σε μέγιστο βαθμό στις απόψεις και θέσεις που αφορούν τα τοπικά ζητήματα και επειδή ποτέ δεν κρύφθηκα στα μετόπισθεν, θα είμαι με τη συμπαράσταση των φίλων που με προτρέπουν καθημερινά, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Νίκου Σταυρέλη.

Το ότι προέρχεσθε από διαφορετικούς κομματικούς χώρους πως το εξηγείτε;

Τα κόμματα έχουν συγκεκριμένους ρόλους και αποστολή τους είναι να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών το οποίο έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια με αποκλειστική τους ευθύνη. Δεν έχουν καμιά δουλειά στην τοπική αυτοδιοίκηση και ξέρω καλά ότι δεν εμπλέκονται πλην των μεγάλων Δήμων και των Περιφερειών. Την υποτιθέμενη εμπλοκή των κομμάτων, την χρησιμοποιούν αυτοί που δεν μπορούν με βάση τις δυνατότητες τους να πείσουν και να συσπειρώσουν υποψηφίους και ψηφοφόρους. Και πιστέψτε με στον συνδυασμό του κ Σταυρέλη δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς την επόμενη μέρα θα συνεργασθούμε με όποια κυβέρνηση αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, γιατί γνώμονας μας είναι η πρόοδος του τόπου και όχι η εξυπηρέτηση φιλοδοξιών και συμφερόντων.

πηγή- korinthiakiallagi.blogspot.com