Ο Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου παίρνει θέση για το βάψιμο του σχολείου με τα χρώματα της ίριδας

115

Θύελλα αντιδράσεων έχει σηκωθεί για το «ουράνιο τόξο» σε δημοτικό σχολείο της Κορίνθου, με πολλούς γονείς να αναφέρουν ότι παραπέμπει στη σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου τονίζει, πως όπως είχε αναφέρει και ο Αρχιτέκτονας και αντιδήμαρχος πρασίνου και περιβάλλοντος Δήμου Κορινθίων, Γιάννης Γκεζερλής, που είναι και αυτός που έβαψε το σχολείο, «είναι τα χρώματα της ίριδας».

Το ΔΣ επισημαίνει πως ουδεμία ανάμειξη είχε στην επιλογή των χρωματισμών, αντιθέτως είχε προτείνει άλλη προσέγγιση στον χρωματισμό και ενημερώθηκε άτυπα για την συγκεκριμένη επιλογή. Το γεγονός αυτό έγινε σαφές μεταγενέστερα και από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Ωστόσο, μεμονωμένοι γονείς μαθητών, μέλη του Συλλόγου, στράφηκαν εναντίον του Προεδρείου και του ΔΣ ως συνυπεύθυνων μαζί με την Διευθύντρια και τον Δήμο για την επιλογή των χρωμάτων στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου με αλλότριους σκοπούς.

Το ΔΣ σημειώνει πως δεν θα προβεί σε καμία άλλη ενέργεια σχετικά με το θέμα για να διαφυλάξει την ηρεμία της εκπαιδευτικής κοινότητας εντός και εκτός σχολείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣ αναφέρει:

«Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την επιλογή των χρωμάτων του σχολείου μας καθώς και λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα πανελληνίως.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όντας σε προεκλογική περίοδο για την αυτοδιοίκηση και λίγο πριν λήξει η θητεία του νυν ΔΣ του Συλλόγου μας, γίναμε αποδέκτες μεμονωμένων ερωτημάτων και διαμαρτυριών από μέλη του Συλλόγου, γονείς παιδιών που φοιτούν στο σχολείο μας. Οι διαμαρτυρίες και τα ερωτήματά τους αφορούσαν την επιλογή των χρωμάτων που κοσμούν τα ταβάνια των εξωτερικών χώρων του σχολείου μας και απευθύνονταν στον Δήμο, την Διευθύντρια του Συλλόγου και το ΔΣ του Συλλόγου.

Εξαρχής, το ΔΣ του Συλλόγου, όπως επικοινωνήθηκε και σε προσωπικό επίπεδο από την Πρόεδρο, ουδεμία ανάμειξη είχε στην επιλογή των χρωματισμών, αντιθέτως είχε προτείνει άλλη προσέγγιση στον χρωματισμό και ενημερώθηκε άτυπα για την συγκεκριμένη επιλογή. Το γεγονός αυτό έγινε σαφές μεταγενέστερα και από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Πάραυτα μεμονωμένοι γονείς μαθητών, μέλη του Συλλόγου, στράφηκαν εναντίον του Προεδρείου και του ΔΣ ως συνυπεύθυνων μαζί με την Διευθύντρια και τον Δήμο για την επιλογή των χρωμάτων στα πλαίσια οργανωμένου σχεδίου με αλλότριους σκοπούς.

Οι αντιρρήσεις και οι διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν, τόσο σε προσωπικό επίπεδο προς την Πρόεδρο του Συλλόγου όσο και δημοσίως. Μέσω κοινωνικών δικτύων τέθηκαν ερωτήματα προς τον Σύλλογο Γονέων, τα οποία υπονοούσαν την εμπλοκή του ΔΣ καθώς και της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων σε σχέδιο που αποσκοπεί στην ηθική διαφθορά και στον εκφυλισμό των συνειδήσεων των μαθητών του σχολείου, το οποίο σχέδιο μάλιστα προερχόταν από το Υπουργείο Παιδείας μέσω συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Ως ΔΣ αποφύγαμε εσκεμμένα να εμπλακούμε σε δημόσιες αντιπαραθέσεις αν και προκληθήκαμε δημοσίως με χυδαίες αναφορές και με τη χρήση ρητορικής μίσους μέσω σχολιασμών στα κοινωνικά δίκτυα τόσο στο προφίλ του Συλλόγου αλλά και σε προφίλ γονέα του σχολείου μας. Προτιμήσαμε να δώσουμε μια λιτή απάντηση και να μπλοκάρουμε τα υβριστικά σχόλια από το προφίλ του Συλλόγου.

Μετά την δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα και τα λιβελλογραφήματα που διασύρουν το σχολείο μας από συγκεκριμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ως ΔΣ και εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των γονέων του σχολείου είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε δημοσίως τα παρακάτω:

1. Η επιλογή των συγκεκριμένων χρωμάτων, αν και ατυχής λόγω των συνειρμών που μπορεί να επιφέρει, δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην λειτουργία του σχολείου αντιθέτως δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα παιδιά. Οποιοσδήποτε συνειρμός προκαλείται και οποιαδήποτε προσέγγιση επί του συγκεκριμένου χρωματισμού βασίζονται σε υποκειμενικά κριτήρια και σε προσωπικές αντιλήψεις.

2. Επιδιώκουμε την λειτουργία ενός σχολείου που θα αποδέχεται το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και θα ενισχύει τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

3. Θεωρούμε πως η χρήση των μέσων δικτύωσης και η δημοσιοποίηση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας θα πρέπει να γίνεται με την δέουσα προσοχή και χωρίς να προκαλεί και να θίγει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των υπολοίπων γονέων ή των δασκάλων του Σχολείου. Η δημοσιότητα που μπορεί να λάβουν τέτοια θέματα δεν ωφελεί το κλίμα ομόνοιας, ασφάλειας και αλληλεγγύης που επιδιώκουμε να επικρατεί στο σχολείο μας.

4. Οι ισχυρισμοί και οι κατηγορίες περί οργανωμένου σχεδίου με στόχο αυτά που ισχυρίζονται μεμονωμένοι διαμαρτυρόμενοι γονείς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πλήττουν την λειτουργία του σχολείου και τις υπολείψεις των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται.

5. Διαψεύδουμε τα αναληθή και ανυπόστατα δημοσιεύματα περί εκφοβισμού στο σπίτι διαμαρτυρόμενου μέλους του Συλλόγου από πρωτοβουλία θετικά προσκείμενη σε συγκεκριμένη κοινότητα και καλούμε αυτούς που τροφοδοτούν αυτά τα δημοσιεύματα να απαιτήσουν την ορθή δημοσίευση των γεγονότων ή να κατονομάσουν τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία.

6. Είμαστε πεπεισμένοι πως η συνείδηση των παιδιών μας δεν κινδυνεύει από τα βαμμένα ταβάνια του σχολείου αλλά από το παράδειγμα που δίνουμε με την συμπεριφορά μας εντός και εκτός των χώρων εκπαίδευσης και από την κακή δημοσιότητα που τέτοια ζητήματα μπορεί να λάβουν.

7. Στόχο του ΔΣ αποτελεί, με εποικοδομητικές δράσεις και συνεργασίες με φορείς, να εξωραΐσει την εικόνα το σχολείου μας και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται σε αυτό. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας αλλά διαθέτουμε και προσωπικές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν μας το επιτρέπουν πάντα στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε.

Ως ΔΣ συχνά εκπροσωπούμαστε από την Πρόεδρο αλλά η λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον Σύλλογο γίνονται από το ΔΣ. Θεωρούμε πως οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες για κάθε θέμα είναι σεβαστές, για αυτό και η Πρόεδρος εξ αρχής έσπευσε να απαντήσει σε προσωπικό επίπεδο και δημοσίως πως θα επιληφθεί του θέματος. Μετά τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν από τους αρμόδιους σχετικά με την επίλυση του θέματος και δεδομένου ότι οι μεμονωμένες αντιδράσεις δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών γονέων του συλλόγου δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε καμία άλλη ενέργεια σχετικά με το θέμα για να διαφυλάξουμε την ηρεμία της εκπαιδευτικής κοινότητας εντός και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που συνεχίσουν να διακινούνται δημοσίως ψεύδη και συκοφαντίες από μέλη του Συλλόγου ή μέσα ενημέρωσης θα επανεξετάσουμε τη στάση μας.

Τέλος, καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου να πράξουν το ίδιο μη δίνοντας συνέχεια στο θέμα αλλά να συμμετάσχουν σε κλίμα ομόνοιας και αλληλεγγύης, όλοι ανεξαιρέτως, στην επικείμενη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, και να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου. Επιθυμούμε το επόμενο ΔΣ να συνεχίσει με το ίδιο σκεπτικό και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα συνεργασίας με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να υιοθετεί ακραίες θέσεις και ανυπόστατες κατηγορίες και πάντα με γνώμονα την ομαλή πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας».