Πάγωσε κάθε εκλογικό σενάριο το δυστύχημα στα Τέμπη – Οι συζητήσεις και τα χρονοδιαγράμματα

700

To τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη σταμάτησε τον πολιτικό χρόνο στην ημέρα της τραγωδίας αλλά και πάγωσε κάθε συζήτηση για τις εκλογές η οποία μεταφέρεται για το αμέσως επόμενο διάστημα. “Όποιος έκανε νύξη στον Πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκπομπή “Καλημέρα” με τον Γιώργο Αυτιά.

Με το χρόνο ωστόσο τον πολιτικό για τη λήξη της τετραετίας να μετρά αντίστροφα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση περί εκλογών και της ημερομηνίας προσφυγής στις κάλπες, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας και μετά αφού σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, τα οποία έχουν ανατρέψει κάθε πολιτικό σχεδιασμό, αφού αυτό που προέχει τώρα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις από την τραγωδία των Τεμπών για τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν σε αυτή.

Σύμφωνα με κυβενρητικούς παράγοντες θεωρείται πολύ πιθανό οι δραματικές εξελίξεις να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού ως προς το χρόνο των εκλογών. Άλλωτσε εκτιμάται ότι το “κλειδωμένο” σενάριο των πρώτων εκλογών την 9η Απριλίου, της Κυριακή των Βαΐων, φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς η Κυριακή εκείνη θα συμπέσει και με το μνημόσυνο των 40 ημερών για τα θύματα του δυστυχήματος, καθώς και για τον επιπλέον λόγο ότι η κυβέρνηση θέλει να προσηλωθεί αυτή την περίοδο στις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τάχιστα, νομοθετικές και όποιες άλλες χρειαστούν, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από κυβερνητικά στελέχη αλλά πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός ο οποίος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ένα δεύτερο σενάριο, που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, αφορά τη μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες από το αρχικό πλάνο, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα, την Κυριακή 23 Απριλίου. Ένα ενδεχόμενο που θα ήταν ελκυστικό, εάν δεν “καταπατούσε” την κυβερνητική δέσμευση, οι εκλογές να μην διαταράξουν την διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Γιατί, αν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 23 Απριλίου, την Κυριακή του Θωμά, τότε οι δεύτερες κάλπες θα συμπέσουν με την έναρξη των πανελλαδικών, εκτός και αν συντμηθεί ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, οπότε οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 28 Μαΐου. Τέλος ένα τρίτο σενάριο που συζητείται από κυβερνητικά στελέχη που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, είναι οι πρώτη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 14 Μαΐου ή ακόμη και στις 21 Μαΐου, οπότε οι δεύτερες εκλογές πλέον παραπέμπονται πολύ πίσω στο καλοκαίρι, στις 2 Ιουλίου.

Στην παρούσα φάση πάντως οι εξελίξεις είναι τόσο πυκνές και καταιγιστικές, όπως και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, οπότε κανείς δεν μπορει να κυκλώσει με βεβαιότητα την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Πηγή: skai.gr