Πάσχα: Πέντε νησιά για να επισκεφθούμε

17

Πάσχα: Πέντε νησιά για να επισκεφθούμε

  1. Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και οι σκέψεις για πασχαλινή απόδραση σε νησί κατακλύζουν το μυαλό των περισσότερων από εμάς ,πάμε να δούμε πέντε ελληνικά νησιά με μοναδικά έθιμα στα οποία θα βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα…

 

γράφει η Γλυκερία Νικολοπούλου

ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα-φιλαρμονική το Πάσχα

Ίσως διαχρονικά το πιο δημοφιλές νησί μας για Πάσχα δεν είναι άλλο παρά το νησί των Φαιάκων. Εικόνες μοναδικές που θα χαραχθούν ανεξίτηλα στη μνήμη των επισκεπτών αφού τα ενετικά κάστρα στην παλιά πόλη του νησιού, σε συνδυασμό με την πληθώρα φιλαρμονικών ορχηστρών συνθέτουν μια ατμόσφαιρα με άρωμα μίας άλλης εποχής βγαλμένη από κάποιο παραμύθι… Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες– από τα μπαλκόνια τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

ΠΑΡΟΣ

Πάρος-Νάουσα το Πάσχα

Η Πάρος ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των επισκεπτών για τις ημέρες του Πάσχα κάνοντας μάλιστα αυτούς που την έχουν επισκεφθεί ήδη ,να ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους με το κυκλαδίτικο νησί ξανά και ξανά. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι νέοι της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Προδρόμου, των Λευκών και του Άσπρου χωριού αναπαριστούν τα πάθη του Κυρίου. Το Μεγάλο Σάββατο στη γραφική εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στην Παροικία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για την ολοκλήρωση των τελετουργιών της Ανάστασης και για να παρακολουθήσουν ένα εκπληκτικό σκηνικό με πυροτεχνήματα που μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα. Την Κυριακή του Πάσχα το γλέντι μεταφέρεται στο λιμάνι της Νάουσας όπου όλα τα μαγαζιά έχουν κοινή μουσική ,γλέντι που κρατάει μέχρι αργά το βράδυ και παρακινεί πολλούς στο να την επιλέξουν.

ΥΔΡΑ

Για αυτούς που ναι μεν θέλουν να περάσουν το Πάσχα σε νησί, δεν θέλουν όμως να απομακρυνθούν πολύ, εξαιρετική λύση και μάλιστα δίπλα στην Αθήνα αποτελεί η Ύδρα. Η γραφικότητα της είναι το βασικό της χαρακτηριστικό, αφού ουκ ολίγες φορές υπήρξε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και καλλιτέχνες. Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά Υδραίικα έθιμα είναι η  περιφορά του Επιταφίου , μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη Κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια. Η  Ανάσταση  γίνεται μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στο φως των κεριών σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού, έχει ιδιαίτερο χρώμα και τελειώνει την  Κυριακή του Πάσχα  με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και το  «κάψιμο του Ιούδα».

 

Υδραίικα έθιμα το Πάσχα
Υδραίικα έθιμα το Πάσχα
ΠΑΤΜΟΣ
Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης.. Το πανέμορφο και καταπράσινο νησί των Δωδεκανήσων,  επιλέγεται κάθε χρόνο από πάρα πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες για τις ημέρες του Πάσχα. Ο ιερός χαρακτήρας του νησιού, κάνει το Πάσχα να γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη για αυτό και συγκεντρώνει και μεγάλο ποσοστό θρησκευτικού τουρισμού. Ιδιαίτερη συγκίνηση θα αισθανθείτε στην τελετή του Νιπτήρου το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Η μεγάλη πομπή ξεκινάει από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και καταλήγει στην πλατεία Δημαρχείου, όπου ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου θα πλύνει συμβολικά τα πόδια δώδεκα μοναχών, σε αναπαράσταση της πράξης του Χριστού.
Πάτμος Πάσχα-το ιερό νησί
Πάσχα στη Νάξο
Νάξος Πάσχα

ΝΑΞΟΣ

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες της. Η Νάξος συνδυάζει το κυκλαδίτικο στοιχείο με πάλλευκα σπίτια με πλακόστρωτα ,με τους διασπαρτούς σε όλη την έκταση του νησιού επιβλητικούς, πέτρινους ενετικούς πύργους. Η Νάξος με τα μπόλικα γραφικά της χωριά έχει μία σειρά από παραδοσιακά έθιμα που λαμβάνουν χώρα τις μέρες του Πάσχα και διαφοροποιούνται από χωριό σε χωριό. Το βράδυ της Ανάστασης τα ”σμπάρα” της Ανάστασης. Το έθιμο των κροτίδων– βαρελότων στο Χαλκί εξακολουθεί να υφίσταται . Οι προκαλούμενοι ήχοι – θόρυβοι ενισχύουν τη δύναμη της Ανάστασης ενώ το άγιο φως με τον καθαρτικό χαρακτήρα της φωτιάς καθιστά πιο ισχυρή την αντίληψη για τη νίκη επί του θανάτου. Παλιότερα υπήρχε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ενοριών της περιοχής για το ποιος θα έριχνε τα πιο δυνατά “σμπάρα” όπως τα έλεγαν. Η μεγάλη διαφορά από τα σημερινά μέσα για την πρόκληση θορύβου είναι ότι τότε τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι κάτοικοι.

 

Το αναζωογονητικό smoothie full σε βιταμίνη C και μαγνήσιο που αποτελεί σύμμαχο κατά της γήρανσης

 

Πηγή