Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Πλαστό Ozempic: Φόβος για τη «μαϊμού» ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, προκαλεί...

Πλαστό Ozempic: Φόβος για τη «μαϊμού» ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, προκαλεί υπογλυκαιμίες και κρίσεις επιληψίας

57
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έχει προειδοποιήσει για σκευάσματα -φάρμακα «μαϊμού», και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Ozempic. Πρόκειται για μια φάρμακο για τον διαβήτη και περιέχει ινσουλίνη, μάλιστα Αυστριακοί κατέληξαν στο νοσοκομείο με υπογλυκαιμίες και επιληπτικές κρίσεις.

«Για μένα είναι απαγορευτικό να αγοράσεις κάτι από διαδίκτυο. Ειδικά όταν είναι προϊόν ψυγείου και είναι ενέσιμο καλό είναι να ξέρεις από πού θα το πάρεις», δήλωσε ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το Ozempic έγινε ανάρπαστο ως το μυστικό αδυνατίσματος ειδικά στο εξωτερικό.

Η αυξημένη ζήτηση το κατέστησε δυσεύρετο στα ράφια των φαρμακείων, με αρκετούς να αναζητούν το Ozempic ή το γεννόσημο φάρμακο σε ιστοσελίδες διαδικτύου.

Πωλείται μέχρι και στην ιστοσελίδα Etsy. Γράφει «απαγορεύεται η κατανάλωση», παρόλ’ αυτά έχει εξαντληθεί.

Ένα κορίτσι πίστεψε πως αγόρασε από το διαδίκτυο το Ozempic σε τιμή προσφοράς. Αποτέλεσμα να παραλάβει στα χέρια της ένα προγεμισμένο στυλό έγχυσης, που σίγουρα δεν περιείχε το φάρμακο για τους διαβητικούς.

Η συσκευασία βοηθάει σε ένα βαθμό να διακρίνει κανείς αν πρόκειται για γνήσια συσκευασία, με δεκάδες χρήστες του TikTok να ανεβάζουν βίντεο με τις διαφορές που φέρει το γνήσιο και πλαστό Ozempic.

Στην Αμερική η κατάσταση έχει πάρει άλλες διαστάσεις, με καταναλωτές να αναζητούν το Ozempic για να αδυνατίσουν μέχρι και στη μαύρη αγορά.

«Στη χώρα μας είναι στις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, οπότε ας μην καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις, αλλά να το αγοράζουν από το φαρμακείο που εμπιστεύονται», είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η τιμή του Ozempic στη χώρα μας ανέρχεται στα 100 ευρώ. Μετά από απόφαση του ΕΟΦ, χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.