Πλημμυρικές Απειλές στην Κορινθία όπως στην Ισπανία – Μέτρα Αποφυγής…

15
Φονικές πλυμμύρες στην Ισπανία . Κινδυνεύει η Ελλάδα από παρόμοια γεγονότα;

Η Ισπανία βιώνει φονικές πλημμύρες εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, και τέτοια συμβάντα πράγματι γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλημμύρες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για πολλές περιοχές της Ελλάδας, και η Κορινθία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των κλιματικών συνθηκών, δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην Ισπανία, οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες ανέδειξαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν περιοχές με παρόμοιες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι αιτίες πίσω από τέτοια φαινόμενα περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, την ανεπαρκή υποδομή αποστράγγισης και την έλλειψη προληπτικών μέτρων σε πολλές περιοχές.

Παράγοντες Κινδύνου για την Κορινθία

  1. Κλιματική Αλλαγή: Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων, οδηγώντας σε περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα. Η Κορινθία, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο λόγω των βροχοπτώσεων που, συνδυαστικά με τις αλλαγές στο έδαφος, ευνοούν τις πλημμύρες.
  2. Υποδομές: Πολλές ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κορίνθου, έχουν υποδομές που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σωστής αποστράγγισης καθιστά τα αστικά κέντρα ευάλωτα σε πλημμυρικά φαινόμενα.
  3. Αστική Ανάπτυξη και Δόμηση: Οι έντονοι ρυθμοί δόμησης, πολλές φορές χωρίς σωστή χωροταξία και μελέτη των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απορροής των υδάτων στην επιφάνεια, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τις πλημμύρες.
  4. Δασικές Πυρκαγιές: Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τη φυσική βλάστηση αφήνουν το έδαφος γυμνό και αδύναμο να συγκρατήσει τις βροχοπτώσεις, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στη διάβρωση και τη δημιουργία πλημμυρών.

Προτάσεις για την Πρόληψη και Διαχείριση

Για την πρόληψη και μείωση των πλημμυρικών κινδύνων στην Κορινθία, θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα όπως:

  • Ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων και συστημάτων όπως κανάλια αποστράγγισης και φράγματα.
  • Αναδάσωση με σωστό σχεδιασμό και μελέτη. Να αποκλειστεί οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα και κοντά σε οικισμούς.
  • Κατάλληλη χωροταξική ανάπτυξη με σεβασμό στη φυσική μορφολογία του εδάφους.
  • Συνεχής παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου.
  • Μετρα πρόληψης πυρκαγιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πυρόσβεσης καθώς και δασικών υπαλλήλων.
  • Σωστή διαχείριση του εδάφους, εκεί όπου η ανοικοδόμηση και η απουσία πρασίνου επιδεινώνουν τη συγκέντρωση νερού.

Η εμπειρία της Ισπανίας μας δείχνει ότι οι ακραίες πλημμύρες δεν είναι πρόβλημα μόνο των περιοχών με τροπικό ή ακραίο καιρό, αλλά μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε χώρα , ή νομό  χωρίς τα κατάλληλα μέτρα.

Μ.Π.Ν