Ποιος θα ξαναβάλει το τζίνι στο μπουκάλι;

24

Ποιος θα ξαναβάλει το τζίνι στο μπουκάλι;

 

Τα μαχαίρια φαίνεται πως μπήκαν προσωρινά στα θηκάρια τους στη Μέση Ανατολή, καθώς όλα δείχνουν πως οι ΗΠΑ έβαλαν πάγο στα σχέδια Νετανιάχου για κοινά αντίποινα κατά του Ιράν. Ετσι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, για τον οποίο τόσα τρομολαγνικά ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα, για την ώρα αναβάλλεται και η ισορροπία του τρόμου επανήλθε στη θέση της στιγμιαίας ανισορροπίας.

Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί από εδώ και πέρα – ιδίως όσο συνεχίζεται χωρίς καμιά προοπτική ειρήνευσης το μακελειό των αθώων στη Γάζα και οι φανατικοί παραμένουν στην εξουσία ένθεν και ένθεν; Γιατί, όπως σχολίασε εύστοχα χτες ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, «όσο δεν κοιμούνται με ασφάλεια τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν θα κοιμούνται με ασφάλεια ούτε τα παιδιά των Ισραηλινών»…

Αν επαληθευτούν τα σενάρια αποκλιμάκωσης, τότε η προχτεσινή ιρανική επίθεση θα μείνει στη μνήμη περισσότερο σαν μια «θεατρική» επίδειξη δύναμης, αλλά και μια πολιτική προειδοποίηση, παρά μια κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου. Αλλωστε και το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της Δαμασκού δεν είναι παρά ένας μόνο κρίκος σε μια ατέλειωτη σκιώδη αλυσίδα επιθέσεων, δολοφονιών και σαμποτάζ μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης, έναν ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται εδώ και δεκαετίες και απλώνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ποιος θα ξαναβάλει το τζίνι στο μπουκάλι; Οταν μάλιστα η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες να προωθήσει ξανά στο αμερικανικό Κογκρέσο το πακέτο-μαμούθ στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν;

Για την Ελλάδα, όπως και για την Κύπρο, η αυστηρή ουδετερότητα θα έπρεπε να είναι μονόδρομος. Ομως η χώρα μας παραμένει δεμένη στο αμερικανικό άρμα κι έτσι η Ελλάδα συμμετέχει εμμέσως πλην σαφώς στον πόλεμο τόσο μέσω της εντατικής χρήσης της βάσης της Σούδας, όσο και μέσω της συμμετοχής της ελληνικής φρεγάτας στην ετερόκλητη συμμαχία κατά των Χούθι, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Και ο πρωθυπουργός μας, την κρίσιμη στιγμή, θεώρησε σωστό να συνεχίσει τα μπάνια του στην Κρήτη, γεγονός που μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν προκαλεί, ενώ κορυφαίοι υπουργοί του έπαιρναν ανοιχτά και άκριτα το μέρος του Ισραήλ, χωρίς να προσφέρουν έστω και ένα ίχνος πρότασης για τον τερματισμό του γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα.

Πηγή