Πρωτοβουλία Μ.Λέγγα για τους πλειστηριασμούς αγροτικής γης στον νομό Κορινθίας

447

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων της Π.Ε. Κορινθίας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Διάβασα την πρόσφατη Απόφαση του Αρείου Πάγου (1/2023) για τους πλειστηριασμούς και την χαρακτηρίζω επιεικώς ακατανόητη! Εκτιμώ ότι θα την μελετήσετε άμεσα  και εσείς εάν ήδη δεν το έχετε κάνει και να εκφράσετε την πολιτική σας θέση.

Δεν ασχολούμαι με τις λίγες περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά και βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για να προστατευθούν. Τα ΜΜΕ είναι λογικό να έχουν εστιάσει στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτή η απόφαση, όμως, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για τους αγρότες μας. Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου είναι ξεκάθαρο ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες του Νόμου Κορινθίας, αφού περιουσίες και κόποι δεκαετιών έχουν μεταφερθεί σε υποπολλαπλάσιες τιμές στα funds!

Θα ακουστεί τρελό, αλλά πλέον κάποιος, εάν το θελήσει, με 1-2 εκατομμύρια μπορεί να πάρει στην κυριότητα του όλα τα κτήματα σουλτανίνας π.χ. των παραγωγών  στην Στιμάγκα και στο Κρυονέρι, που τα δάνεια τους έχουν περάσει στην PQH ή στην Intrum. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαχειριστές των funds δεν επιθυμούν την παραγωγική αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, αλλά τον εκβιασμό παραγωγών με μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία. 

Είναι ακατανόητο, την στιγμή που απλοί πολίτες και αγρότες ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να ολοκληρωθεί μια δικαστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος μέσα σε επτά ημέρες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών να γνωστοποιεί την Απόφαση καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα δημοσίευσής της. Ήταν άραγε τόσο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και παραγωγική ηρεμία να δημοσιευθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί; 

Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή τους αγρότες μας, η υπαγωγή τους με επαχθείς όρους στα funds είναι δυνατόν να αποτελεί το πλαίσιο της διευθέτησης διαφορών; Όταν αγνοείται η κοινωνική και παραγωγική ηρεμία σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτέλεσε η τυπική εφαρμογή δυσμενών όρων που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο, την κερδοσκοπία.

Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι ενός αγροτικού Δήμου πρέπει να σταθούμε δίπλα στους αγρότες που αγωνιούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Στηρίζοντας τους αγρότες μας, στηρίζουμε τα χωριά μας που ερημώνουν και ενισχύουμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά νομοθετική. Τέλος! Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά.

Η Δημοτική Παράταξη «συνΔΗΜΟΤΕΣ» θα θέσουν άμεσα ως πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων την δημιουργία και συγκρότηση ενός διαδημοτικού Forum με την συμμετοχή όλων των Δημοτικών Παρατάξεων της Π.Ε. Κορινθίας με  στόχο και σκοπό την συστράτευση όλων με τους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των αγροτών μας.

Με εκτίμηση

Μάρκος Λέγγας

Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας

“συνΔΗΜΟΤΕΣ – Δήμου Σικυωνίων”