Ραδιενεργά απόβλητα από τρεις δήμους: Λουτρακίου ….

38

Ραδιενεργά απόβλητα από τρεις δήμους “μπλοκαρίστηκαν” στον ΣΜΑ της Νέας Κίου και στην ΜΕΑ της Παλαιόχουνης

Ραδιενεργά απόβλητα

Ραδιενεργά απόβλητα από τρεις δήμους στο φορτίο απορριμματοφόρων.

Από τους Δήμους Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανιχνεύθηκαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα από τα ειδικά συστήματα ανίχνευσης της εταιρείας διαχείρισης -στον σταθμό μεταφόρτωσης Νέας Κίου ως προς τον πρώτο δήμο και στη μονάδα επεξεργασίας της Παλαιόχουνης όσον αφορά στους δύο υπόλοιπους δήμους.

Την σχετική ενημέρωση παρείχε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία σε καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις δεν επέτρεψε να διατεθεί στις εγκαταστάσεις της το σύνολο των απορριμμάτων στα εν λόγω απορριμματοφόρα, καλώντας τους τρεις δήμους να φροντίσουν για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων, προσκομίζοντας στη συνέχεια και την σχετική βεβαίωση από την κατά νόμο αρμόδια εταιρεία συλλογής τέτοιου είδους αποβλήτων.

Δείτε επίσης :

Η νέα πλατφόρμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι online, γεμάτη προνόμια & δώρα για κατοίκους & επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι την ίδια ενημέρωση έχουν λάβει ήδη και οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας και Κορινθίας.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι οι δήμοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με τους ειδικούς μετρητές προκειμένου να ανιχνεύουν έγκαιρα το συγκεκριμένο είδος αποβλήτων, ώστε αυτά να μην  καταλήγουν στα απορριμματοφόρα τους.

Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν υπήρξε Εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα 

Μετά από σχετικές καταγγελίες για την ανίχνευση ραδιενεργών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης,
η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης,  κ. Ε.Μαδεμλής, διέταξε τη σχετική προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο  τέλεσης  των αξιόποινων πράξεων, της ρύπανσης περιβάλλοντος.και της έκθεσης σε κίνδυνο.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα, που δημιουργούνται από διάφορες, συνήθως επωφελείς, χρήσεις των ραδιενεργών πηγών και υλικών π.χ. στην ιατρική.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμά της η  Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), «αποδεχόμενοι τα οφέλη των ραδιενεργών ακτινοβολιών, αποδεχόμαστε και την υποχρέωση να φροντίσουμε και για τα απόβλητα, που εμείς οι ίδιοι παράγουμε στη χώρα μας».

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, τα απόβλητα που παράγονται στην Ελλάδα, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ιατρικά-νοσοκομειακά απόβλητα για τα οποία αρκεί μια βραχύβια επί τόπου διαχείριση.

Για τα μακροβιότερα απόβλητα προκρίνεται η λύση της ανακύκλωσης, που όμως δεν είναι επαρκής σε ποσοστό 100%. Για τις ποσότητες που απομένουν, υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείρισή τους, που περιλαμβάνει την μελλοντική οριστική λύση της διάθεσης με μόνιμη εναπόθεση και χωρίς πρόθεση επανάκτησής τους, σε μια εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί κάπου στην Ελλάδα.

Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται πρόβλημα τελικής διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων. Όλα γίνονται με ασφάλεια και υπό πλήρη ρυθμιστικό έλεγχο».

Γίνονται όμως;;;

.