Μανιατέας Θεόδωρος- Υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου το 1934, ένας από τους 200 εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944… ήταν ο Παππούς μου

1493

Μανιατέας Θεόδωρος, ένας από τους 200 εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944

Τσαγκάρης από την Κόρινθο, στέλεχος του ΚΚΕ. Υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου το 1934, υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας στις εκλογές του 1935 με το ΕΜΕΑ (Ενιαίον Μέτωπον Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων) και 1936 με το Π.Μ. Όπως αναφέρει ο Γ. Κουβάς στον Ριζοσπάστη της εποχής.

Τα αδέλφια του είχαν σκοτωθεί στις μάχες τις Μικράς Ασίας.

Το σπίτι στα λίγα χρόνια που έζησε εκεί,  βρίσκεται και σήμερα στο Συνοικισμό της Κορίνθου,εκεί μεγάλωσαν 6 γυναίκες μόνες και “κυνηγημένες” , πέντε κόρες και μια χήρα που προσπαθούσε μέσα σε μια κόλαση να μεγαλώσει τα ορφανά της,το ένα δεν άντεξε και “έφυγε” νωρίς.

Οι δύο μεγαλύτερες μόλις 16 και 15 ετών (η μεγάλη ήταν η μάνα μου) τις έστειλαν εξορία με αντάλλαγμα την παράδοση του παππού στο καθεστώς Μεταξά.

Οι 200 της Καισαριανής δεν ήταν τα μόνα θύματα, οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών «εφόνευσαν αυτοβούλως» άλλους 100 κρατούμενους, ένα έγκλημα που μάλλον δεν διερευνήθηκε ποτέ αφού μετά την απελευθέρωση οι συνεργάτες των Ναζί συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας.

σ.σ.Η Φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από 90 χρόνια

Ν.Ν.