Σε εφαρμογή ο «Προσωπικός Βοηθός» για άτομα με αναπηρία – Ποιους αφορά

1363

Σε εφαρμογή τέθηκε το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για άτομα με αναπηρία.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα σε αναπήρους, κατά βάση νέους, να ενταχθούν στην οικονομική ζωή, μέσω ενός εκπαιδευμένου προσωπικού βοηθού και όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, η πρωτοβουλία θα αρχίσει από την Αθήνα και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα είχαν υπογραφεί 50 συμβόλαια μεταξύ ΑμεΑ και βοηθών και από 10 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος στην υπόλοιποι Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Δείτε με ένα κλικ εδώ πληροφορίες για τους ωφελούμενους και με ένα κλικ εδώ πληροφορίες για τους Προσωπικούς Βοηθούς.

Ήδη, τα πρώτα άτομα με αναπηρία που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr ώστε:

    • να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης,
    • να δουν την απόφαση του ΟΠΕΚΑ, με την οποία τους απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους,
  • να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους, στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών,
  • να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.

Ώρες και αμοιβές απασχόλησης

Διευκρινίζεται πως ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου.

Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις, καθώς και από τις 10 Μαΐου 2023 η έναρξη της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος εκτός της Αττικής.