Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Βέλου-Βόχας, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας

255
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Βέλου-Βόχας, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας που επικρατεί στην περιοχή μας.
Μετά από αίτημα του δημάρχου Βέλου-Βόχας κ. Αννίβα Παπακυριάκου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίστηκε – επιτέλους – η δυσμενής, λόγω των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής – κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής του δήμου Βέλου-Βόχας και έγινε δεκτή η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη.
Ο Δήμος Βέλου-Βόχας τα τελευταία τρία χρόνια είχε κατ’ επανάληψη και κάθε χρόνο αιτηθεί την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.
Ωστόσο, μόλις φέτος το αίτημα έγινε δεκτό, καθώς από ότι φαίνεται έγινε αντιληπτό ότι η παρατεταμένη ανομβρία έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής ευθύνης του δήμου και είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται εμφανείς και αντιληπτές στον δήμο Βέλου-Βόχας καθώς δεν διαθέτει στα όριά του ορεινούς όγκους που συγκεντρώνουν νερά και αποτελούν φορείς άντλησης υδάτων αλλά ούτε και φυσικές πηγές οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης-άδρευσης του Δήμου μας.
Γι’ αυτό ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας έγκαιρα προειδοποίησε, για άλλη μια φορά, τις υπηρεσίες της Πολιτείας και δη την Πολιτική Προστασία ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος.
Τέλος, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ξεκλειδώνει» τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αντιμετωπίσουν το κατεπείγον του θέματος στο μέγιστο δυνατό βαθμό παράλληλα με τις ενέργειες που έχει ήδη ξεκινήσει η δημοτική αρχή σε θέματα εκτάκτων χρηματοδοτήσεων.