Σπάνιο φαινόμενο: Γεωμαγνητική καταιγίδα «έντυσε» κόκκινο τον ουρανό στη βόρεια Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες

22

Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, έγινε ορατό για πρώτη φορά μέχρι και τις Σέρρες. Η αιτία σύμφωνα με το forecastweather.gr, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

«Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται μετά από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη. Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα», σημειώθηκε στο δημοσίευμα του

«Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμα και σε Ιταλία και Βουλγαρία», ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς σε σχετική ανάρτηση.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στα social media από τη βόρεια Ελλάδα είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

 

 

 

documentonews.gr