Στην “φάκα” τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει…

29

Στην “φάκα” τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ,το σχέδιο προβλέπει τρεις καίριες παρεμβάσεις που θα βάλουν σε «τάξη» το καθεστώς των αυτοκινήτων.

«Μπλόκο» στα ανασφάλιστα οχήματα και σε αυτά που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ βάζουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου για το 2024, το οποίο φέρνει αυστηρά πρόστιμα από 150 έως 500 ευρώ, μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Προβλέπεται η ενεργοποίηση αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό τους καθώς και κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτοκίνητο: Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε όχημα

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τρεις καίριες παρεμβάσεις που θα βάλουν σε «τάξη» το καθεστώς των οχημάτων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός νέου αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό των οχημάτων που είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από τους υποχρεωτικούς ελέγχους ΚΤΕΟ, ενώ σχεδιάζεται και η εφαρμογή κλιμακωτών προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην “φάκα” τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Τι ισχύει για κάθε κατηγορία

1) ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

– Εντοπισμός οχήματος μέσω πλατφόρμας

– 250 ευρώ πρόστιμο που θα πρέπει να εξοφληθεί ώστε το όχημα να μπορεί να ασφαλιστεί

– Όσοι ΔΕΝ συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας)

2) Έλεγχοι ΚΤΕΟ

– Εντοπισμός ΚΤΕΟ μέσω πλατφόρμας

– Πρόστιμο 150 ευρώ

– Πρόστιμο 400 ευρώ αν διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας

3) Τέλη κυκλοφορίας

– Αλλάζει το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη

– Μέχρι τώρα, θα είναι διπλάσιο των τελών

– Επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης

Τέλη κυκλοφορίας

Σχεδιάζεται νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών, μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025. Όσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο.

Σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα.

Σημειώνεται ότι Για το 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο εμπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Κερδισμένοι από την παράταση είναι και όσοι σχεδίαζαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών.

Διαβάστε επίσης: 

Εντοπισμός πυρομαχικού υλικού στο Καλαμάκι Κορινθίας